Partizan - zato što je uspavani lav

Vreme čitanja: 5min | čet. 04.07.19. | 17:59

Aleksandar Lutovac apeluje da se porodična atmosfera sa tribina Pionira preseli i u Humsku ulicu

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Slovenije)

"Teško je reći šta je nemoguće, jer san od juče je nada za danas i realnost za sutra", Robert Harold Šuler, američki motivator

Izabrane vesti

U internim razgovorima, kad se isključe diktafoni i kamere, Partizanovi fudbaleri su prilično realni. Znaju da je je proces stvaranja novog tima tek na početku, jasno im je da se čekaju pojačanja koja bi promenila fizionomiju ekipe, udarila joj čvršće temelje, primećuju da osvajač Kupa Srbija maltene u svakoj liniji vapi za po još jednim igračem. Zato se ne razmeću obećanjima, nema u njihovim rečima euforične arome, ali svi do jednog, bilo da govore javno, u novinarska pera, ili komentarišu između sebe, uveravaju da je crno-belima potrebno malo da “prezupče” i postanu ono što nisu bili poslednje dve sezone – konkurenti za titulu.

U pravom smislu te reči.

Tako i novajlja Aleksandar Lutovac jasno ukazuje na motive koji su ga pokrenuli da prihvati poziv iz Humske, iako je njegov novi klub osvojio samo jednu titulu državnog prvaka u poslednje četiri sezone, ima loš tretman u fudbalskim forumima, trpi zbog navijačkih podela, dugovi prema igračima se gomilaju…
Bez obzira na sve, Partizan je veliki klub, možda najveći na ovim prostorima. Mene motiviše postojeća situacija. Partizan je uspavani lav, sve može brzo da se promeni. Dovoljno je mesec dana dobre igre, minimalna promena, da izborimo Ligu Evrope, osvojimo titulu, uzmemo duplu krunu. Ne sumnjam da sve nabrojano možemo da uradimo. Iako navijači i ljudi oko kluba nisu zadovoljni rezultatima, mene to nezadovoljstvo dodatno inspiriše. Partizan volim bez obzira da li dobija ili gubi utakmice. Tako sam vaspitan. Kakvi god da su rezultati – Partizan je Partizan”, ističe krilni vezista, po potrebi napadač, angažovan u aktuelnom prelaznom roku sa idejom da ubrza igru Parnog valjka.

Njegovo ime dovodilo se u vezu s Partizanom skoro u svakom prelaznom roku poslednje dve sezone, međutim, bivši kapiten Rada se obreo u Humskoj tek kad mu je dozvolu izdala Arbitražna komisija FSS, pošto je dobio spor za bivšim klubom, nije ga nije plaćao duže od tri meseca, u finišu mandata čak suspendovao.
Banjica je moja druga kuća. Stvarno volim Rad, u njemu sam postao igrač i čovek, to se ne zaboravlja. Rad se drži politike da ne prodaje igrače klubovima Superligi, mada je povremeno tu praksu demantovalo, dok su meni čelnici uvek govorili da imaju taj stav, pa smo se rastali na drugi način”.

Kaže, zvali su ga još klubovi iz Francuske i Grčke, međutim, kad je stigla ponuda iz Humske 1 sve je odložio u stranu.
Ne služim se frazama, od malena sam želeo Partizan. Nikad nisam sanjao druge klubove, samo da obučem crno-beli dres. Imao sam dugo vremena da razmišljam o narednom koraku, a u dogovoru sa porodicom i menadžerma ubeđen sam da sam izabrao odgovarajuću sredinu za moj razvoj. Nije tajna da u nekom trenutku svi žele da odu, zarade, otisnu se u inostranstvo, međutim, bez obzira da li bih preko dobio bolje uslove nego ovde, hteo sam da se okušam u Partizanu. Pre svega, da bih zadovoljio sebe“.

Ako je na 108 tamičarskih utakmica u dresu Rada postigao 20 i namestio deset golova, logično je očekivati da mu priželjkivano napadački stil Partizana „legne“ i omogući da već u prvoj sezoni ostvari zapažen učinak.
Sigirno ću imati više prilika nego na Banjici. Ulaziću u šanse, jer Partizan igra ofanzivan fudbal. Ne bih da budem prepotentan, obećavam golove ili asistencije, ali zna se šta je posao krilima i napadačima. Ekipi doprinosim i prodorima, a iako nisam klasični špic dosta sam golova dao i za mladu selekciju i za Rad. Ne bih govorio koji su mi dometi, mogu samo da obećam žestok rad i borbu. Nisam još sa Savom Miloševićem pričao o ulozi, ali mogu da pokrijem više pozicija, budem i špic i prednji vezni i krilo, na svakom mestu sam pružao dobre rezultate“.

Za dobrim rezultatima u Superligi Partizan čezne već dve sezone. Nikako da uhvati ritam, pobeđuje u serijama, a deluje da kad bi vezao desetak možda bi naterao Grobare da se ujedine, pa da zajedno, kao nekad, jurišaju ka peharu državnog prvaka. Ovako razjedinjeni u Humskoj pitanje je dokle mogu da stignu, bez obzira na snagu igračkog i umeće stručnog kadra.
„Na bilo kojoj da su tribini, to su naši navijači. Neka gleda ko odakle hoče, želja mi je da vidim krcat stadion, da se formira porodična atmosfera kao što je slučaj sa košarkaškim klubom. To je primer koji bi trebalo da se sledi, energija iz Pionira da se prenese na fudbalski klub. Tamo Grobari prate ekipu i kad je dobro i kad je loše. Mi igrači ne možemo da razmišljamo ili utičemo na podele, samo bismo voleli da svi navijaju kao jedan, da se ugledamo na onu parolu „Partizan iznad svih“. Drugi klub nemamo“, apeluje Aleksandar Lutovac na smirivanje strasti među frakcijama u navijačkom svetu crno-belih.

KAO DA SMO ZABORAVILI DA IGRAMO FUDBAL

Peče Lutovca krah mlade reprezentacije na nedavnom Prvenstvu Evrope u Italiji i San Marinu. Bio je drugi strelac našeg tima u kvalifikacijama (pet golova), pa je i logično što je utučen porazima od Austrije, Nemačke i Danske.
Ne mogu da kažem ko je krivac, jer krivac – ne postoji. Može se reći da smo svi krivci. Ja, koji sam igrao samo pet minuta, osećam se krivim koliko i momci koji su bili akteri sve tri utakmice. Kako vreme bude prolazilo biće nam sve teže što smo ovako loše prošli. Disali smo kao jedan kroz kvalifikacije, a onda je naišla utakmica koja nas je resetovala. Kao da smo zaboravili da igramo fudbal. U najgorem mogućem trenutku. Nisam siguran da je iko od nas pronašao pravi razlog. Svi smo bili svesni šta se od nas očekivalo, baš kao što smo svesni da je ono u Italiji izgledalo užasno“.

Velika šansa je propuštena, ali kako i u životu, tako i u fudbalu, mora se dalje.
Dolazi nova ekipa, jer su dve generacije izašle iz mlade reprezentacije. Dolazi i novi selektor, sa svojim stručnim štabom. A možda bi, da je ostao isti strateg, od septembra ponovo ova ekipa u kvalifikacijama dobila osam od deset utakmica, ističe Aleksandar Lutovac.

Foto: FK Partizan, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara