""
""

Jugoslavija - Brazil 2:1

Vreme čitanja: 1min | pet. 14.07.17. | 11:00

Prvi Mundijal i prva senzacija...

U premijernom meču na Prvom svetskom fudbalskom prvenstvu u Montevideu fudbalska reprezentacija Jugoslavije pobedila je favorizovani Brazil sa 2:1! Jedna od najvećih pobeda u istoriji našeg fudbala dogodila se na današnji dan 1930. godine.  

Izabrane vesti

Bez pravih priprema, posle 18 dana plovidbe, sa treninzima koji su se svodili na trčkaranje po brodskoj palubi, Jugosloveni su na startu turnira napravili svojevrsnu senzaciju. Selektor Boško Simonović nije mogao da računa na najjači tim, jer Hrvati su otkazali učešće. On je ako na megdan Brazilcima izveo gotovo čisto srpski tim: Milovan Jakšić, Milutin Ivković, Dragoslav Mihajlović, Milorad Arsenijević, Ljubiša Stefanović, Momčilo Đokić, Aleksandar Tirnanić, Blagoje Marjanović, Ivica Bek, Đorđe Vujadinović, Branislav Sekulić.

Prvi gol za plave na šampionatima sveta postigao je 18-godišnji Aleksandar Tirnanić u 10. minutu, da bi Ivica Bek duplirao prednost u 32. minutu. Brazilci su do kraja susreta uspeli samo da ublaže poraz golom Preguinja u 62. minutu.

Jugoslaviji je ovaj trijumf otvorio vrata velikog uspeha u Urugvaju. Plavi su zaustavljeni tek u polufinalu izgubivši od domaćina...


tagovi

dogodilo se na današnji danreprezentativni fudbalSrbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara