Mestalja u transu, šamarčina za Setjenovu Barselonu! Gomez pucao dok mu nisu priznali gol (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | sub. 25.01.20. | 17:55

Prvi trijumf Valensije nad aktuelnim šampionom na svom stadionu posle gotovo 13 godina

Možda će se jednog dana ispostaviti da je dovođenje Kikea Setjena bilo ispravan potez za upravu Barselone i pogotovo predsednika Đosep Marije Bartomeuea, ali ono što je dosad pokazala ekipa pod vođstvom novog trenera izgleda možda i lošije nego u završnici epizode Ernesta Valverdea! Ako su fudbalski bogovi pre nekoliko dana bili milostivi i sprečili senzaciju u režiji nižerazredne Ibice i da onaj drugi šut u okvir gola zatrese mrežu, onda je protiv Valensije Barselona bila prepuštena sama sebi! Na kraju je Barselona još i dobro prošla, pošto je Valensija imala priliku da ostvari još ubedljiviji trijumf od onih 2:0 (0:0) koji su se našli na semaforu Mestalje posle 90 minuta vrhunske partije Slepih miševa.

Svaka čast Barseloni za onih, gotovo nestvarnih 90 odsto poseda lopte u uvodnih desetak minuta utakmice, ali sve što je do kraja viđeno bilo je Valensijino gaženje aktuelnog šampiona i tek poneka šansa Lionela Mesija, uglavnom iz slobodnih udaraca. Cela Mestalja kliče Maksiju Gomezu koji je u razmaku od 90 minuta prošao svojevrsni emotivni rolerkoster od tragičara do apsolutnog heroja Valensije! I pored toga što je u 12. minutu promašio jedanaesterac, odnosno što je Mark Andre Ter Štegen dobio psihološki rat s španskim napadačem i odbranio mu udarac s kreča, Gomez je ostao smiren i pre svega uporan, pa je pucao iz svih oružja dok mu na kraju sudija Hesus Hil Manzano nije priznao gol! Gomezova su bila oba pogotka, s tim što mu je VAR sistem ipak oduzeo onaj prvi pošto se ispostavilo da je Đordi Alba direktno uticao na to da Valensija probije led posle nekoliko furioznih napada, da bi majstorski potez Ferana Toresa i njegovo školovanje Samuela Umtitija krunisao lukavim pogotkom za konačnih 2:0 i definitivni pad Barselone na Mestalji prvi put posle gotovo 13 godina u ligi, odnosno 12 gledajući sva takmičenja!

Izabrane vesti

Ako to dosad nije bilo jasno, sada više nema dileme - Barseloni je pod hitno potreban napadač! Anemično, čak na momente suviše sterilno je izgledala Barselona, a ako ovako nastavi da igra do kraja sezone bez Luisa Suareza, brzo će izgubiti šampionsku trku. Izveo je Setjen ono najbolje što ima na raspolaganju u ovom momentu, ali je na klupi ostao bez klasičnog napadača u rezervi, s tim da je mladi Aleks Kolado čekao i na kraju dobio svoju šansu. Ali, bez prevelikog uticaja na igru.

Albert Selades je danas odneo taktičku pobedu nad svojim kolegom, pošto je strpljivom i temeljno građenom igrom došao do konačnog rezultata i pobede kojoj se Mestalja toliko nadala... Pošto Barselona nije uspela da iskoristi početnu inicijativu, Valensija je lagano preuzela loptu i počela da napada tako da su gosti u jednom momentu ostali na vetrometini.

U situaciji kada nije bilo dodatne opasnosti s Pistolerom, vezni red Valensije odradio je fantastičan posao da uspori i zaustavi Mesija, a onda i Antoana Grizmana. Najveći uticaj imali su Fransis Kokelan i Žofri Kondogbija, koji je posle nekoliko loših izdanja konačno delovao kao isti onaj igrač pre nego što se povredio. Mesi je bio izloženim grubim startovima, ponekad i preko granice dozvoljenog, ali Valensija je uspela u svojoj nameri. Mesiju su bili zatvoreni svi putevi ka golu Domeneka iz igre, tako da je Argentinac jedino mogao da zapreti iz prekida. Imao je Mesi nekoliko odličnih pokušaja, ali baš kao što je Ter Štegen dobio onu bitku protiv Gomeza s bele tačke, tako je Domenek dobio rat s Mesijem.

Mogla je Valensija do prvog gola još u prvom poluvremenu, ali je najbolju šansu ispustio upravo pomenuti Kokelan, čiji je dropkik Ter Štegen ukrotio bez previše problema. Ali, sve ono što je Nemac uspeo da odbrani u prvom delu, došlo je na naplatu u nastavku. Tek što se zakotrljala lopta u nastavku, Gomez je poslao udarac koji je Alba skrenuo taman toliko da Ter Štegen samo nemoćno isprati loptu kako ide iza njegovih leđa i pravo u mrežu.

Nije bio zadovoljan Gomez činjenicom da mu je VAR soba oduzela pogodak, mada jeste Alba uticao na konačni ishod toliko da se njemu pripiše gol, zbog čega je nastavio ofanzivu koja se isplatila. Najveće zasluge za presudni gol na utakmici imao je Feran Tores koji je jednim potezom izbacio Umtitija s terena, onda prosledio loptu u prazan prostor na koju Gomez nije reagovao impulsivno, već iskusno. Sačekao malo da se otvorio prostor za udarac koji Ter Štegen ne bi mogao da zaustavi i tako je bilo – Mestalja je eksplodirala u ekstazi!

Na ulazu u samu zavšrnicu Gabrijel Paulista, koji je prethodno fantastičnom reakcijom zaustavio Mesija da se upiše u listu strelaca, mogao je da povisi rezultat na 3:0 i tako ponizi katalonskog giganta, ali je na kraju sudija Manzano posle konsultacija s VAR sobom ipak zaključio da se brazilski štoper nepropisno oslobodio Serhija Busketsa, zbog čega je inače lep gol poništen.

Barselona će bar do sutra ostati na vrhu tabele Primere, ali uz isti broj bodova i utakmicu više od Reala. Kako se prelazni rok završava za manje od sedam dana, Barselona pod hitno mora da reaguje i pronađe još jednog napadača. Možda to bude baš Rodrigo Moreno, koga je Mestalja danas pozdravila velikim aplauzom. Ako ostane s postojećim igračkim kadrom, pitanje je da li će se Barsa naći na vrhu ili blizu istog po završetku sezone...

ŠPANIJA 1 - 21. KOLO

Petak
Osasuna – Levante 2:0 (0:0)
/Ruben Garsija 81 pen, Injigo Perez 84/

Subota
Espanjol – Bilbao 1:1 (0:1)
/De Tomas 63 – Vilalibre 12/

Valensija – Barselona 2:0 (0:0)
/Alba 48 ag, Gomez 77/

18.30: (2,75) Alaves (3,20) Viljareal (2,65)
21.00: (1,40) Sevilja (4,50) Granada (8,50)

Nedelja
12.00: (1,40) Atletiko Madrid (4,40) Leganes (9,00)
14.00: (2,15) Selta (3,30) Eibar (3,50)
16.00: (2,15) Hetafe (3,20) Betis (3,60)
18.30: (1,50) Sosijedad (4,30) Majorka (6,50)
21.00: (7,00) Valjadolid (4,30) Real Madrid (1,48)

*** kvote su podložne promenama

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara