(©MN Press)
(©MN Press)

Mister sa devet života

Vreme čitanja: 3min | pon. 09.09.24. | 15:58

Niko ne bi smeo ruku u vatru da stavi da je meč u Kopenhagenu bio Stojkovićeva labudova pesma, iako se ponovo pominje utorak kao „Dan D“

Pre nego što se reprezentacija okupila u hendikepiranom sastavu za septembarske utakmice, kroz fudbalsku čaršiju uveliko je kružio glas: „E, sad je gotov“! Misleći, naravno, na selektora Dragana Stojkovića.

Talas promena je prvo pokupio generalnog sekretara Jovana Šurbatovića i direktora Miroslava Tanjgu i po najavama „u pola glasa“, sledeći je trebalo da bude „samo da prođu ove utakmice“, selektor Stojković. I posledično, ljudi koji su mu bliski u vrhu Saveza.

Izabrane vesti

Niko Piksiju nije davao ni gram šansi da može u dve utakmice na startu Lige nacija da osvoji ni bod, a eto, Srbija u nekom novom sastavu uspela je da odoli prvaku Evrope Španiji (0:0), pa i pored poraza od Danske (0:2), niko sad ne bi smeo ruku u vatru da stavi da je meč u Kopenhagenu bio Stojkovićeva labudova pesma. Iako se ponovo pominje utorak kao „Dan D“.

Međutim, cela ta priča je potpuno konfuzna, neobjašnjiva, nerazumljiva. Jer, dugo kruži priča da će Piksi biti smenjen čim „doživi brodolom u Ligi nacija“. Kao da je uopšte bio potreban još neki brodolom posle onog na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj. Da je tada urađen nekakav referendum u zemlji Srbiji, teško da bi više od 20 odsto građana glasalo da Stojković ostane selektor. Možda je i to previše. I tada se tvrdilo da je strateg Orlova završio misiju, da ga ništa ne može spasiti, a eto, na neki volšeban način je preživeo.

Ako je procena da aktuelni selektor nije pravi čovek za naredne mundijalske kvalifikacije, onda je trebalo preseći sutradan posle ispadanja sa EP. Da se nekom novom stručnjaku da prilika da kroz Ligu nacija stvara novu reprezentaciju i upoznaje igrače. Ali, taj brod je davno otplovio...

Kada se promena nije desila u junu, pa ni u julu, onda su krenule teorije kako će Stojković dobiti otkaz nakon septembarskog sloma u Ligi nacija, kad ono... Šta će zaista biti sutra i da li će uopšte nečega biti, to niko pouzdano ne zna. Kao što jednako stoji i priča da u FSS-u nema spremne nove opcije u slučaju da Piksi ode.

S obzirom na to koliko se stvari u fudbalskoj Srbiji „brzo“ dešavaju, a oktobarski mečevi sa Švajcarskom i Španijom stižu za čas, pitanje je koliko je realno i da li zaista ima želje, volje, namere da se Stojković sada smeni.

Ukoliko bi i ovaj udar preživeo na klupi, Piksi ili kako ga igrači zovu Mister, zaista bi bio kao mačka sa devet života. Jer, pregurao je prvi pokušaj smenjivanja, pred kraj kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, kada su počele prve mreže da mu se pletu iznad glave, pa je izdržao i neuspeh na šampionatu u Nemačkoj, a evo i sada niko ne može da bude siguran u to šta će biti sutra.

Moguće i da povređeni i uvređeni čekaju rasplet, pa da vide da li u oktobru da se stave na raspolaganje selektoru. Koji god da bude, pa bio i Piksi Stojković.


tagovi

Dragan Stojković Piksifudbalska reprezentacija SrbijeFudbalski savez Srbije

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara