Buongiorno Italia: Sari želi Kjezu, Pogbu i Sergeja, svi uz Totija protiv vlasnika Rome

Vreme čitanja: 5min | uto. 18.06.19. | 12:25

Pregled italijanske štampe za danas

(Od dopisnika MOZZART Sporta iz Rima)

Frančesko Toti i Mauricio Sari su dve figure koje dominiraju prvim stranama italijanske sportske štampe. Frančesko Toti je zaradio naslovnice neuobičajeno otvornenim i iskrenim nastupom koji odvano nismo videli u italijanskom fudbalskom svetu, a Mauricio Sari izaziva veliku znatiželju i traži se odgovor na pitanje da li je potez Juvea hrabar ili hazarderski.

Izabrane vesti

LA GAZZETTA DELLO SPORT

Toti, koliko šamara”, otvara današnje izdanje Gazeta sa jučerašnjom konferencijom za novinare sada već bivšeg rukovodioca Rome. “Zabili su mi nož u leđa u Romi. Nikad se neću vratiti dok su aktuelni vlasnici na čelu kluba. Uspeli su da oteraju sve Rimljane iz Rome”, citira Gazeta izjavu Totija. U nadnaslovu se kaže da je Totijevo “pražnjenje” trajalo dugo i da su na nišanu bili predsednik Džejms Palota i njegov najbliži savetnik Franko Baldini. Takođe se osvrće na saopštenje kluba u kome se ističe da je Totijeva reoknstrukcija događaja maštovita a zaključci neprimereni”.

U redakcijskom komentaru pod naslovom “Adio Totija je autogol za sve” se kaže da Rim nije tako goreo, u metaforičkom smislu rečeno, još od Neronovog paljenja Večnog grada. Tvrdi se da je Toti sa svojim rečima, objašnjenjima, otkrićima i zapažanjima bukvalno demolirao Romu i da će biti veoma tešku za aktuelnu vlasničku strukutru da se oporavi od Totijevih udaraca. 
Grad ne može da mu kaže zbogom. Totijeva zastava se i dalje vije nad Rimom”, naslov je teksta  u kome se prenose reakcije poznatih navijača Rome, od političara do glumaca, sportista i bivših rukovodilaca. Svi su, gotovo bez izuzetka, stali na stranu Totija izražavajući stav da je Toti, a ne Palota i njegovi saradnici, prava Roma. U tom kontekstu je dobar deo anketiranih izrazio stav da će se Toti vratiti brzo u svoj prirodni habitat – Trigoriju.

Revoulucija Sari”, naslov je ispod zaglavlja s kojim se najavljuju promene u Juveu sa dolaskom toskanskog stručnjaka. “Novi trener Bjankonera će biti predstavljen u četvrtak. Na izlaznim vratima Kontinase su Kanselo, Mandžukić i Perin. Pored Kjeze, Sari sanja Pogbu ili Milinkovića-Savića za sredinu terena. Rastu šanse da Iguain ostane u Juveu dok će Dibala i Pjanić imati još jednu šansu da naprave kvalitativan skok u svojoj karijeri u dresu Juventusa”, tvrdi Gazeta. U članku se naglašava da će Juve teško moći da realizuje nameru da vrati Pogbu u Torino i da je mnogo realniji dolazak Milinkovića Savića, mada Fabio Paratiči nije spreman da učestvuje na licitaciji za prodaju Sergeja koju priželjkuje Klaudio Lotito.

Poslušajte Silvija: Đampaolo? Ja sam ga preporučio Milanu”, svedoči Gazeta o još jednom “upadu” na scenu u svojstvenom stilu Silvija Berluskonija. Bivši vlasnik Milana se pohvalio na proslavi 30-ogodišnjice osvajanja svoje prve Lige šampiona da je on lično sugerisao Đampaola Rosonerima zbog stila igre koju praktikuje italijanski trener: Đamapaolo igra sa ofanzivnim plejom i dva napadača, formacija koju je oduvek zagovarao Berluskoni.

CORRIERE DELLO SPORT

Totijev pozdrav s ljubavlju i teškim optužbama: nadao sam se da ću umreti”, snažan je naslov rimskog dnevnika u kome se izvlači rečenica Frančeska Totija u kojoj je izneo ubeđenje da nikada neće doživeti dan u kome će napustiti Romu.

Držali su me daleko od svega. Palota me ne zove na telefon već dve godine i okružio se pogrešnim osobama. Sa Baldinijem nisam i neću nikada imati odnose. Vratio bih se u Romu samo sa drugom vlasničkom strukturom. Za Romu se navija u celom svetu i ima mnogo pretendenata koji bi želeli da je kupe. Sa De Rosijem ću ići na južnu tribinu da navijam za Romu”, izdvojio je Korijere ta razmišljanja Totija za prvu stranu.

U redakcijskom komentaru sa naslovom “Četiri komada i kući” se podseća da je Totijev izraz lica i ponašanja na konferenciji za novinare neodoljivo podsećalo na ubedljivu pobedu Rome nad Juventusom 4-0. Ta utakmica je ostala upamćena i po Totijevom gestu koji je podvlačio da je Stara dama popila četiri gola i da može mirno kući u Torino.

Na unutrašnjim stranama se prenosi i ironičan tekst u kome se predstavlja pogled navijača Lacija na događanja u Trigoriji: “Palota je veći navijač Lacija od nas”. U članku se predstavlja serija pošalica i podbadanja tifosa Nebeskoplavih na račun Rome, ali i razoružavajuće otkriće da je fudbal u rukama ljudi koji nemaju mnogo veze sa fudbalom i da ga vode ka propasti.

Između Lacija i Lacarija signali dogovora”, tvrdi Korijere da bi igrač Spala mogao da stigne u Formelo ovog leta. Prema pisanju rimskog dnevnika, Lacari je već dao pristanak i sada ostaje da se dva kluba dogovore. Spal traži 15 miliona i bio bi voljan da u posao uvrsti transfer Murđe  koji je odigrao odlično polusezonu u Ferari. Međutim, Lacio ne želi da se u potpunosti odrekne igrača koi je odrastao u Formelu i želeo bi da zadrži pravo prečeg otkupa.

TUTTOSPOT

Živeo Sari” piše Tutosport da su senatori i najveće zvezde Juventusa, svi odreda, pozdravili dolazak bivšeg trenera Empolija, Napolija i Čelsija i da jedva čekaju da počnu da rade sa njim. “Sari će biti predstavljen u četvrtak na Juventusovom stadionu. U međuvremenu je inkasirao podršku igrača. Njegov bivši predsedniki Korsi (Empoli) je ubeđen: Ubeđen sam da će Ronaldo biti oduševljen da radi sa njim, inteligentne osobe lako pronađu zajednički jezik”, stoji u podnaslovu.

Na unutrašnjim stranama Tutosport iznosi i veoma važan podataka za Juve: “Sa Sarijem se smanjuju povrede. U četiri sezone na klupi Napolija i Čalsija samo je 12 igrača imalo mišićne povrede”. Podatak koji nije za potcenjivanje budući da je Juve u Ligi šampiona platio danak povredama ključnih igrača u presudnom delu sezone.

Izbor u stilu Juvea”, naslov je ankete koju je Tutosport sproveo među bivšim igračima Juventusa o dovođenju Sarija na klupu Stare dame. Kauzio, Kabrini, Zof, Del Pjero, Ravaneli, Takinardi i Toričeli smatraju da je odluka Juve veoma hrabra, pomalo i rizična, ali da će se na krAju pokazati kao dobitna i ispravna. Prenosi se i mišljenje Ariga Sakija koji tvrdi da je dolazak Sarija ravan revoluciji koju bi napravio Pep Gvardiola da je kojim slučajem došao u Kontinasu.

Toti: Oslobodite Romu”, stao je torinski dnevnik kompletno na stranu legende Rome protiv aktuelnog predsednika Palote i njegovog “RišeljeaFranka Baldinija. “Veličina kapitena i istinski čin ljubavi prema svom klubu” je naslov komentara glavnog i odgovornog urednika Ksavijera Jakobelija u kome se kaže da se juće videlo kakvog ja asa izgubila Roma odnosno da je jučerašnjim nastupom Toti pokazao da je sazrelio kao rukovodilac.

List objavljuje i intervju sa bivšim igračem Torina Lukom Fuzijem: “Napred Toro, ako zadržiš najbolje igrače, spreman si za Evropu”.  Član tima Granata koji je osvojio poslednji trofej smatra da bi sa ostankom top igrača bilo dovoljno par solidnih, ne nužno, velikih igrača da se kompletira tim za juriš na Evropu.

Piše: Željko PANTELIĆ


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara