Kako selektor svetskih prvaka priča i rešava stvari: Dešan o Koščielnom, Mbapeu, Kimpembeu...

Vreme čitanja: 3min | uto. 16.10.18. | 18:25

Selektor svetskog prvaka je proslavio 50. rođendan

Prošlog leta je Didije Dešan posle šest godina selektorskog mandata i brojnih kritika, skepse i nepoverenja dostigao vrhunac osvajanjem svetske titule u Rusiji. Popularni Asteriks je zapušio usta mnogima koji su mislili da je Francuska skup zvezda koji ne može da funkcioniše kao tim i da pobeđuje.

Pre toga je morao da račisti sa nekim imenima poput Benzeme, Nasrija, Ben Arfe koja su iskakala iz celine i stavljala se iznad kolektiva. Zato su mnoge iznenadile izjave bivšeg kapitena Lorana Koščielnog koji je bio Dešanov čovek od poverenja, ali je zbog povrede propustio Mundijal. Koščielni se javno žalio kako je razočaran Dešanovim odnosom prema njemu dok je bio povređen.
„Video sam ono što je rekao. Ovde je reč o fudbaleru koji je mnogo propatio u poslednje vreme. Iznenadile su me reči o našem odnosu, jer su mu svi članovi stručnog štaba slali poruke. Ja sam ga lično zvao posle povrede, čak smo razgovarali i o izboru operacije. Uradio sam sve da bi on zajedno sa Pajeom došao na finale Mundijala predsedničkim avionom jer sam znao koliko im je to važno, iako im je bilo i bolno. U septembru sam ga opet zvao za rođendan da vidim kako ide proces rehabilitacije. Sinoć smo imali otvoren razgovor čije detalje neću da vam otkrivam. Istina je da se nismo čuli od septembra, to ne poričem. Ali bio je povređen. To što mislim o njemu kao o treneru i čoveku se nije promenilo. Kada su emocije jake i duboke, teško je odvojiti neke stvari“, kaže Dešan.

Izabrane vesti

Kako kontrolišete Kilijana Mbapea da ne bude pun sebe posle svih pohvala koje dobija?
„Vrlo lako, ne kontrolišim ga. Nemam šta da sprečavam kada on nije pun sebe, niti se ponaša tako. On vrlo dobro nosi svoju slavu i popualrnost i one ga ne skreću sa puta kojim ide. Njega to uopšte ne dotiče jer čvrsto veruje u ono što radi i što tek treba da uradi“.

Na treningu ste imali dugačak razgvor sa Presnelom Kimpembeom. Šta  mislite o njegovom lošem izdanju protiv Islanda?
„On je igrač koji je sa nama već neko vreme, ali to mu je bio tek drugi start. Konstantno napreduje u klubu, ali mora još neke bitne korake da napravi. Našao se usred meča u kojem je ceo tim podbacio  i svi zajedno smo morali da prođemo kroz to. Svi igrači su imali te momente. Želeo je da povrati posed lopte  u situaciji kada je trebalo da je izbije. To je realna analiza te situacije, ali ne sudim igračima na osnovu jedne utakmice. Neki imaju teže početke od drugih“.

Ngolo Kante je najavio evoluciju stila igre u reprezentaciji. Da li to može da se očekuje u narednim mesecima?
„Možemo da pričamo o raznim načinima na koji igramo utakmice, ali suština fudbala  je da budemo uspešni u oba šesanesterca. Moćemo da probamo stvari, da unesemo više kretaivnosti ali da držimo istu defanzivnu efikasnost. Možemo da igramo visoko, plitko, na kontranapade ili sa sporijom izgradnjom napada. Uvek može bolje, ali ako zadržimo nivo na kojem smo trenutno, biće dovoljno“.

Utisak je da nameravate da gurate Mbapea kao najisturenijeg napadača.
„Možemo da polemišemo oko toga... Klijian se sasvim dobro snalazi u špicu. Drugačiji je tip igrača od Žirua. Imao sam tu ideju, ali ću morati da je promenim. Kilijan je najbolji tamo gde ima najviše prostora i manje defanzivnih prepreka. I kada igra u sredini, izvlači se na stranu. Mnogo toga neće zavisiti samo od njegovih kvaliteta, već i od protivnika“.

Upravo ste proslavili 50. rođendan kao dvostruki šampion sveta. Šta ste poželeli još?
„Ne sećam se. Kao što kaže moj prijatelj Marsel desai – najbolje tek dolazi! A ja mu verujem... Stigao sam do pola veka i jedino što želim dalje je da moja bližnji i ja budemo zdravi. U poređenju sa zdravljem, fudbal je igra“.

(FOTO: Action images)


tagovi

Presnel KimpembeKilijan EmbapeDidije DešanFudbalska reprezentacija FrancuskeLoran Košćelni

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara