"Vladan Milojević"
"Vladan Milojević"

Novi, vojnički režim u Zvezdi: Bićete isto obučeni, ješćete u isto vreme, zaboravićete na slobodne dane i civilku

Vreme čitanja: 5min | uto. 13.06.17. | 15:16

Promena pravila po dolaska Vladana Milojevića na klupu crveno-belih

Vladan Milojević

Iluzorno je očekivati, ma koliko protivnik Crvene zvezde u prvom kolu kvalifikacija za Ligu Evrope bio slab, da u igri crveno-belih 29. juna i laici vide lični pečat novog trenera Vladana Milojevića. Vremena do premijere ima malo. Veoma malo. Ali s novim šefom stručnog štaba na Marakanu, ili bar u svlačionicu srpskog šampiona, došla su i - nova pravila.

Izabrane vesti

Navijači će na prvu loptu reći da su to normalna pravila, posebno zbog činjenice da je Crvena zvezda u dobrom delu prošle sezone izgledala „raspojasano“. Tačnije, da se igra gradila na temeljima atmosfere i dobrih međuljudskih odnosa u svlačionici. Takav pristup je „radio“ po sistemu one narodne „Drži vodu dok majstori odu“, tačnije takav način rada mogao je samo da donese instant uspehe.

Može li Zvezda do grupa Lige Evrope? Kvota je 7,50!

Nekadašnji strateg Čukaričkog, Javora i Panioniosa prinuđen je da gradi kuću od temelja, da podvrgne audiciji veliki broj igrača i do kraja juna napravi kakav-takav takmičarski tim. A takav poduhvat zahteva i nove principe, koji su za Vladana Milojevića suštinski stari principi i koji su ga preporučili u dobroj meri aktuelnom vicešampionu Srbije. Ono što je radio u Čukaričkom nekadašnji libero je samo preneo u Ljutice Bogdana.

A dobro upućeni u zbivanja na Banovom brdu tvrde da se u vreme Milojevićevog „šefovanja“ u Čuki, na primer, na treninzima tačno znalo ko iz kluba sme da bude terenu, ko pored terena, i koje linije ne smeju da se pređu... Iliti, znalo se precizno ko šta radi, i ko šta ne sme da radi.

Da će takvu disciplinu nametnuti i u Zvezdi govore i prve slike i video-zapisi s priprema na Zlatiboru. Razumljivo, igrači će kao da su progutali traku govoriti o nikad težim pripremama, sjajnom radu i zanimljivom treningu, ali vrlo je moguće da su pojedinci iz prošlosezonskog kadra na Zlatiboru doživeli profesionalni šok.

„Ja se kao trener nikada ne oslanjam na sreću, već na rad i disciplinu“, jedna je od prvih rečenica Vladana Milojevića kao trenera Zvezde.

Trening na Zlatiboru

Deluje kao sterotip, ali je novi šef hrabro zagrizao preveliku, crvljivu jabuku. Jasno želevši da sve crvljivo izbaci iz korpe pune prelepih pupoljaka (čitaj: dečaci iz omladinskog pogona). Reći će neko da je to sasvim normalno i prirodno za savremeni fudbal, ali nije baš bilo uobičajeno za Crvenu zvezdu u proteklom periodu. Dakle, Milojević je uspostavio nova pravila, a neka možemo da parafraziramo:

„Bićete identično obučeni u holu hotela i zaboravićete civliku, jer mi smo Crvena zvezda.“

„Ješćemo svi u isto vreme, kao tim. Samo doručak može da ima klizno vreme, od sedam do osam časova.“

„Zaboravićete na veliki broj slobodnih dana tokom prve faze priprema.“

„Zaboravićete na doskočice i jeftini humor tokom treninga. Bar dok ne napravimo rezultat. Jer mi smo Crvena zvezda.“

PRIMER DUDE I DARKA MILIČIĆA

Deluje da su to nevažni detalji, ali dekan evropske košarke Dušan Duda Ivković pre devet godina želeo da iz reprezentacije izbaci Darka Miličića, samo zato što je tokom obroka u luksuznom hotelu uzimao sladoled namnjen gostima sa all inclusive aranžmanom.


„Momci, mi smo ovde reprezentacija jedne zemlje. Ako sam rekao da nema sladoleda i da mogu da vam prevedem šta tamo piše onda nema - sladoleda. Ja kažem to jednom, drugi put, i onda najveći mangaš u ekipi sutradan uzima sladoled. Valjda da pokaže kako za njega moja reč ne važi“, obratio se košarkašima Ivković, a Miličić je gledao u zemlju.

Pre nego što je preuzeo kormilo Crvene zvezde, Vladan Milojević je mnogo vremena proveo  razmenjujući mišljenja sa Zvezdanom Terzićem. Sigurno mu je otvoreno govorio o postulatima rada koji se, vrlo verovatno, neće svideti pojedinim igračima.

Bez obzira na jednoobrazne izjave sigurno će neko od starije garde ili stranaca, pre ili kasnije, „zaplakati“. Biće to izazov za Zvezdana Terzića da pokaže snagu kluba ili da na praktičnom primeru dokaže da stoji iza Vladana Milojevića. Naravno, ako nekadašnji prvak omladinske lige uopšte bude imao jako uporište u rezultatima i autoritetu igre.

Milijaš i Srnić na treningu na Zlatiboru

PRIMER SAVIĆEVIĆA I OSTOJIĆA

To što radi Vladan Milojević nije nikakvo epohalno otkriće. Tako su u komšiluku, mada se u Zvezdi gnušaju takvih poređenja, napravili rezultat u eri Aleksandra Stanojevića i Marka Nikolića. Problem može da predstavlja podatak da je Crvena zvezda najveći klub u dosadašnjoj karijeri Vladana Milojevića. Da će konstantno biti pod svetlima reflektora, pod baražnom vatrom tabloidne i sportske štampe. I možda će nekad biti prinuđen da napravi kompromis, bar mali kompromis. Da zažmuri na jedno oko jer ma šta treneri pričali i kako se ponašali, u svlačionici i ekipi nisu svi jednaki. To je osetio u Čukaričkom, ili se bar tako priča. Navodno, velike zaslugu za njegovu smenu imao je Nenad Mirosavljević jer nije mogao više da izdrži vojnička pravila službe, implementirana u fudbalski klub.

Prosto mora da bude jednakijih. U nekoj rezumenoj meri jednakijih, posebno jer igrači na Marakani nisu redovno plaćeni. Moraće Milojević da povuče jasnu granicu kompromisa da ne bi prošao kao Miloljub Ostojić. I on je počeo rad u Ljutice Bogdana koristeći vojničke metode, ali nije prepoznavao klasu i minuli rad Dejana Savićevića.


„Bio sam na odmoru i pročitao Ostojićeve reči o tome kako su kod njega svi isti. A gde Dejo može da bude isti? Da se ne bih svađao sa njim, otišao sam tamo gde neću biti isti“, glasi rečenica Dejana Savićevića iz intervjua MOZZART Sportu, a Dejo je tog leta 1999. otišao u bečki Rapid.

Sada ni blizu nema igrača u Crvenoj zvezdi koji bi trebalo da bude držan kao malo vode na dlanu. Mali popust zaslužuje samo večiti kapiten Milijaš, frontmen velikih sezona iz bliže prošlosti. Igrač velikog autoriteta koji kod mlađih snaga izaziva strahopoštovanje... Stranci to nisu, posebno što su Le Talek, Ruiz i Kanga ostali dužni navijačima i što su povremeno dobre igre poništili kao poštansku marku očajnim prolećnim izdanjima (Boaći i Donald nisu u toj grupi). A i pored svih grehova imali su zagarantovano mesto. Sada će morati da se povinuju novim zahtevima dok su u klubu i da se suoče s motivisanim, talentovanim klincima iz omladinske škole koji su spremni da „pojedu loptu“ kako bi se izborili za svoje mesto.

Vladan Milojević

Dakle, Milojević je uspostavio nova pravila. I to u klubu za koji se spremao dobar deo života. U Čukaričkom je imao sjajne uslove za rad, ali nije mogao da nahrani profesionalni apetit pobedama u kontinuitetu. Evo detalja koji govori o tome: posle poraza od Gabale u Azerbejdžanu veći deo ekspedicije Brđana se opustio, zaboravio je neuspeh već u avionu. Pojedinci su i točili viski, znajući da nije bilo moranja. I da se u Čukaričkom ništa ne mora.

Samo je Milojević gledao u jednu tačku i poslednji napustio avion, ne osetivši da je avion davno na surčinskoj pisti. Detalj koji govori o posvećenosti trenera koji voli vojsku.

Možda nebitno samo na prvo i drugo čitanje. Suštinski - vrlo bitno.

(Foto: MN PRESS; crvenazvezdafk.com)


tagovi

Vladan MilojevićSuperligaSrbijaFK Crvena zvezda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara