Đurđić juri Evropu na terenu Falkenberga

Vreme čitanja: 5min | pon. 26.08.19. | 09:28

Srpski napadač u dobrom raspoloženju dočekuje predstojeće gostovanje

Veoma interesantno 21. kolo švedskog Alsvenskana danas će biti privedeno kraju. Tokom vikenda videli smo nekoliko veoma važnih rezultata, koji će u najvećem delu usmeriti tok prvenstva u preostalih devet rundi. Ono će danas samo biti privedeno kraju sa finalne tri utakmice, a garantujemo da uzbuđenja neće ni večeras izostati.

Osvrnimo se pre svega na rekapitulaciju jučerašnjih mečeva u švedskom prvenstvu. Dugo najavljivani susret između Malmea i Jurgordena pred 22.000 navijača na jugu ove skandinavske države opravdao je epitet pravog derbija. Jurgorden je imao pol-poziciju pred početak ovog kola, a imaće je i bar u naredna dva, jer je došao do velike pobede nad nebeskoplavima pogotkom Mohameda Buje Turaja sredinom drugog dela igre. Mogao je Malme ekspresno da izjednači, pošto je osam minuta kasnije sviran penal, ali je najiskusniji među njima, Markus Rozenberg poklekao pritisku i promašio.

Izabrane vesti

Još jedan rezultat koji privlači veliku pažnju je pravi šamar koji je doživeo Helsingborg koji sa klupe predvodi Henrik Larson. Njegov klub ionako nije bio u nekoj bajnoj formi, ali je kriza još više produbljena ubedljivim porazom od 5:0 na gostovanju Norćepingu. Nakon utakmice, brojni nezadovoljni navijači ovog tima su pozivali na ostavku proslavljenog švedskog fudbalera.

A danas su na programu tri preostale utakmice ovog kola. Najzanimljivije biće u Falkenbergu, gde će istoimeni domaćin ugostiti Hamarbi. Klub iz Stokholma nalazi se u fantastičnoj seriji rezultata, pošto ne zna za poraz na poslednjih sedam mečeva u Alsvenskanu. Za to vreme, zeleno-beli postigli su čak 30 golova, što je recimo bolje od golgeterskog učinka Sundsvala, Eskilstune, Falkenberga, Helsingborga, Sirijusa, Kalmara, Estersunda, Elfsborga, pa čak i Geteborga u dosadašnje 21 odigrane runde.

Dobar udeo u sjajnoj napadačkoj seriji Hamarbija ima i Nikola Đurđić, koji je trenutno šesti najbolji strelac švedskog prvenstva. Nema sumnje da će se srpski fudbaler sve do samog kraja boriti za prestižnu titulu najubojitijeg u Alsvenskanu.

A golovi večeras gotovo da su garantovani. To nam nagoveštava i njihov okršaj odigran u okviru 14. kola švedskog prvenstva, kojim je Hamarbi zapravo i ušao u ovu fenomenalnu seriju rezultata. Stokholmski klub je tada slavio sa neverovatnih 6:2 uz dva pogotka Nikole Đurđića na toj utakmici.

Veoma zanimljivo bi moglo da bude u Geteborgu, gde će „deca“ ovog kluba takođe tražiti bodove za plasman u kvalifikacije u Ligu Evrope. Samo jedan poraz u poslednjih 17 kola govori nam da su domaćini ogromni favoriti da dođu do bodova na ovom susretu, ali treba napomenuti da je za to vreme viđen i veliki broj nerešenih ishoda na njihovim mečevima, tačnije čak osam.

U timu više nema Bendžamina Nigrena, ali njegov nedostatak očigledno sjajno nadopunjuju iskusni Lase Vibe i Robin Seder, koji se gotovo po pravilu u poslednjih nekoliko kola upisuju u listu strelaca za Geteborg.

Kalmar se jeste malo popravio i dao nagoveštaj da bi ipak mogao da se iščupa i ove sezone opstane u društvu najboljih. Nakon dužeg vremena nalaze se van opasne zone, a pre svega zahvaljujući seriji od tri utakmice bez poraza. Sve je krunisano velikim trijumfom na „Frends Areni“ u Solni, pa je jasno da oni na ovaj susret ne dolaze praznih ruku.

Za kraj, prilično unesrećeni Sundsval, koji se nalazi zakucan za dno tabele, dočekaće Elfsborg. Deluje da samo čudo može spasiti domaćina, te da ih izvesno kroz nekoliko nedelja očekuje selidba u niži rang takmičenja. Sa druge strane, crno-žuti su mirni u sredini tabele i u suštini će se do kraja sezone boriti isključivo za čast.

KUVA U BORBI ZA ALSVENSKAN

Dve interesantne utakmice su na programu i u Superetanu, a zanimljivo obe će imati veliki uticaj u borbi za plasman u Alsvenskan. U derbiju kola, Norbi će dočekati Brage, u meču u kojem bi gosti pobedom mogli da uskoče čak i na drugu poziciju koja direktno vodi u viši rang takmičenja. Osokoljeni neverovatnom pobedom u Kupu Švedske protiv niželigaša Dagsbergsa od 12:0, nema sumnje da će Zeleni biti puni motiva da Norbi u potpunosti izbace iz ove trke.

Ako uzmemo u obzir da u tri dosadašnja susreta, Brage još uvek nema pobedu protiv Norbija (domaćini imaju dve pobede i remi), Zeleni će sigurno imati mnogo motivacije da prekinu loš niz.

Varberg, koji su nakon deset odigranih kola mnogi proglasili sigurnim putnikom za viši rang, sada polako počinje da grca. Teško je odrediti šta se dešava u ovom klubu sa jugozapada Švedske, koji je pre samo dva meseca imao velikih 12 poena prednosti u odnosu na prve pratioce, a sada se bukvalno hvata za slamku spasa i pokušava da se održi na jednom od mesta koje direktno vodi gore.

Da sve bude još gore po ovaj klub, idu na noge Treleborgu, koji ne zna za poraz na poslednjih pet utakmica, mada u okršajima sa Varbergom i nema toliko sreće, jer na sedam do sada odigranih mečeva još uvek nema trijumf.

ŠVEDSKA 1 - 21. KOLO

Subota
Sirijus - Erebro 3:4 (0:3)
/Bjorkstrem 58, Haglund 79, Gustafson 88 – Strandberg 15, 32, 55, Broberg 43/

Nedelja
Norćeping - Helsingborg 5:0 (2:0)
/Holmberg 25, Thern 45, Haksabanović 79, Gerson 82p, Lauritsen 84/

Estersund - AIK Stokholm 1:3 (0:0)
/Trugot 60 - Saletros 47, Lindkvist 89, Rašidi 92/

AFC Eskilstuna - Heken 0:2 (0:0)
/Hamar 86, Paulinjo 93/

Malme - Jurgorden 0:1 (0:0)
/Buja Turaj 60/

Ponedeljak
19.00: (6,00) Falkenberg (4,20) Hamarbi (1,55)
19.00: (1,85) Geteborg (3,50) Kalmar (4,40)
19.00: (2,75) Sundsval (3,10) Elfsborg (2,70)

Napomena: Kvote su podložne promenama

ŠVEDSKA 2 - 21. KOLO

Subota
Sirjanska - Vesteros 1:2 (0:1)
/Dijara 92 - Helgren 4, Johanson 68/

Nedelja
IK Frej - Dejerfors 2:3 (2:1)
/Ribeiro 7, Hudu 28 - Bjorndal 36p, 82, Astvald 65/

Esters - Ergrite 1:3 (0:1)
/Johanson 46 - Bernardson 22, Almeida 55, Ludvigson 94/

Mjelbi - Dalkurd 3:2 (0:0)
/Jobe 89, Lofgren 92, Gergeš 94 - Avad 61, Sisoko 71/

GAIS - Bromapojkarna 2:0 (0:0)
/Hanson 14ag, Marselo 67/

Ponedeljak
19.00: (2,75) Norbi (3,30) Brage (2,40)
19.00: (3,15) Treleborg (3,25) Varberg (2,20)

Utorak
19.00: (2,40) Halmštad (3,15) Jenćeping (2,90)

Napomena: Kvote su podložne promenama


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara