""
""

PRELAZNI ROK - PREMIJER LIGA: Junajtedov perfektan posao, Pepov zalog za budućnost i šoping lekcije Bornmuta, Stouka i Palasa... Arsene, gde ti je top napadač?

Vreme čitanja: 17min | pet. 02.09.16. | 12:19

Šestu godinu uzastopno na Ostrvu je potrošeno više love u odnosu na prethodni prelazni rok. Neki su kupovali pametno, a neki se kao Everton izglupirali za sve pare

Još jedan istorijski, rekordni prelazni rok zatvoren je u sredu u ponoć na Ostrvu, a i o njemu će se još dugo pisati, a bogme će i ekonomisti imati čime da se bave. Šestu godinu uzastopno klubovi u Engleskoj su potrošili više nego prethodne sezone, a ukupna vrednost svih transfera u ovom prelaznom roku premašila je milijardu evra - najtačnije 1.375.061.004  evra!

Izabrane vesti

Može im se, letos je na snagu stupio novi trogodišnji ugovor o TV pravima vredan preko pet milijardi evra, pa eto odgovora i za hejtere koji se ljubomorno pitaju – o'kle pare tim Englezima?

Svaki premijerligaški klub je u proseku spiskao 70.000.000 evra (neko manje neko više) ovog leta, a čak 13 timova oborilo je klupske rekorde u završenom roku. Rekorder je Pol Pogba novi fudbaler Mančester Junajteda, a najveći trošadžija poslednjeg dana prelaznog roka bio je Čelsi.

Naravno, spektakl su napravili Englezi od famoznog “deadline day”-ja, koji je postao mit na Ostrvu, mada više služi menadžerima da napune džepove i medijima da dižu tiraže. Sada, kada je sve gotovo, vreme je da rezimiramo sve što smo imali i vidimo ko je od klubova najbolje prošao, a ko će morati da sprema lovu za popravni od 1. januara.

Važna napomenaocenjivali smo prelazni rok, ne i snagu kompletnog tima.  

Pa da počnemo...

MANČESTER JUNAJTED - ocena 10

Posle nekoliko godina lutanja na transfer pijacama, dovođenja i kusog i repatog, izvršni direktor Ed Vudvord je konačno pogodio. Naravno, zahvaljujći i Žozeu Murinju, koji je spreman stigao tokom leta na Old Traford, sa preciznim planom pojačanja, a kada podvuku crtu, obojica mogu da kažu da su imali sjajno leto. Fokusirali su se na kvalitet umesto kvaniteta. Portugalac je sjajno uočio pozicije u timu koje žude za pojačnjima, a na sva četiri mesta Junajted je doveo top fudbalere za velikih 185.000.000 evra. Rekorder je Pogba, najskuplji ovog leta na planeti koji je plaćen čak 105.000.000, ali su tu i Henrik Mihtarjan koji je stigao za 42.000.000 evra iz Dortmunda, kao i Erik Baji (38.000.000). Zlatan Ibrahimović je uzet za džabe i to je još jedan plus kada ocenjujemo prelazni rok Crvenih đavola. To ih izdvaja od konkurencije, kao i lova, ali posle nekoliko očajnih sezona, uvideće na kraju da im se svaki cent od 185.000.000 evra koliko su ovog leta potrošili isplatio.

DOŠLI (185.000.000): Erik Baji (Viljareal), Zlatan Ibrahimović (PSŽ), Henrik Mhitarjan (Dortmund), Pol Pogba (Juventus).
OTIŠLI (6.450.000): Tajler Rid (Svonsi), Viktor Valdes (Midlzbro), Džimi Duni (Barnli), Nik Pauel (Vigan), Džo Rotvel (Oksford), Ešli Flečer (Vest Hem), Giljermo Varela (Ajntraht Frankfurt), Pedi Meknir (Sanderlend), Donald Lav (Sanderlend), Adnan Januzaj (Sanderlend), Kameron Bortvik-Džekson (Vulverhemtpon), Tajler Bleket (Reding), Vil Kin (Hal), Džejms Vir (Hal), Žoel Pereira (Belenenseš).

MANČESTER SITI – ocena 9,5

Moglo je to i bolje, posebno ako imamo u vidu kakvu finansijsku moć poseduju Građani. Da se razumemo, potrošenih 213.000.000 evra ovog leta su velika stvar i svaka čast, ali opet, kao da smo više očekivali od jednog od najboljih trenera današnjice. Pep Gvardiola je strovalio velike pare na igrače koji su odavno dokazane zvezde, ali i na nekoliko mladića koji nadolaze. Nolito (18.000.000 evra) se odmah se ustalio u prvom timu, dok još čekamo Ilkaja Gundogana (27.000.000) da se oporavi od povrede. Klaudio Bravo (20.000.000) je golman stvoren za Gvardiolin fudbal, a biće sigurno odlično ukombinovan i sa najskupljim engleskim defanzivcem u istoriji Džonom Stonsom koji je stigao iz Evertona za sumanutih 56.000.000 evra. Sa Lirojem Saneom (50.000.000) i Gabrijelom Žezusom (32.000.000) Pep je dobio zalog za budućnost, pa može da kaže da je i on imao fino leto.

DOŠLI (213.000.000): Ilkaj Gundogan (Dortmund), Nolito (Selta), Olikasndr Zinčenko (Ufa), Aron Muj (Melburn), Liroj Sane (Šalke), Gabrijel Žezus (Palemiras), Marlos Moreno (Atletiko Nacional), Džon Stouns (Everton), Klaudio Bravo (Barselona).
OTIŠLI (21.850.000): Martin Demikelis (slobodan), Seko Fofana (Udineze), Aron Muj (Hadersfild), Marlos Moreno (Deportivo), Bersant Selina (Tvente), Oliksandr Zinčenko (PSV), Džo Hart (Torino), Vilfred Boni (Stouk), Samir Nasri (Sevilja), Elijakim Mangala (Valensija), Džejson Denajer (Sanderelnd).

BORNMUT – ocena 9

Mnogi će se iznenaditi što smo na treće mesto stavili tim koji je potrošio samo 40.000.000 evra, ali Trešnjice i menadžer Edi Haui su odradili odličan posao. Istina, prodaja Meta Ričija Njukaslu sredinom juna nikako se ne može smatrati idealnim početkom prelaznog roka, ali je zato finiš poseldnjeg dana bio efektan. Nejtan Ejk (pozajmica), Bred Smit (3.600.000) i Mark Vilson (2.300.000) stigli su da ojačaju odbranu i mogu to dobro da urade. Rekorder, krilni napadač Džordan Ajb, koji je plaćen Liverpulu čak 18.000.000 evra mogao bi da eksplodira ove sezone, a tu je i Luis Kuk (19), budućnost engleskog fudbala, koji je kupljen od Lidsa za 7.000.000 evra. Svima njima poslednjeg dana je pridodat Džek Vilšir koji će, ako se ne povredi, biti top pojačanje jer mora da se dokaže mnogima koji su izgubili veru u njega. Istina, igraće na pozajmici, ali je mladi menadžer Haui pokazao ovog leta mnogima kako se radi posao.

DOŠLI (39.750.000): Emerson Hajndmen (Fulam), Nejtan Ejk (Čelsi), Liz Muze (Avr), Majk Trejvers (u-21), Mikael Nđoli (Milvol), Luis Kuk (Lids), Džordon Ajb (Liverpul), Bred Smit (Liverpul), Mark Vilson (Stouk), Džek Vilšir (Arsenal), Mihai Dobre (Vitorul Konstanca).
OTIŠLI (21.200.000): Silvan Distan (otpušten), Tomi Elfik (Aston Vila), Met Riči (Njukasl), Stefan Zubar (otpušten), Glen Mari (Brajton), Li Tomlin (Bristol Siti), Hari Kornik (Lejton Orijent), Šaun Mekormak (Vigan), Tokelo Renti (Genčlerbirligi), Junan O'Kin (Lids), Rojs Vigins (Birmingem), Bejli Kardžil (Džilingem), Sem Staridž (Pul Taun).

LESTER SITI – ocena 8,5

Većina igrača koji su ovog leta stigli u redove šampiona Engleske liče na unapred uračunatu kocku Klaudija Ranijerija - Luis Ernandez (slobodan), Nampaliz Mendi (15.500.000 evra) i talentovani Poljak Bartoš Kapustka (9.000.000) nisu koštali mnogo i mogli bi da se ispostave kao velika pojačanja za Lisice, koje uz Premijer ligu očekuje i Liga šampiona od jeseni. Ahmed Musa (19.500.000) ima ogromnu brzinu, iako je malo lenj, dok o Islamu Slimaniju ne treba trošiti reči. Fenomenalna statistika je glavno obeležje Alžirca koji je najskuplji fudbaler u istoriji Lestera (30.000.000 evra), samo još da vidimo kako će se prilagoditi Ranijerijevom stilu fudbala. Italijan je pobedio ovog leta već u jednom ratu, jer je sačuvao Džejmija Vardija Rijada Mareza, što nije izgledalo tako lako na početku prelaznog roka. Mada nije uspeo da zadrži jednog od glavnih šrafova prošle sezone N'Goloa Kantea koji je otišao u Čelsi...

DOŠLI (77.500.000): Ron-Robert Ciler (Hanover), Luis Ernandez (Sporting Hihon), Raul Uče Rubio (Rajo Valjekano), Nampaliz Mendi (Nica), Ahmed Musa (CSKA), Bartož Kaputska (Krakovija), Islam Slimani (Sporting Lisabon).
OTIŠLI (49.250.000): Andrej Kramarić (Hofenhajm), Mark Švarcer (slobodan), Pol Končeski (slobodan), Rajan Votson (slobodan), Din Hamond (slobodan), Hari Panajotu (slobodan), Liam Mur (Reding), N'Golo Kante (Čelsi), Džoe Dodu (Rendžers), Majkl Kejn (Blekpul), Hamza Čuduri (Barton), Riči De Let (Aston Vila), Tom Lorens (Ipsvič), Gokan Inler (Bešiktaš).

STOUK SITI – ocena 8

Dokazani premijerligaški golgeter Vilfrid Boni (pozjamica) – tu je! Jedan od najboljih fudbalera na Evropskom prvenstvu u Francuskoj Džo Alen (15.500.000 evra) – tu je! Dominantan štoper željan dokazivanja iz Porta Bruno Martins Indi (pozajmica) – tu je!  Otarasili se suvišnih igrača koji su im opterećivali platni saldo i ćao. Tako se odrađuje letnji prelazni rok, a Mark Hjuz to odavno radi tako majstorski. Sve pohvale za Poterse.

DOŠLI (23.140.000): Ramadan Sobi (Al Ahli), Džo Alen (Liverpul), Rajan Svini (AFC Vimbldon), Li Grant (Derbi), Vilfred Boni (Mančester Siti), Bruno Martins Indi (Porto), Kameron Mekdženet (Luton).
OTIŠLI (2.300.000): Piter Odemvingi (slobodan), Stiv Sidvel (Brajton), Mark Vilson (Bornmut), Džordž Varing (Šruzberi), Čulaj (Šruzberi), Filip Volšajd (Volfzburg), Hoselu (Deportivo).

KRISTAL PALAS – ocena 7,5

Trebao im je napadač - stigli su Kristijan Benteke (32.000.000 evra) i Loik Remi (pozajmica iz Čelsija). Falio im je štoper - doveli su Džejmsa Tomkinsa iz Vest Hema (12.000.000). Uzeli su i internacionalnog golmana Stiva Mandandu i to za džabe. Doveli su i Androsa Tauzenda za 15.600.000 evra iz Njukasla i to nakon što su uvalili Evertonu Janika Bolasija za 30.000.000. Povrh svega, sačuvali su Vilfreda Zahu, a nemaju za čim da žale iako su poslednjeg dana prodali i legendarnog Mileta Jedinaka Aston Vili. Svaka čast na obavljenom poslu gospodine Pardju.

DOŠLI (59.500.000): Andros Tauzend (Njukasl), Stiv Mandanda (Marselj), Džejms Tomkins (Vest Hem), Kristijan Benteke (Liverpul), Loik Remi (Čelsi).
OTIŠLI (50.200.000): Emanuel Adebajor (slobodan), Maruan Čamah (slobodan), Brede Hangeland (slobodan), Adrijan Marijapa (slobodan), Patrik Mekarti (slobodan), Dvajt Gejl (Njukasl), Džejk Grej (Luton), Aleks Mekarti (Sautempton), Džerom Binan-Vilijams (Piterbro), Janik Bolasi (Everton), Mile Jedinak (Aston Vila), Džoni Vilijams (Ipsvič), Hiram Boateng (Bristol Rovers), Suli Kaikai (Brentford), Rajan Inis (Sautend), Keši Anderson (Bolton).

LIVERPUL – ocena 7

Skupo plaćeni Sadio Mane od 41.200.000 evra i Holanđanin Žoržinjo Vajnaldum koji je koštao 27.500.000 su odlična pojačanja za Crvene i već posle uvodnih nekoliko kola stekao se utisak da su postali nosioci igre koju forsira Jirgen Klop. Novajlije iz Bundeslige Žoel Matip i Loris Karijus (6.200.000 evra) trebalo bi takođe da budu standardni kada se oporave od povreda i prilagode životu na Ostrvu. U međuvremenu, dosta fudbalera je najureno ovog leta sa Enfilda, otišla su imena poput BentekeaBalotelijaKolo TureaLazara Markovića... Pretpostavljamo da je ovo samo jedan od koraka u mukotrpnoj Klopovoj revoluciji na Enfildu, pa se nadamo da će tokom zime ili sledećeg leta Nemac biti izdašniji u prelaznim rokovima jer od pojačnja glava ne boli (osim kad kupite Balotelija...).

DOŠLI (79.900.000): Žoel Matip (slobodan), Loris Karijus (Majnc), Sadio Mane (Sautempton), Ragnar Klavan (Augzburg), Aleks Maninger (Augzburg), Žoržinjo Vajnaldum (Njukasl).
OTIŠLI (79.300.000): Žoao Teišeira (Porto), Džerom Sinkler (Votford), Kolo Ture (slobodan), Lorens Vižiru (Svindon), Džordan Rositer (Rendžers), Deni Vord (Hadersfild), Hoze Enrike (slobodan), Samed Jesil (slobodan), Serđi Kanos (Norič), Martin Škrtel (Fenerbahče), Džordan Ajb (Bornmut), Adam Bogdan (Vigan), Džo Alen (Stouk), Bred Smit (Bornmut), Džon Flanagan (Barnli), Flojd Džons (Svindon), Kristijan Benteke (Kristal Palas), Luis Alberto (Lacio), Mario Baloteli (Nica), Lazar Marković (Sporting Lisabon).

MIDLZBRO – ocena 6,5

Povratnik u Premijer ligu tačnije menadžer Aitor Karanka trošio je pažljivo ovog leta. Odlučio se Španac da dovede fudbalere sa popriličnim iskustvom na vrhunskom nivou. Viktor Valdes bi mogao da bude odlično pojačanje na golu, a tu je još jedan čuvar mreže koji je stigao za džabe, Amerikanac Bred GuzanAlvaro Negredo (pozajmica s pravom otkupa iz Valensije) sigurno je željan da se dokaže onima koji su mu se bez razloga smejali kada je oteran iz Mančester Sitija, a jedino ne znamo koliko će prostora za igru dobiti Kalum Čejmbers (pozajmljen od Arsenala) i Brazilac Fabio koji je stigao iz Kardifa za 2.300.000 evra. Najskulja pojačanja na Riversajdu su Holanđanin De Ron koji je došao iz Atalante za 15.000.000 evra, kao i Danac Fišer koji je kupljen od Ajkasa za 5.000.000. U svakom slučaju, solidan posao Midlzbroa.

DOŠLI (25.000.000): Viktor Fišer (Ajaks), Bernardo Espinoza (Sporting Hihon), Marten De Ron (Atalanta), Džordan Mekgi (Harts), Viktor Valdes (Mančester Junajted), Antonio Baragan (Valensija), Alvaro Negredo (Valensija), Gaston Ramirez (Sautempton), Bred Guzan (Aston Vila), Fabio (Kardif), Kalum Čejmbers (Arsenal), Adama Traore (Aston Vila).
OTIŠLI (5.900.000): Džonatan Vudgejt (slobodan), Damija (slobodan), Ris Vilijams (slobodan), Konor Ripli (Oldam), Hari Čepmen (Šefild Junajted), Bred Fjuster (Hartlpul), Adam Džekson (Barnsli), Bredli Haladej (Kejmbridž), Mustafa Karajol (slobodan), Albert Adoma (Aston Vila), Aleks Baptist (Preston), Adam Rič (Šefild Venzdej).

VEST HEM – ocena 6

Trenutna kriza sa povređenim fudbalerima ne pomaže Čekićarima da podignu moral pred nastavak Premijer lige. Ali, kada se svi budu oporavili Slaven Bilić će imati na raspolaganju fanatastičan sastav. Najplaćenije letošnje pojačanje Andre Aju (24.100.000 evra) i Sofijan Feguli (slobodan agent) su dokazani svetski fudbaleri. Gokhan Tore (pozajmica sa pravom otkupa), Artur Musuaku (7.100.000 evra) i Havard Nortvajt (slobodan igrač) doneli su veliki kvalitet, a Simone Zaza Džonatan Kaljeri, koji su bili mete mnogih velikih klubova ovog leta, pobrinuće se da napad radi kao švajcarski sat. Poslednjeg dana prelaznog roka za džabe je doveden i iskusni Arbeloa, ali je Vest Hemov ubedljivo najbolji potez u prelaznom roku bila činjenica da su sačuvali Dimitrija Pajea. Zato, visoka ocena za odrađeni posao.

DOŠLI (62.300.000): Toni Martinez (Valensija), Havard Nordveit (Menhengladbah), Domingoš Kina (slobodan), Sofijen Feguli (slobodan), Gokhan Tore (Bešiktaš), Ešli Flečer (Mančester Junajted), Artur Musuaku (Olimpijakos), Andre Aju (Svonsi), Džonatan Kaljeri (Deportivo Maldonado), Edmilson Fernandes (Sion), Simone Zaza (Juventus), Alvaro Arbeloa (slobodan).
OTIŠLI (11.700.000): Džoi O'Brajen (slobodan), Eliot Li (slobodan), Džejms Tomkins (Kristal Palas), Martin Samuelsen (Blekburn), Donel Henri (Horsens), Dijego Pojet (slobodan), Ener Valensija (Everton).

TOTENHEM – ocena 5,5

Maurisio Poketino je čovek koji ne voli da drži igrače kao zarobljenike i bakće se sa njima tokom sezone ako ne računa na njih. To se posebno odnosi na mlade fudbalere MejsonaBentaleba ili Pričarda koji su olako pušteni u druge klubove bez borbe tokom leta, a uspeo je da se otarasi i likova poput Federika Facija ili Klintona Nđijea koji mu sigurno ne trebaju. Postoji bojazan da 22.000.000 evra plaćeni Holanđanin Vinsent Jansen nije dorastao Premijer ligi, a videćemo koliko će pojačanje biti novajlija iz Marselja N'Kudu koji je stigao 11.000.000 evra. Tu je i solidni Viktor Vanijama koji je kupljen od Sautemptona za 15.000.000, a mala pobeda Poketina je dolazak Muse Sisoka poslednjeg dana prelaznog roka iz Njukasla za 35.000.000 evra. Ništa spektakularno od Pevaca, ali bitan je kontinuitet u kupovini...

DOŠLI (82.500.000): Viktor Vanjama (Sautempton), Vinsent Jansen (AZ Alkmar), Žorž-Kevin N'Kudu (Marselj), Pau Lopez (Espanjol), Musa Sisoko (Njukasl).
OTIŠLI (42.100.000): Filip Lesnijak (Liberec), Grent Vord (Ipsvič), Federiko Facio (Roma), Aleks Pričard (Norič), Dominik Bol (Roteram), Deandre Jedlin (Njukasl), Nabil Bentaleb (Šalke), Vil Miler (Barton), Naser Šadli (VBA), Rajan Mejson (Hal), Klinton Nžije (Marselj), Luk Mekgi (Piterbro), Nejtan Oduva (Piterbro).

ČELSI – ocena 5

Nekoliko pogodaka Čelsija, a bogme ima i promašaja. Miši Batšuai (39.000.000 evra) i N'Golo Kante (36.000.000) su svakako dobra pojačanja koja će rešiti dugoročne probleme Plavaca. Novajlija iz Marselja će biti dobra konkurencija Dijegu Kosti u špicu, dok će omaleni Francuz odrađivati prljav posao na sredini terena, kao i prošle sezone u Lesteru. To je bilo sredinom leta dok nije došao poslednji dan prelaznog roka, kada su pokvarili utisak i kupovali pojačnja više radi kupovine nego što im trebaju. Suočeni sa činjenicom da je Konteova velika želja Leonardo Bonući nedodirljiv, spiskali su velike pare na Markosa Alonsa iz Fiorentine koji nije top klasa, a platili su ga 27.000.000 evra, kao i na Davida Luiza koji je bio jedan od najšokantnijih transfera poslednjeg dana prelaznog roka (38.500.000 evra). 

DOŠLI (141.300.000): Miši Batšuai (Marselj), N'Golo Kante (Lester), Eduardo (Dinamo Zagreb), Markos Alonso (Fiorentina), David Luiz (Pari Sen Žermen).
OTIŠLI (41.000.000): Luis Bejker (Vitese), Nejtan Ejk (Bornmut), Džeremi Boga (Granada), Tomaš Kalaš (Fulam), Kejsi Palmer (Hadersfild), Aleks Kimovja (Kruv), Mohamed Salah (Roma), Tami Abraham (Bristol Siti), Bertrand Traore (Ajaks), Danilo Pantić (Ekscelzior), Izi Braun (Roteram), Džamal Blekman (Vikomb), Aleks Dejvi (Krouli Taun), Džordan Hjuton (Donkaster), Patrik Bamford (Barnli), Loik Remi (Kristal Palas), Kenedi (Votford), Mario Pašalić (Milan) Dion Konroj (Alderšot), Nejtan Bakster (Met Polis), Kristijan Kuevas (Sent Truden), Huan Kvadrado (Juventus), Džejk Klark-Saleter (Bristol Rovers), Lukas Pjazon (Fulam), Kristijan Atsu (Njukasl).

SAUTEMPTON – ocena 4,5

Po običaju, Sveci su na početku leta izgubili ključnog čoveka – Sadija Manea koji je otišao u Liverpul, a za njim i Gracijano Pele kojeg su privukli kineski milioni. Njihove zamene treba da budu Nejtan Redmond, koji je kupljen za 13.500.000 evra i rekorder Sofijan Bufal koji je stigao iz Lila za 19.000.000. Obojica su tehnički dobri fudbaleri i videćemo koliko će uspeti da nadomeste gubitak ekipe u fizičkom smislu gde je Pele na primer bio superioran. Pozitivna kupovina novog trenera Kloda Puela ovog leta svakako je Danac Pjer-Emil Hejbjerg koji je stigao iz Bajerna za 15.000.000 evra. On bi mogao lako da postane glavna zvezda na Sent Merizu, a baš zbog njegovog dovođenja treba pohvaliti rukovodstvo Sautemptona.   

DOŠLI (51.900.000): Nejtan Redmond (Norič), Pjer-Emil Hejbjerg (Bajern), Aleks Mekarti (Kristal Palas), Žeremi Pije (Nica), Stjuart Tejlor (slobodan), Sofijan Bufal (Lil).
OTIŠLI (75.800.000): Gaston Ramirez (slobodan), Kalvin Dejvis (slobodan), Huanmi (Real Sosijedad), Viktor Vanijama (Totenhem), Sadio Mane (Liverpul), Džejson Mekarti (Volsol), Gracijano Pele (Šandong), Paulo Gaziniga (Rajo Valjekano), Sem Galaher (Belkburn), Džordan Turnbul (Koventri), Bevis Mugabi (Jeovil), Dominik Gape (Vikomb).

VEST BROMVIČ ALBION – ocena 4

Dovođenjem Meta Filipsa (6.500.000 evra), Nasera Šadlija (15.200.000) i slobodnog agenta Hala Robsona-Kanua, menadžer Toni Pjulis rešio je sve muke što se tiče navalnog reda svog tima. Šadli će probati da pokaže Pevcima da su ga bez razloga zapostavljali svih ovih godina, dok će Kanu pokušati da ponovi igre sa Evropskog prvenstva u Francuskoj gde je bio jedan od najboljih u sjajnoj reprezentaciji Velsa. Iskusni menadžer VBA takođe je doveo dvojicu bekova (Njoma Galoveja) verovatno samo kako bi konačno imao igrače i tog profila u timu jer obično stavi po četiri centarhalfa u poslednju liniju. Teško da će zažaliti za bilo kojim od igrača koji su otišli sa Hotornsa ovog leta, mada je mogao da se osloni na iskusnog Sesenjona kojem nije produžio ugovor.

DOŠLI (26.400.000): Met Filips (KPR), Brendan Galovej (Everton), Naser Šadli (Totenhem), Alan Njom (Votford), Hal Robson-Kanu (slobodan).
OTIŠLI (10.500.000): Viktor Aničebe (slobodan), Stefan Sesenjon (slobodan), Anders Lindegard (slobodan), Džejms Čester (Aston Vila), Kristijan Gamboa (Seltik), Sebastijan Pokonjoli (Brajton), Riki Lambert (Kardif).

ARSENAL – ocena 3,5

Iskusni menadžeri koji znaju kako se trguje sigurno se smeju i danas Arsenu Vengeru koji je i u ovom prelaznom roku opet zabrljao. Još jedno leto prođe, a opet u London nije stigao napadač koji može da postigne 30 i više golova koji su potrebni da bi se osvojila titula. Na svu muku, Francuz je oterao i Džeka Vilšira na pozajmicu u Bornmut, a radi se o momku kojeg navijači obožavaju. Novajlije koje je doveo trebalo bi da poprave igru, Lukas Perez (20.000.000 evra) je svakako kvalitetan napadač, a Granit Džaka, nasjkuplje plaćeno pojačanje Tobdžija ovog leta od 45.000.000 evra bi mogao da bude važan šraf na sredini iako je i ona prenatrpana u Arsenalu. Škodran Mustafi je solidna kupovina, a kako i ne bi bio kada je plaćen Valensiji čak 41.000.000 evra. Ipak, za 115.000.000 evra koliko su potrošili ovog leta bolje da su doveli napadača – KavaniMorata ili Lukaku bili bi pun pogodak...

DOŠLI (113.000.000): Granit Džaka (Menhengladbah), Takuma Asano (Hirošima), Rob Holding (Bolton), Keleči Nvakali (Dajmond Akademija), Lukas Perez (Deportivo), Škodran Mustafi (Valensija).
OTIŠLI (13.250.000): Mikel Arteta (slobodan), Tomaš Rosicki (slobodan), Matje Flamini (slobodan), Ajzak Hejden (Njukasl), Den Krouli (Oksford), Jon Toral (Granada), Velington Silva (Fluminenze), Vojček Ščensni (Roma), Džoel Kembel (Sporting Lisabon), Takuma Asano (Štutgart), Kalum Čejmbers (Midlzbro), Serž Gnabri (Verder), Glen Kamara (Kolčester), Džek Vilšir (Bornmut).

SANDERLEND – ocena 3

Dejvid Mojes nema na koga da se žali ako pukne ove sezone sa Crnim mačkama. Sam je birao pojačanja, uglavnom škart iz drugih premijerligaških klubova. Neki od njih, poput Adnana JanuzajaPedija Meknera ili Stivena Pijenara, su mu ljubimci koje je ranije trenirao i oni možda nešto znaju, ali recimo za Papija Đilobođija koji je plaćen Česliju čak 9.500.000 evra - sumnjamo da je ozbiljno pojačanje. Faliće im sigurno i iskusni Kabul, kojeg su olako ispustili tokom leta, ali su makar zadržali Laminu Sanea pred naletima Evertona. Paradoks transfer politike Crnih mačaka je da Džermjena Defoa nema ko da zameni u slučaju povrede. Umesto da kupe poslednjeg dana prelaznog roka kvalitetnog napadača, spiskali su 16.000.000 na vezistu Didijea Ndonga iz Lorijena, pa i zaslužuju da ispadnu u Čempionšip. Poslednjeg dana im je propao i pokušaj sa Stivenom Nejsmitom

DOŠLI (31.900.000): Papi Đilobođi (Čelsi), Pedi Mekner (Mančester Junajted), Donald Lav (Mančester Junajted), Adnan Januzaj (Mančester Junajted), Havijer Mankiljo (Atletiko Madrid), Stiven Pijenar (slobodan), Didije Ndong (Lorijen), Džejson Denajer (Mančester Siti).
OTIŠLI (7.550.000): Deni Grejem (Blekburn), Stiven Flečer (Šefild Venzdej), Ves Braun (slobodan), Mikael Mandron (Istli), Emanuele Đakerini (Napoli), Santijago Verhini (Boka Juniors), Adam Metjuz (Bristol Siti), Vil Blakli (Šefild Venzdej), Lijam Birdkat (Lids), Đordi Gomez (Vigan), Junes Kabul (Votford), Džermejn Lens (Fenerbahče).

VOTFORD – ocena 2,5

Na Vikaridž Roudu su se izgleda istripovali da je fora da svakog leta skroz pormeniš tim kako bi imao dobre rezultate. Doveo je iskusni Valter Macari neka dobra imena ovog leta poput Kabula iz Sanderlenda (4.000.000) ili klupskog rekordera Ajzaka Saksesa koji je plaćen Granadi čak 15.000.000 evra, a treba očekivati i dobre partije od Brazilca Kenedija (pozajmljen iz Čelsija) Roberta Pereire koji je plaćen Juventusu 13.000.000, kada se prilagode novoj sredini. Videćemo na šta če to da liči kako sezona odmiče, ali navijači Stršljenova sigurno neće plakati za igračima poput Njoma ili Marija Suareza koji su otišli...

DOŠLI (67.450.000): Džerom Sinkler (Liverpul), Kristijan Kabasele (Genk), Ajzak Sakses (Granada), Huan Kamilo Zunjiga (Napoli), Bris Đa Đeđe (Marselj), Junes Kabul (Sanderlend), Roberto Pereira (Juventus), Deril Janmat (Njukasl), Stefano Okaka Čuka (Anderleht), Adrijan Marijapa (slobodan), Kenedi (Čelsi).
OTIŠLI (29.600.000): Džoel Ekstrand (slobodan), Gabrijel Angela (Udineze), Džordž Bajers (Svonsi), Hoze Manuel Hurado (Espanjol), Almen Abdi (Šefild Venzdej), Danijel Pudil (Šefild Venzdej), Stiv Berguis (Fajenord), Mario Suarez (Valensija), Tomi Hoban (Blekburn), Matej Vidra (Derbi), Šon Mari (Svindon), Aleks Jakubijak (Flitvud), Alan Njom (VBA), Ikeči Anja (Derbi).

BARNLI – ocena 2

Menadžer Klaretsa Šon Dajš imao je u ovom prelaznom roku oprezan pristup. Više je vodio računa da izabere fudbalere koji bi mu sigurno garantovali opstanak u Premijer ligi, nego da strovali ogromne pare na neku skupu zvezdu, pa da kasnije ne može da je se ratosilja u slučaju ispadanja iz elite. On bi i jare i pare, a videćemo da li će to da mu prođe ove sezone. Džon Flanagan Patrik Bamford su mlade i jeftine investicije, jer su na pozajmici i imaju prostor da se dokažu, dok rekorder Džef Hendrik (11.800.000 evra) i skupi Belgijanac Stiven Defur (9.000.000) moraju da donesu kvalitet na sredini. Opet, omanuli su u izboru štopera i napadača, nisu ih doveli, a u poslednjem satu im je propao transfer Kamila Grosickog i zato niska ocena za Barnli u ovom prelaznom roku. 

DOŠLI (24.700.000): Džimi Duni (slobodan), Johan Berg Gudmundson (Čarlton), Nik Poup (Čarlton), Džon Flanagan (Liverpul), Stiven Defur (Anderleht), Patrik Bamford (Čelsi), Def Hendrik (Derbi).
OTIŠLI (-): Džoi Barton (slobodan), Metju Gilks (slobodan), Met Tejlor (slobodan), Majkl Daf (penzija), Džoš Ginelej (Volsol), Kris Long (Flitvud), Džordž Grin (Kilmarnok), Dejvid Džouns (Šesfild Venzdej), Den Edžej (Koventri), Luk Hendri (Kilmarnok), Ruven Henings (F. Dizeldorf), Lukaš Jutkijevič (Birmingem), Tom Anderson (Česterfild), Reni Smit (Vićenca), Deni Laferti (Šefild Junajted), Fredrik Ulvestad (Čarlton).

EVERTON – ocena 1

Dobra stvar: Marten Stekelenburg je solidan golman, a Idrisa Gaj kojeg su kupili za 8.500.000 evra od Aston Vile može da poboljša igru veznog reda. Iskusni Ešli Vilijams (14.000.000) je uprkos godinama odlično pojačanje za odbranu i to je otprilike to. A imali su veliki budžet i novog sponzora. Loša stvar: Dati 29.000.000 evra za Janika Bolasija je ludost. Traćenje para. Još ih je na tu glupost poslednjeg dana prelaznog roka dočekao šok kada ih je Musa Sisoko iskulirao zarad transfera u Totenhem. Tražili su napadača, izvisili za sve tri želje - Lukasa Pereza, Manola Gabijadinija i Braimija... I na kraju su doveli Enera Valensiju i to na pozajmicu. Ronalde Kumane, sedi 1!

DOŠLI (54.200.000): Basala Sambu (Koventri), Kris Renšou (Oldam), Marten Stekelenburg (Fulam), Idrisa Gana Gej (Aston Vila), Ešli Vilijams (Svonsi), Janik Bolasi (Kristal Palas), Dominik Kalver-Levin (Šesfild Junajted), Ener Valensija (Vest Hem).
OTIŠLI (55.600.000): Stiven Pijenar (slobodan), Lion Osman (slobodan), Toni Hibert (slobodan), Tim Hauard (Kolorado Rapids), Konor Grent (Ipsvič), Rasel Grifits (Čeltenam), Džon Stouns (Mančester Siti), Brendan Galovej (VBA), Rajan Ledson (Oksford), Šani Tarašaj (Ajntraht Frankfurt).

SVONSI – ocena 1

Nije ovo billo leto iz snova za Labudove. Najveći gubitak je odlazak iskusnog Ešlija Vilijamsa u Everton, jer je otišao kapiten, stub odbrane i vođa na terenu. Andre Aju je samo naplatio činjenicu da je jedini zablistao u Svonsiju prošle sezone, a Eder Gomis su prošlost... Ovi što su došli, osim proverenog Liroja Fera (5.600.000 evra), svi su kocka. Tek treba da se dokažu. Fernando Ljorente je dobar napadač, ali u godinama, a najskuplje plaćeni novajlija Španac Borha Baston imao je samo jednu dobru sezonu na top nivou u Španiji. Za takvog igrača dati 18.000.000 evra na neviđeno je veliki rizik.

DOŠLI (37.900.000): Liroj Fer (KPR), Majk van der Horn (Ajaks), Tajler Rid (Mančester Junajted), Džordž Bajers (Votford), Mark Birigeti (Njukasl Džets), Fernando Ljorente (Sevilja), Borha Baton (Atletiko Madrid), Alfi Mouson (Barnsli).
OTIŠLI (48.600.000): Metju Grajms (Lids), Eder (Lil), Aleberto Paloski (Atalanta), Kajl Bartli (Lids) Lijam Šepard (Jeovil), Rajan Hedžes (Jeovil), Batefimbi Gomis (Marselj), Adam King (Sautend), Andre Aju (Vest Hem), Ešli Vilijams (Everton), Džoš Šehan (Njuport), Konor Roberts (Bristol Rovers), Frank Tabanu (Granada), Marvin Emnees (Blekburn).

HAL SITI – ocena 0

Užasno leto je iza Tigrova. Stiv Brus je otišao posle svađe sa gazdama, a Majk Filan započeo sezonu sa samo četri seniora u prvom timu. Jedan od najvažnijih šrafova Mo Dijame je otišao rang niže u Njukasl i to je upalilo crvenu lampicu u Halu. Rajan Mejson (9.400.000 evra) i Vil Kin (1.200.000) imaju mnogo toga da dokažu klubovima koji su ih se olako odrekli, ali Diumersi Mbokani se nije naigrao ni u Noriču prošle sezone, a kako li će tek u Halu. Pitaj boga šta će biti sa ovim klubom koji je dobro započeo sezonu. Prelazni rok im nije bio ni blizu trenutnog položaja na tabeli...

DOŠLI (20.000.000): Vil Menion (AFC Vimbldon), Dejvid Maršal (Kardif), Rajan Mejson (Totenhem), Vil Kin (Mančester Junajted), Džejms Vir (Mančester Junajted), Diumersi Mbokani (Dinamo Kijev), Markus Henriksen (AZ Alkmar).
OTIŠLI (5.400.000): Sone Aluko (slobodan), Rajan Tejlor (slobodan), Mohamed Dijame (Njukasl).

(FOTO: Action Images)


tagovi

TransferiStoukPremijer ligaMančester SitiLiverpulletnji prelazni rok 2016Kristal PalasEvropaEvertonEngleskaArsenal

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara