Koreografija navijača Partizana uoči duela sa Njukaslom
Koreografija navijača Partizana uoči duela sa Njukaslom

Partizan na Ostrvu: Mance, Šćepović, Rašović, Kleo, ko je sledeći? (VIDEO)

Vreme čitanja: 3min | sre. 24.07.19. | 14:18

Neka se ponovi Ril

Partizanov evropski uspeh uvek je vodio preko – Ostrva! Istorija kluba iz Humske krcata je antologijskim detaljima iz mečeva protiv timova iz Ujedinjenog Kraljevstva. Tim Sava Miloševića otputovao je na utakmicu sa velškim Konahsom, uveren da bi baš protiv tog tima mogao da nagovesti potencijal slavnih prethodnika.

Kada kažemo Vels prva asocijacija za navijače Partizana je Ril. Tog leta 2009. godine crno-beli su torpedovali poluprofesionalni tim iz tog dela Ujedinjenog Kraljevstva sa laganih 4:0 u gostima i 8:0 kod kuće. Pa, opet, ima i tu neka pouka da se izvuče.

Izabrane vesti

Taj lagani prolaz toliko je zavarao onomad ceo Partizan, od uprave do igrača, da su i na APOEL u narednoj rundi krenuli previsoko uzdignutog čela. I doživeli su spuštanje na zemlju.

Zato, što bi rekao Miroslav Đukić, nekadašnji šef struke Parnog valjka, valja krenuti iz skromnosti. Svesni snage, da su mnogo bolji od Konahs Kija, ali i bez uzletanja ako sve prođe kao po željama.

Partizan je u svojoj prvoj takmičarskoj utakmici u sezoni, protiv Inđije, delovao dosta dobro. Vidi se da još to nije zategnuto do kraja, što nema logike ni da bude u sredini jula, ali se vidi pomak u odnosu na prošlu sezonu. Crno-beli su bolje trčali, igrali bolji presing, na kraju krajeva, stvorili i više stoodstotnih šansi nego na nekoliko utakmica minulog proleća – zajedno.

Detalj sa Old Traforda uoči duela Mančestera i Partizana

Dovoljno razloga za optimizam navijača koji se razgoreva onog trenutka kada Grobarima pomente još neke utakmice sa timovima iz Ostrva. Možda i najbolji tim Partizana u istoriji 1966. godine zakazao je duel sa Real Madridom u finalu Kupa šampiona zahvaljujući uspehu protiv Mančester Junajteda. Crno-beli su na Old Trafordu poraženi sa 1:0, ali su u Humskoj stigli i prestigli Junated – 2:0.

Partizan je kao i većina jugoslovenskih klubova u tom periodu predstavljao jednačinu sa više nepoznatih za Ostrvljane. Lako su 1974. godine crno-beli izbacili Portdaun (5:0, 1:1), a onda je na red došao dvomeč sa Kvins Park Rendžersom. Posle poraza u Londonu (2:6), Partizan je odigrao jedan od najboljih mečeva u klupskoj istoriji. Ako ne i – najbolji. Krcate tribine stadiona JNA nagoveštavale su bajku i put u istoriju. Tako je i bilo. Crno-beli su predvođeni Draganom Manceom na sitne komade isekli Policajce. Meč kojim se u Humskoj i danas ponose.

U tu kategoriju nezaboravnih utakmica spada i nadmetanje sa Seltikom iz 1989. godine. Crno-beli su dobili prvi meč (2:1), a onda su snagu i karakter pokazali na užarenom Seltik Parku. Blistao je napadač Kelta Džikanovski, postigao je četiri gola. Upravo posle njegove minijature Seltik je imao prolaz (5:3), ali onda je usledio trenutak magije Slađana Šćepovića. Sjajna akcija crno-belih ovekovečena je i kultnim komentarom Jordana Ivanovića:
„Bravo Partizane lavljeg srca“.

Vuk Rašović vara Šeja Givena za prolaz dalje

Dobru tradiciju prethodnika nastavio je Ljubiša Tumbaković i njegov mlađani tim septembra 1998. godine. Crno-beli su u prvom kolu Kupa pobednika kupova završili meč sa Njukaslom u dozvoljnom minusu (1:2). Favorizovane Svrake su totalno paralisane u Beogradu. Crno-beli su čekali i na kraju dočekali pogodak Vuka Rašovića iz penala. Za drugo kolo i susrete sa Laciom.

Kada god se pomene Njukasl Grobarima krene voda na usta. Ponovo je Partizan bio koban za Svrake 2003. godine, i nebo nad Beogradom ukrasio zvezdicama Lige šampiona. Sve je delovalo izgubljeno posle poraza u Humskoj. Mnogi su se oprostili od eminentnog takmičenja, ali ne i Lotar Mateus. Nemački stručnjak je „nabrijao“ ekipu za vrhunski meč. Hrabrost se isplatila pogotkom Ivice Ilieva, zatim su crno-bele čuvali raspoloženi Kralj i odlični Taribo Vest. Na kraju su penali odveli srpskog predstavnika u eminentno društvo.

Igrači Šamroka slave prolaz u Humskoj

Poslednji uspeh protiv ostrvljana Partizan je napravio protiv pomenutog Rila, kada je blistao Kleo. Ukupno je sedam puta prolazio dalje kada je preko puta imao rivale sa Ostrva.

Bilo je tu i poraza. Bolan je bio protiv Šamrok Roversa. Zato je Savo Milošević pozvao na oprez.

PARTIZAN U LIGI EVROPE - 3,00


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara