""
""

PRELAZNI ROK - SERIJA A: Juve skoro savršen, Napoli za Skudeto 2018, povratak Intera, Milanova beda

Vreme čitanja: 22min | pet. 02.09.16. | 11:30

Kako je prošla fudbalska pijaca na Apeninima

Iako je vreme krize u Italiji, iza nas je najskuplji prelazni rok u istoriji Serije A. Srušen je rekord fudbalske pijace iz 2001. godine sa utrošenih 679.205.000 evra. Ali teško da se ovaj prelazni rok po atraktivnosti i kvalitetu igrača može meriti sa poemnutim od pre 15 godina. Jednostavno, danas se obrću vreće pare i to je razlog novog rekorda.

Izabrane vesti

Imali smo i najskuplji transfer u istoriji italijanskog fudbala. Imali smo i svetski rekord u kojem su opet učestvovali Italijani. Juventus je spasao prelazni rok na Apeninima. Juventus je aposlutni pobednik, a mi vam donosimo detaljan skener letnje fudbalske pijace na Čizmi.

JUVENTUS

Gospodar italijanskog fudbala je zagospodario i fudbalskom pijacom na Apeninina. Počelo je low cost varijantom kada su ugrabili verovatno najkvalitetnijeg slobodnog agenta u Evropi - Danija Alvesa i tako dobili potreban sastojak za definitivan prelazak na 3-5-2. To je značilo i neophodnu širinu u štoperskoj liniji s obzirom da godine već gaze udarnu trojku. Zato je doveden Benatija iz Bajerna, a stavljen je veto na odlazak Ruganija kojeg su želeli mnogi. Drugi veliki pogodak je bio dovođenje Miralema Pjanića. I direktan udarac Romi koju su naterali da proda Bosanca. Ali, potom im je Real pokvario planove sa Moratom pa je usledio vrhunac sa aktivacijom Iguainove klauzule za italijanski rekord što je bio metak u srce Napolitancima i njihovim šampionskim nadama. Znali su šta rade jer su Pogbu nešto kasnije prodali za svetski rekord. Potom su i Milanu oteli ispred nosa Marka Pjacu. Igrača koji može da napravi bum na Apeninima. Imali su mesec dana da vrate Kvadrada i dovedu centralnog vezistu koji je bolji u defanzivnim nego u ofanzivnim zadacima. Konte ih je nervirao i nije im dao Kvadrada ali je želja igrača presudila pa su izdejstvovali skupu pozajmicu poslednjeg dana pijace. Za savršen prelazni rok je još falio pomenuti vezista i Juventus je tu doživeo jedini, ali ozbiljan neuspeh u prelaznom roku. Jurili su od Matića, preko Matudija, Luiza Gustava, Nzonzija, do Vitsela koji se pominjao celo leto i na kraju bio na korak od transfera. Mirčea Lučesku ih je baš pošteno zavrnuo dok je Belgijanac u hotelu satima čekao na potpis. Pola sata pre zatvaranja pijace, Lučesku je stopirao dogovoren transfer, Juve je u panici ponudio 24.000.000 gradskom rivalu za Baselija, ali već je bilo kasno... Zazu i Pereiru za koje više nije bilo mesta su prodali za lepe pare i na kraju ostalu u plus preko 20.000.000 evra. Lučesku im je upropastio i prodaju Ernanesa. Samo da je došao Vitsel, bio bi to potpuno savršen prelazni rok. Ovako gorak ukus na kraju kvari utisak i kada bi ocenjivali bilo bi to 9,5.

DOŠLI (161.700.000 evra): Iguain (Napoli), Pjanić (Roma), Bentaija (Bajern), Dani Alves (Barselona), Kvadrado (Čelsi), Pjaca (Dinamo Zagreb), Mandragora (Peskara)
OTIŠLI (185.200.000): Pogba (Mančester Junajted), Morata (Real Madrid), Isla (Kaljari), Padoin (Kaljari), Zaza (Vest Hem), Kaseres (slobodan igrač)

NAPOLI

Pored Juventusa, Napoli je bio najzauzetiji i najozbiljniji klub. Iako tako nije delovalo na početku kada su bezuspešno jurili Ektora Ereru, Korentina Tolizoa i još neke veziste... I Marko Rog ih je tada odbio. Zjelinski nije hteo kod njih već u Liverpul ili Milan. Još kada su izgubili Gonzala Iguaina, pod Vezuvom se širio miris očaja. Delovalo je kao potpuni debakl. A onda je De Laurentis dao gas u drugoj polovini pijace. Zjelinskog su ubedili da opet dođe kod trenerskog oca Sarija, brutalnom ponudom iznenada su doveli Milika koji može da izraste u jednog najboljih napadača planete i tamni oblaci su se razišli. Dok su se Roma i Valensija cenkali i taktizirali oko Amadua Dijavare, Napolitanci su doneli keš i odveli odličnog vezistu Bolonje. Potom su ubedili i Marka Roga pa je to već izgledalo kao neka OK priča. Posle godinu i kusur dana su uspeli da u poslednjim minutima prelaznog roka realizuju želju zvanu Nikola Maksimović. I to na holivudski način koji ni filmadžija De Laurentis ne bi smislio. Čekao se još špic, pokušavali su da iskoriste Gabijadinija i dovedu Kalinića. Nisu uspeli jer je Viola tražila bezobrazno mnogo novca za solidnog Hrvata. Prekasno su krenuli po Pavoletija i ostali bez očekivanog pojačanja u napadu. Čak su pitali i za Kavanija... Nisu uspeli da dovedu ni levog beka, a pominjali su se Santon, Darmijan, Krišito... Kao pojačanja ispod radara su stigli Sarijev izum Toneli iz Empolija i vojnik Đakerini ali to su epizodisti. Osim Iguaina nisu izgubili nikoga bitnog, rešili su se pretrpanog veznog reda i onih koji nisu ispunili očekivanja poput Lopeza, Valdifjorija i nesrećnog Grasija, još nekih slabih epizodista koji su bili na budžetu i imaju jači tim nego pre šest meseci. Posebno vredi istaći blindiranje Hamšika do 2020. godine i odbijanje monstruoznih 50.000.000 evra od Čelsija za Kulibalija. To su temelji prave politike, pojačanja su samo nadgradnja. Iguain ih je jedini izdao i tu nisu mogli ništa. Da su doveli Pavoletija i Krišita bio bi to fenomenalan prelazni rok. Ovako, ima tu još prostora za nadgradnju iako su ozbiljno produžili i ojačali klupu. Još ako Gabijadini i Insinje dobiju veće ugovore... Jači su nego sa Iguainom, a od ove ekipe tek treba očekivati da raste. Možda ova sezona bude uklapanje i navikavanje, ali ako svi nastave da se razvijaju kao do sada, sledeće sezone će to biti paklen tim. Uz par novajlija.

DOŠLI (112.000.000): Milik (Ajaks), Zjelinski (Udineze), Rog (Dinamo Zagreb), Maksimović (Torino), Dijavara (Bolonja), Toneli (Empoli), Đakerini (Sanderlend).
OTIŠLI (99.050.000): Iguain (Juventus), Lopez (Espanjol), Valdifjori (Torino), Anduhar (Estudijantes), Grasi (Atalanta), Radošević (Red Bul Salcburg), De Guzman (Kjevo), Zunjiga (Votford), Ređini (Sampdorija), Čaloba (Čelsi), Gabrijel (Milan), Dumitru (Notingem Forest).

ROMA

Posle prelaznog roka je i definitivno jasno da Roma nema nikakvo pravo da sebe smatra prvim timom do Juventusa. Previše su trošili u prethodne dve godine pa je sada došlo na naplatu. Sve one pozajmice s obaveznim otkupom su sada poharale budžet za pojačanja. Od 98.000.000 evra koje su na papiru izdvojili za pojačanja, čak 57.000.000 je otišlo na otkup pozajmljenih igrača: Džeka, Salaha, El Šaravija, Perotija i Ridigera. Dodajte na to i najskuplji transfer, odnosno 16.000.000 za brazilsko čudo Žersona kojeg su kaparisali u januaru i realnost je da je Roma imala tek oko 25.000.00 evra za letnja pojačanja. A trebalo joj je mnogo toga plus što je Spaleti zathevao totalnu rekonstrukciju odbrane. Doduše, nisu imali ni sreće. Ridiger se teško povredio, a novajlija Mario Rui koji je viđen kao startni levi bek takođe je uništio koleno na startu priprema. Veliki udarac je gubitak Pjanića kojeg nikako nisu mogli da zadrže. Ali su zato uspeli da odole pritisku Čelsija na Najnoglana i Manolasa. Sazidali su odbranu pozajmicama Facija, Bruna Peresa, Vermalena i Žuana Žezusa. Ali i obavezali se da će ih sve otkupiti što je opet problem za sledeće leto. Jedino Vermalenova pozajmica zavisi od broja utakmica, sve ostale su zakucane. A jedino Peres deluje kao vrhunsko pojačanje. Potom su mesec dana jurili centralnog veznog, a pomenulo se makar 30 imena. Od Dijavare, preko Borhe Valera i Moutinja do Vilšira. I nisu doveli nikoga! Verovatno i zbog teškog udarca koji su doživeli ispadanjem u plej-ofu za Ligu šampiona. Da su ušli u Ligu šampiona, zaradili bi oko 50.000.00 evra i dobili ozbiljan novac za pojačanja. Ovako, sa praznim novčanikom nisu mogli mnogo... Rešili su se balasta poput Ljajića, Falkea, Dumbije, Torosidisa, Zukanovića, Venkera... I prilično rasteretili klupsku kasu. Možda su pogrešili što nisu pružili šansu Sanabriji i Politanu već su ih prodali, ali će zato pravu priliku konačno dobiti Paredes. Na kraju, nisu uspeli da uvale Iturbea Lionu i opet su zaglavljeni sa njim. Kada se podvuče crta, mnogo krpljenja i lažnih nada. Roma je razočarala ovog leta. Spaleti će morati da „čupa“ upravu.

DOŠLI (98.100.000): Žerson (Fluminense), Alison (Internasional), Facio (Totenhem), Rui (Empoli), Peres (Torino), Vermalen (Barselona), Žezus (Inter), Paredes* (Empoli), Iturbe* (Bornmut), Sanabrija* (Sporting Hihon), Džeko** (Mančester Siti), Salah** (Čelsi), El Šaravi** (Milan), Ridiger** (Štutugart), Peroti** (Đenova), Ščensni*** (Arsenal)
OTIŠLI (63.800.000):Pjanić (Juventus), Ljajić (Torino), Dodo (Sampdorija), Sanabrija (Betis), Kastan (Sampdorija), Torosidis (Bolonja), Umar (Bolonja), Keita (El Džaiš), Venker (Marselj), Falke (Torino), Dinj (Barselona), Đember (Peskara), Ibarbo (Kaljari), Učan (Fenerbahče), Majkon (slobodan igrač), Zukanović (Atalanta), Ponse (Granada), De Sanktis (Monako), Politano (Sasuolo), Dumbija (Bazel)
* vraćen s pozajmice, ** otkupljen posle pozajmice, *** pozajmica

INTER

Inter se vratio! Makar tako deluje po prelaznom roku. Prvo pojačanje je bio dolazak kineskih biznismena na čelo kluba, a drugi to što su oterali Manćinija i rešili se njegovih fiks ideja i stalne kuknjave za pojačanjima koja su mu dovođenja, pa mu nisu igrala. Potom su nove gazde obradovale navijače sa tri pojačanja visoke klase. Za 100.000.000 evra (kada na naplatu dođu bonusi) su dovedeni Žoao Mario, Antonio Kandreva i Gabrijela Barbosa. Prva dvojica su odmah za prvu postavu, Gabigolu će kao i svakom Brazilcu biti potrebno vremena da se navikne, ali postpeno može da se razvije u igrača top klase. Prethodno su kaparisali Banegu kao slobodnog agenta i dobili sjajnog igrača. Za sitne pare su uzeli Ansaldija da konačno reše pitanje desnog beka. Makar je to bila Manćinijeva ideja iako se do sada pokazalo da Ansaldi nije igrač kojem se može verovati u jačim klubovima. Nisu izgubili nijednog bitnog igrača. Bez obzira što se to očekivalo zbog problema sa finansijskim fer-plejom. Zadržali su Ikardija i pored glupih trikova njegove supruge-menadžera-starlete. Ipak nisu prodali Brozovića za lepe pare iako su mogli, a nisu uspeli ni da se reše Jovetića koji zaslužuje malo više poverenja i poštovanja. Odoleli su i ponudama za Medela. U finišu prelaznog roka su jurili bekove na obe strane: Darmijana, Krišita, Koentraa, Lihtštajnera... Ali nisu uspeli. Kao ni da se reše Andree Ranokije koji ostaje da podseća na loša vremena. Iz sportskog ugla je ovo sjajan prelazni rok za Nerazure, ali iz finansijskog će biti katastrofa ako se ne plasiraju u Ligu šampiona. Stavili su sve na kocku.

DOŠLI (113.800.000): Žoao Mario (Sporting Lisabon), Gabrijel Barbosa (Santos), Kandreva (Lacio), Ansaldi (Đenova), Banega (Sevilja), Erkin (Fenerbahče), Andreoli (Sevilja).
OTIŠLI (10.900.000): Krisetig (Bolonja), Žezus (Roma), Erkin (Bešiktaš), Manaj (Peskara), Teljes (Porto), Ljajić (Roma), Laksal (Đenova).

MILAN

Ako je Inter vratio poverenje navijača i pozvao ih da mu opet veruju, Milan je je nastavio da rasteruje i ono malo publike što veruje u njih. Sedmostruki prvak Evrope je kuća na promaji u kojoj se ne zna ni ko pije ni ko plaća. Uostalom, ne zna se ni ko je gazda ovog kluba. Ostaje čekanje do januara da Kinezi potpuno preuzmu klub. Galijani je ovog leta ostavljen na vetrometini da nešto pokušava i proba na šmek. Bez para to ne ide... Zadržali su Baku od čije prodaju su planirali da dovedu neko pojačanje. Teško je pobrojati sve korpe koji je Milan dobio ovog leta. Želeli su Ibru, Pjacu, Musakija, Pavoletija, Zjelinskog, Gabijadinija, Rodriga Kaja, Džeksona Martineza, Arbelou, Kovačića, Iska... Nisu uspeli nikoga da dovedu. Najveće pojačanje im je prvi strelac Serije B, nepouzdani Hose Sosa, južnoameričke mačke u džaku Gomez i Vanđoni, te Hrvat Pašalić koji je važio za talenta. Poslednjeg dana su želeli Vilšira, Fabregasa, Garaja i Jovetića, ali su odbijeni pre nego što su i počeli pregovore. Doveli su Matija Fernandeza kojeg su preoteli Kaljariju?! I to uz neke prljave trikove. Ako je Milan spao na to, sve vam je jasno... Makar su pokazali ponos kada nisu prodali Romanjolija za 40.000.000 evra iako bi možda bolje bilo da su to uradili s obzirom kako je počeo sezonu. Možda Kinezi u januaru poprave stvar. Bez para se ne može kupovati.

DOŠLI (25.500.000): Lapadula (Peskara), Gomez (Lanus), Vanđoni (River Plejt), Sosa (Bešiktaš), Fernandez (Fiorentina), Pašalić (Čelsi), Suso (Đenova), Paleta (Atalanta).
OTIŠLI (14.500.000): El Šaravi (Roma**), Matri (Sasuolo), Boateng (Las Palmas), Hose Mauri (Empoli), Lopez (Espanjol), Menez (Bordo), Baloteli (Liverpul), Verdi (Bolonja), Vergara (Arsenal Tula), Mekses (slobodan igrač), Aleks (slobodan igrač), Abijati (kraj karijere).

LACIO

Jedina gora stvar od toga da ste navijač Milana je da budete navijač Lacija. Naravno da opet nisu ništa uradili. Škrtica Lotito je opet širio lažna obećanja i kupovao vreme, a na kraju delima pokazao da ga nije mnogo zanimalo jačanje igračkog kadra. Afera sa Bijelsom je ogolila sve Lotitove namere. Kada je Ludak odbio da vodi Lacio, bilo je jasno da nema ništa od pravih pojačanja. Kandervin odlazak je najveći udarac, a pogotovo ponašanje kluba koji kao da je terao sjajnog vezistu da što pre ode i da oni to naplate. Doveli su Imobilea umesto Matrija i Klosea, a najviše promena je pretpela odbrana koja je bila katastrofalna. Rasterani su Maurisio, Brafhajd, Biševac, Đentileti, Konko... Kupljeni su štoperi Bastos i Valas za sitne pare. Od ovih nepoznanica se očekuje se da sa oporavljenim De Frajom zakrpe sve rupe kojih je bilo mnogo. Imali su slučaj Keita pošto je igrač svim silama navalio da ode, ali je Lotito odbijao sve ponude, na kraju i 18.000.000 evra od VBA i ostavio je nezadovoljnog fudbalera. Da li mu je proradila savest ili se kockao pa izgubio? Zadržali su Bilju, Parola, dok za Felipea Andersona nisu mogli da dobiju ni trećinu onog što su mogli prošlog leta. Od brojnih želja poput Dirara, Ćerćija, Preta, Grosickog, Rodriga Kaja, Ntepa, Valensije nijedna nije realizovana. Pravo je čudo i kako se Lotito nije polakomio da naplati Parolove dobre partije sa EP. Ali u svakoj nesreći ima malo sreće. Lacijali, makar ste se rešili hodajuće katastrofe Maurisija.

DOŠLI (35.000.000): Imobile (Sevilja), Bastos (Rostov), Valas (Braga), Lajtner (Borusija Dortmund), Luis Alberto (Liverpul), Džordan Lukaku (Ostende).
OTIŠLI (26.500.000): Kandreva (Inter), Onazi (Trabzon), Biševac (Mec), Maurisio (Spartak Moksva), Đentileti (Đenova), Konko (Atalanta), Brafhajd (Utreht), Mauri (slobodan igrač), Klose (slobodan igrač)

FIORENTINA

Mirno i jeftino, ali daleko od toga da nije bilo borbe. Fiorentinina pijaca je uglavnom prošla u borbi da zadrži bitne igrače. I da povrtanik u direktorsku fotelju Pantaleo Korvino namiriše i dovede mlade, neafimisane igrače sa svih strana koje će kasnije preprodavati po mnogo većim cenama. Imena za koja bi (bar neko će da bude pogodak ako Korvino i dalje ima njuh) narednih godina trebalo da čujete su Poljak Dragovski, Holanđanin Dajks, Rumun Hadži (za njega ste svi čuli, ali ovo nije ON već njegov sin), Meksikanac Salsedo, Argentinac Toledo, Urugvajac Olivera... Uspeli su da zadrže Borhu Valera, Badelja i Kalinića za koje su imali jake ponude, ali ne i Markosa Alonsa koji je otišao u Čelsi za vrhunskih 27.000.000 evra. Od pravih pojačanja sa iskustvom prizemljili su kolumbijski dinamo Karlosa Sančeza i Kristijana Telja koji se zaljubio u Violu i odbio mnogo jače ponude sa Ostrva. De Majo je zakrpio odbranu pošto su ih odbili Bartra i Ćorluka. Nisu uspeli da dovedu golmana što je trebalo da bude sjajni Sportijelo. Nisu uspeli da vrate Jovetića posle napornih pregovora. Nisu uspeli ni da dovedu vezistu koji im je neophodan, a hteli su Obijanga. Fali i tip igrača poput Dude, Lazara Markovića ili Okamposa. Nisu dali drugu šansu tandemu srušenih snova Pepito Rosi - Mario Gomez. Viola je ostala dužna navijačima...

DOŠLI (14.300.000): Dragovski (Jagielonija), Dajks (Vitese), Olivera (Penjarol), Hadži (Vitorul), De Majo (Anderleht), Teljo (Barselona), Kristoforo (Sevilja), Salsedo (Gvadalahara), Sančez (Aston Vila), Milić (Hajduk), Toledo (Maldonado).
OTIŠLI (34.550.000): Markos Alonso (Čelsi), Mario Gomez (Volfzburg), Đuzepe Rosi (Selta), Bakić (Braga), Fernandez (Milan), Volsi (Lehija), Basanta (Monterej), Ronkalja (Selta), Paskval (Empoli), Rebić (Ajntraht Frankfurt).

TORINO

Bili su jedan od najbitnijih klubova na pijaci, ali kada se podvuče crta nisu jači nego što su bili. Dolazak Džoa Harta na pozajmicu koja će ih koštati samo milion evra je svakako najzvučniji potez Torina. Ali prodali su nosioce igre poput Maksimovića, Peresa i Glika. Odbrana je  mnogo oslabljena. Doduše, Urbano Kairo je uspeo da zaradi preko 60.000.000 evra od prodaja i da trećinu uloži u pojačanja. Pored Harta, najveća pojačanja su Ljajić, Falke, Valdifjori, a odbrana je zakrpljenja skromnijim rešenjima poput Kastana, De Silvestrija i Ajetija. Makar su zadržali odličnog Zapakostu. Problem je što nisu doveli zamenu za Maksimovića pošto im Dinamo Kijev nije dao Vidu, da bi poslednjeg dana Jozo Šimunović pao lekarske preglede pa je i ta priča pukla. Miha će morati da stvara igrače od mlađih i da probude neke starije koji su uspavani... Finansijski odlično, sportski je moglo bolje.

DOŠLI (21.700.000): Hart (Mančester Siti), Ljajić (Roma), De Silvestri (Sampdorija), Falke (Torino), Valdifjori (Napoli), Kastan (Sampdorija), Lukić (Partizan), Rozetini (Bolonja), Ajeti (Frozinone).
OTIŠLI (62.500.000): Glik (Monako), Maksimović (Napoli), Peres (Roma), Sančez Minjo (Independijente), Kvaljarela (Sampdorija), Gaci (Palermo), Prcić (Ren), Kastelaci (kraj karijere).

SASUOLO

Neka velika pojačanja im nisu ni bila potrebna. Iako su ostali bez Vrsaljka i Sansoena koje su za 30.000.000 prodali u Španiju. Najbolja stvar je ostanak Berardija koji nije želeo da poput Zaze sedi na klupi Juventusa. Sjajni potezi su otkupljeni ugovori odličnog Dankana od Sampdorije i Politana od Rome. Investirali su još u holandskog štopera Letšerta, a poslednjeg dana prelaznog roka trgovali sa Krotoneom kojem su poslali napadače Falćinelija i Trotu, a za 4.000.000 evra kupili štopera Ferarija koji je ostavljen da se godinu dana kali u Krotoneu kao pozajmljen. On i Letšert bi trebalo da sledećeg leta zamene Kanavara. Odlaske Falćinelija, Trote i Floresa iz napada će nadoknaditi Matri, tako da Di Frančesko opet ima jak napad. Od Juventusa i Rome su pozajmili talentovane klince Lirolu, odnosno Ričija koji će imati šansu da se bolje razvijaju. Jedini kiks je što nisu uspeli da dovedu Zapakostu iako su nudili 10.000.00 evra za sjajnog desnog beka Torina.

DOŠLI (21.600.000): Dankan** (Sampdorija), Letšert (Utreht), Lirola (Juventus), Matri (Milan), Jemelo (Specija), Riči (Roma), Raguza (Ćezena), Politano ** (Roma).
OTIŠLI (29.200.000): Vrsaljko (Atletiko), Sansone (Viljareal), Falćineli (Krotone), Trota (Krotone), Arijaudo (Frozinone), Flores (Kjevo).

ĐENOVA

Dobro je. Preziozi je malo smanjio doživljaj u odnosu na prethodne godine u i odradio nešto mirniji prelazni rok što se pokazalo pravo kao osveženje s obzirom da su sjajno otvorili sezonu. Najveće pojačanje je gazdina odluka da u poslednjih 48 sati pijace odbije 20.000.000 evra od Napolija za sjajnog Lea Pavoletija. Kao i sve prethodne ponude od nekih drugih klubova za ovog odličnog napadača. Njegov ostanak je i garant opstanka. Od novajlija, najjače zvuče Lukas Okampos i Đovani Simeone. Marasi je taličan za Argentince pa bi Okampos mogao da pokaže zašto je bio čudo od deteta, a Čolov mali da učini oca ponosnim i zbog partija u Evropi. Takođe, povratnici Edenislon i Veloso će doneti kvalitet, a možda je odbrana malo oslabljen odlascima De Maja i Ansaldija. Mada, uspeli su da zadrže sjajnog Ica. Propao im je dobar posao u finišu kada su čekali da Juve potpiše Vitsela, pa da oni dovedu Ernanesa i prodaju Rinkona u Kristal Palas za 10.000.000 evra. Izgubili su finansijski, ali su dobili u sportskom smislu. Dobar prelazni rok.
DOŠLI (13.650.000): Simeone (River Plejt), Ninković (Kjevo), Laksal (Inter), Đentileti (Lacio), Veloso (Dinamo Kijev), Biraski (Avelino), Okampos (Marselj), Edenilson (Udineze), Gakpe (Atalanta)
OTIŠLI (19.600.000): Tahcidis (Kaljari), Ansaldi (Inter), Džemaili (Bolonja), Suso (Milan), Kapel (Anderleht), De Majo (Anderleht), Matavž (Augzburg)

SAMPDORIJA

Započeli su baš mnogo, jurili pojačanja na sve strane i uspeli da završe samo neke od željenih transfera. Svakako, Denis Pret je bomba prelaznog roka u Sampdoriji. Belgijanac od 10.000.000 bi zaista mogao da bude otkroevnje u Seriji A. Ali to isto se očekivalo i od Koree koji je prodat Sevilji a da nije opravdao sva očekivanja Dorijinih navijača. Od Koree, Fernanda i Sorijana, klub iz Đenove je inkasirao preko 45.000.000 evra i može se reći da su prodavali po dobroj ceni. Nisu mnogo toga uložili, a Sorijano će im najviše nedostajati. Otkupili su Doda, Vivijana i Salu koji su zadovoljili tokom pozajmica i na njima je da garantuju stabilnost odbrane koja je pretrpela velike promene. Poljak Lineti, Bruno Fernandeš i pogotovo Luka Ćigarini zajedno sa Pretom su konstruisali poptuno novi vezni red. Za sada to sve lepo funkcioniše i Samp je krenuo sa dve pobede u porva dva kola. Ali navijači strepe zbog napada. Sav teret je na Murijelu i Kvaljareli. Istina, doveden je Budimir koji je uveo Krotone u Seriju A i talentovani Patrik Šik iz Češke, ali potreban je neki ozbiljniji treći napadač. Ipak, kada se sve sabere - dobar posao Sampdorije. Minus je što nisu uspeli da reše situaciju sa Kasanom koji je odbio Kineze, Meksikance, Amerikance, Seriju B, Palermo... I ostao je da trenira prognan iz prvog tima.

DOŠLI (36.200.000): Pret (Anderleht), Šik (Sparta), Ćigarini (Atalanta), Lineti (Leh), Budimir (Krotone), Kvaljarela (Torino), Fernandeš (Udineze), Kastan (Roma), Đuričić (Benfika), Dodo (Roma), Ređini (Napoli).
OTIŠLI (62.000.000): Sorijano (Viljareal), Korea (Sevilja), Fernando (Spartak Moskva), Rico (Bolonja), de Silvestri (Torino), Krstičić (Alaves), Ranokija (Inter).

ATALANTA

I prošlog leta je izgledalo da su potpuno podbacili u prelaznom roku, ali se ispostavilo da su s razlogom bili mirni i bezbrižni. Najavili smo tada da bi Holanđanin De Ron mogao da bude otkriće i bilo je tako. Pre godinu su ga platili 1.300.000 evra, a ovog leta ga prodali u Midlzbro za 15.000.000 evra. Čini nam se da je Atalanta ovog leta uradila još bolji posao. Istekle su pozajmice Palete, Dijamantija, Gakpea, otišao je i Borijelo, ali to bi sve trebalo da bude bezbolno. Faliće im Ćigarini, ali i on je nadoknadiv. Umesto Ćigarinija i de Rona, vratili su Grasija koji je pre samo šest meseci kao hit Serije A otišao u Napoli, ali se teško povredio. Ako se on vrati u formu, problem je rešen. Konko i Zukanović im možda nisu bili potrebni, ali zato jeste Paloski sa kojim će napad biti ozbiljniji. Ostao je Pinilja, a Atalantina pobeda je što je zadržala Papua Gomeza za kojeg je mogla da dobije i 12.000.000 evra. Iako je izgledalo da će golman Sportijelo u poslednjem danu prelaznog roka pojačati Fiorentinu zbog čega je Atalanta dovela Berišu, na kraju je sjajni čuvar mreže ostao. Verovatno do januara kada će u Firencu ili Napulj.  Doveden je i naš Pešić koji će čekati šansu sa klupe, a posebno vam savetujemo da obratite pažnju na Brajana Kabezasa. Ovaj 19-godišnji ofanzivni vezista može da bude otkriće kao što je bio De Ron. Čak i veće. Stigao je iz ekvadorske senzacije Independijente Del Valea u kojem je bio jedan od najzaslužnijih za šokantan plasman u finale Kopa Libertadores. Želeli su Iturbea i Susa, ali možda je Ekvadorac bolje rešenje od obojice. Naravno, tu je i čuvena omladinska škola...
DOŠLI (10.000.000): Paloski (Svonsi), Zukanović (Roma), Konko (Lacio), Pešić (Tuluz), Grasi (Napoli), Beriša (Lacio), Kabezas (Independijente).
OTIŠLI (18.500.000): De Ron (Midlzbro), Paleta (Milan), Dijamanti (Palermo), Gakpe (Đenova), Radunović (Atalanta), Borijelo (Kaljari).

BOLONJA

Klub sa Dal'Are je mogao da uradi mnogo više. Pretio je, obećavao, ali na kraju ćorak. Prvo su izgubili Đakerinija, a potom im je i najbolji igrač Amadu Dijavara otišao u Napoli posle napete situacije i štrajka u koji je stupio. Bolonja je lepo zaradila na Dijavari kojeg je pre godinu kupila za 600.000 a ovog leta ga prodala Napolitancima za 14.500.000 evra, ali nije dovela adekvatnu zamenu. Čak je izgubila i Rozetinija. koji je otišao u Torino. Vezni red je pretrpeo najviše promene i dolasci Nađa, Krejčija, Vivijanija i iskusnog Džemailija bi trebalo da poprave štetu. Želeli su Đuzepea Rosija i Marija Balotelija, ali oni nisu želeli u Bolonju. Na kraju i fijasko sa Ćerćijem koji je poslednjeg dana pijace pao na lekarskim pregledima. Na pozajmicu iz Rome su stigli Torosidis i tinejdžer Umar. Takođe, nisu uspeli da dovedu golmana posle teške situacije sa Miranteom, pa bi i to moglo skupo da ih košta.

DOŠLI (23.700.000): Rico (Sampdorija), Krejči (Sparta Prag), Nađ (Ferencvaroš), Verdi (Milan), Krisetig (Inter), Džemaili (Đenova), Torosidis (Roma), Umar (Roma).
OTIŠLI (17.000.000): Dijavara (Roma), Sukulini (Verona), Đakerini (Napoli), Rozetini (Torino).

KALJARI

Ozbiljan prelazni rok je odradio novi-stari prvoligaš. Sardi su doveli skoro polovinu prve postave, iskusna imena poput Padoina, Bruna Alveša, Isle, opasnog Jonice i miljenika ženske popualcije na ostrvu Marka Borijela. A zadržali su sve nosioce igre iz Serije B. Plus što su pokušali da dovedu još neka zvučna imena poput Ernanesa, De Ćeljea, Maronea, Emanuelsona... Milan im je na kraju preoteo Matija Fernandesa koji je već bio dogovoren, pa su u minut do 12 morali da potpisuju . Sve pohvale za prelazni rok na Sardiniji.

DOŠLI (9.650.000): Jonica (Verona), Borijelo (Atalanta), Isla (Juventus), Padoin (Juventus), Alveš (Fenerbahče), Tahcidis (Đenova), Rafael (Verona),
OTIŠLI (11.240.000): Čop (Sporting), Krajnc (Sampdorija).

KJEVO

Ovo je poseban klub. Drugačiji od svih ostalih. Pa tako i na fudbalskoj pijaci. Uvek umereni, štedljivi, oprezni i uvek bez nekih zvučnih imena lagano izbore opstanak. Čudo je Kjevo! Za razliku od ostalih klubova u Seriji A, opet su bili samo posmatrači prelaznog roka. Jedina bitna promena je golman. Sorentino je zamenio Bizarija. Takođe, doveli su nekada opasnog vezistu De Guzmana, a odlični Mpoku je otišao u Panatinaikos sa opcijom da ga Grci otkupe za 5.000.00 evra. Kada nešto funkcioniše, to se ne menja... Inter je osetio.

DOŠLI (5.300.000): Sorentino (Palermo), Flores (Sasuolo), De Guzman (Napoli).
OTIŠLI (550.000): Mpoku (Panatinaikos), Bizari (Peskara), Ninković (Đenova), Pepe (Peskara), Edimar (Kruzeiro).

UDINEZE

Od porodičnog mezimčeta i projekta koji su mnogi navodili kao pozitivan primer do zadnje rupe na svirali. Posle 30 godina ulaganja, familija Poco kao da se zasitila Udinezea. Fokusirani su na Votford, čak im je i Granada važnija od svog „glavnog“ kluba. Vidi se to iz godine u godinu po prelaznim rokovima. Udineze je postao poslednje utočište za fudbalere koji su višak ili trenutno nisu u planovima Votforda i Granade. I ovog leta je prodato skoro sve što je moglo da se proda poput Zjelinskog, Fernandeša, Lopeza... Pravo je čudo kako je Duvan Zapata ostao na Friuliju. Kao pojačanja su dolazili uglavnom mladi igrači da stiču iskustvo za Votford, Granadu ili za prodaju. Iznenađenje je kako je Poco odlučio da Svena Kumsa kupi za Votford pa ga pošalje u Udineze. On je jedino pravo pojačanje. Uz možda De Pola i Pericu koji je otkupljen od Čelsija. Tužno na šta je spao klub koji je igrao u Ligi šampiona.

DOŠLI (13.500.000): Perica (Čelsi), Kums (Votford), De Pol (Valensija), Evandro (Sao Paulo), Musavu King (Granada), Penjaranda (Votford), Anđela (Votford), Harbui (Lokeren), Samir (Verona), Fofana (Mančester Siti), Zjelinski (Empoli).
OTIŠLI (30.090.000): Fernandeš (Sampdorija), Zjelinski (Napoli), Edenislon (Đenova), Silva (Granada), Torže (Granada), Lopez (Internasional), Piris (Monterej), Itura (Nekaksa), Domici (Venecija), Harbui (Anderleht), Inusa (Rasing), Brkić (PAOK), Kuzmanović (Malaga), Markinjo (Fluminense), Di Natale (slobodan igrač), Giljerme (Deportivo)

EMPOLI

Rasprodaja je nastavljena u trećem prelaznom roku zaredom, otišli su najbolji igrači Toneli, Mario Rui, Zjelinski i Paredes. Ono što je Sari napravio, polako se raskrčmilo. Od nosilaca igre je ostao samo Saponara. Veteranu Makaroneu je u napadu priključen nešto mlađi Đilardino, ali teško da njih dvojica mogu da garantuju opstanak. Bez obeštećenja je stigao i veteran Paskval. Jedna od retkih dobrih stvari je  povratak Federika Barbe kojeg Štutgart nije otkupio. Nisu hteli skoro ništa da ulažu već su od velikana pozajmljivali mlade igrače koji tamo nemaju mesta: Dimarko (Inter), Hoze Mauri (Milan), Teljo (Juventus). A Juventusu su učinili i uslugu da budu most za Brazilca Mateusa Pereiru iz Korintijansa koji nije mogao u Torino zbog papira, pa će makar šest meseci provesti u Toskani. Kakav prelazni rok, takvi i rezultati u prva dva kola. Čista nula.
DOŠLI (3.200.000): Mateus (Korintijans), Đilardino (Palermo), Barba (Štutgart), Hose Mauri (Milan), Dimarko (Inter), Paskval (Fiorentina), Buhel (Juventus), Teljo (Juventus).
OTIŠLI (13.000.000): Toneli (Napoli), Rui (Roma), Kamporeze (Benevento), Livaja (Las Palmas), Paredes (Roma), Zjelinski (Udineze).

PALERMO

Nikad gori prelazni rok na Siciliji. Zamparini kao da je potpuno digao ruke od Rosanera. Prodat je i poslednji kapitalac Franko Vaskez, a Zamparini je pokušao da zamaže oči navijačima sa Dijamantijem kao zamenom. Teško da on može da nadoknadi odlazak El Muda. Nije to onaj stari Dijamanti... Otipšao je i odlični bek Lazar u Njukasl, a čudo je kako Zampa nije prodao i Đankarla Gonzalesa. Za celo leto je od ozbiljnih igrača doveden samo Slobodan Rajković, da bi se gazda Palerma ipak aktivriao u poslednjih nekoliko dana pijace. Pored poemntuog Dijamantija je došao i Bruno Enrike iz Korintijansa i to je sve. Ostala pojačanja nisu vredna pomena... Pokušavao je Zampa da napravi šou dovođenjem ludih glava Balotelija i Tarabta, ali čini se da je to više bila predstava za široke narodne mase nego neka ozbiljna priča.

DOŠLI (7.500.000): Bruno Enrike (Korintijans), Rajković (Darmštat), Dijamanti (Atalanta), Nestorovski (Inter Zaprešić).
OTIŠLI (21.800.000): Vaskez (Sevilja), Lazar (Njukasl), Đurđević (Palermo), Đilardino (Empoli).  

PESKARA

Kao i pre dve godine, opet su ostali bez najboljih kada su ušli u ligu, ali ne u tako drastičnoj meri kao tada. Prodali su najboljeg strelca Lapadulu u Milan, a Juve je vratio Mandragordu koji je bio srce veznog reda. Čak je prodat i drugi najbolji strelac Kaprari, ali je Inter pristao da im ga ostavi godinu dana na pozajmici. Ipak, nešto su radili i pokušavali iako imaju tanak budžet. Valerio Vere je sada samo njihov, a kupili su i levog beka Biragija koji nikad nije dobio šansu u Interu. Veteran Bizari je stigao na gol, Đomber iz Rome u odbranu, a Simone Pepe i Alberto Akvilani su doneli isksutvo u vezni red..  Čeka se da potpiše slobodni agent Bergesio. Takođe, doveli su i talente kojima je potrebna ovakva šansa pošto nisu uspeli u Milanu, Interu, Ajaksu, Pari Sen Žermenu... Reč je o Manaju, Kristanteu, Muriću i Baebeka. S obzirom kojim parama raspolažu, ovo je više nego pristojno.

DOŠLI (11.550.000): Bizari (Kjevo), Murić (Ajaks), Pepe (Kjevo), Biragi (Inter), Akvilani (Sporting Lisabon), Baebek (PSŽ), Manaj (Inter), Kristante (Benfika), Đember (Roma).
OTIŠLI (13.500.000): Lapadula (Milan), Mandragora (Juventus), Akosta (Boka Juniors).

KROTONE

Iako su pre Kaljarija i Peskare prošli kroz cilj u Seriji B, ostaju provincija u koju neće niko. Čak ih i menadžeri izbegavaju i ne nude im klijente. Mora da to ima veze i sa klupskim čelnicima kojima na čelu piše Ndrangeta. Veze ovog kluba sa kalabrijskom mafijom ga čine teritorijom za izbegavanje. Pristali su da dođu Falćineli i Trota iz Sasuola, golman Kojokaru iz Steaue, Lorenco Krisetrig koji je najpoznatije ime od pojačanja, te neki anonimusi iz inostranstva... A ostali su bez najboljeg strelca Budimira. Krotone u prelaznom roku plaća cenu imidža ljudi koji ga vode. 
DOŠLI (5.300.000):Ćekerini (Livorno), Falćineli (Sasuolo), Trota (Sasuolo), Kojokaru (Steaua), Krisetig (Bolonja), Tonev (Frozinone), Roden (Elfzborg), Simi (Portimonense), Duzen (Muskron).
OTIŠLI (6.800.000): Budimir (Sampdorija), Toromino (Leće), Gali (Specija).  

 


tagovi

Žoao MarioUdinezeTorinoSerija AsasuoloSampdorijaRomaPjotr ZjelinskiPeskaraPalermoNikola MaksimovićNapoliMiralem PjanićMilanMehdi BenatijaMarko Rogletnji prelazni rok 2016LacioKrotoneKjevoKaljariJuventusItalijaInterGonzalo IguainGabrijel Barbosa GabigolFjorentinaEvropaEmpoliĐenovaĐanluka LapadulaDenis PretDani AlvesBolonjaAtalantaArkadijuš MilikAntonio KandrevaAlesandro Matri

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara