BOMBER IN SERBO: Degradacija Rome i Milana u “normalne”

Vreme čitanja: 6min | sub. 29.06.19. | 08:25

Inter i Napoli se nadaju da bi mogli da naprave probleme Juventusu, Lacio neće propustiti priliku da propusti priliku

PIŠU: Roberto Pruco “Bomber” i Željko Pantelić

Profilisanje strategija u prelaznom roku vodećih italijanskih timova nedvosmisleno ukazuje da su Milan i Roma na putu da postanu, uslovno rečeno, normalni timovi. Za razliku od Napolija i Intera koji pokušavaju da stvore timove koji bi, barem do aprila, mogli da drže otvorenu trku za skudeto, Milan i Roma se “sampdorizuju” odnosno “torinizuju”. Lacio, po običaju, ni ovoga puta neće propustiti priliku da propusti priliku da napravi kvalitativan skok i uđe u krug timova za Ligu šampiona. Paradoksalno, Atalanta koja je, barem po pisanju medija, do pre mesec dana trebalo da bude “očerupana” (Gasperini sa Mančinijem u Romi, Iličić u Napoliju, Zapata u Interu, De Ron, Frojler, Kastanj sa spakovanim koferima) ne samo da je zadržala svog trenera i sve top igrače, već je pojačala napad sa Murijelom. Štaviše, klub iz Bergama ima u planu da dovede još par fudbalera jer želi da Gasperini ima tim kadar da paralelno igra na visokom nivou Seriju A i Ligu šampiona. Gledano sa strane, u ovom momentu, Atalanta je ispred Milana, Rome i Lacija u trci za četvrto mesto (garantuje igranje Lige šampiona).

Izabrane vesti

U predstojećem šampionatu ćemo imati tri tima koji će biti toliko superiorniji od drugih da se neće postavljati pitanje oko tri karte za Ligu šampiona. Juventus ostaje favorit za osvajanje skudeta, ali će u sledećoj sezoni igrači Bjankonera morati više da natope znojem dres da bi osvojili deveti uzastopni skudeto. Napoli i Inter, kao i njihovi navijači, ne očekuju da se okite sledeće sezone šampionskom titulom, ali su uvereni da će ostati u trci za titulu do kraja. Odnosno, da se neće ponoviti tek završena sezona u kojoj je Stara dama, praktično, već u januaru bila prvak Italije.

Za takvo promišljenje postoje dva motiva. Prvi je Kristijano Ronaldo. U Torinu vlada uverenje da CR7 neće ostati do kraja ugovora i da će sledećeg leta dići sidro i odjedriti na neku egozotičnu destinaciju na kojoj će, i pored duboko zagažane četvrte decenije, moći da nastavi da zarađuje nekoliko desetina miliona evra godišnje. Drugi motiv se ogleda u činjenici da je sledeća sezona prilika za Napoli i Inter da se približe Juveu, ali ne i da ga prestignu. Da bi se osvojio skudeto, uslov svih uslova, sa ovakvim Juveom, je da se inkasira blizu 100 bodova. Realno, ni Ančelotijev ni Konteov tim, neće biti kadri da ostvare taj cilj. Čak i da Napoli ne proda nijednog od svojih top fudbalera, a da posle Manolasa u Kastel Volturno stigne i Hames Rodrigez. Kao i da Konte realizuje sve ciljeve u prelaznom roku i formira 3-5-2 sa Handanovićem na golu; Godinom, De Frajom i Škrinjarom u odbrani; Lazarom, Barelom, Sensijem, Brozovićem i Perišićem u veznoj liniji; Lukakuom i Džekom u napadu.

I Roma u problemu

I dok tifozi Napolija i Intera, generalno, mogu da budu zadovoljni, navijači Rome i Milana imaju razloga, i te kako, za brigu. Redimenzioniranje Đalorosih je vertikalno i krajnje rizično. Roma je ostala bez De Rosija i Totija koji su, i u dobru i u zlu, bili pilastri Đalorosih i njihova poslednja brana. Odlazak Manolasa i Džeka su problematični jer ni na vidiku nema adekvantnih zamena za Grka i Bošnjaka. Manolas je godinama bio stub odbrane, pokrivajući  rupe koje su ostavljali drugi, od Facija do Huana Žesusa i Markana. U Seriji A Kostas je među prvih pet defanzivaca dok su njegove potencijalne zamene, Mančini, Verisimo ili Bonifaci, validini mladi igrači koji tek treba da se razvijaju i dokažu na velikoj sceni. Mark Bartra se nije oslobodio etikete večite nade Barselone, ni u Borusiji Dortmund, ni u Betisu iz Sevilje.

Za Romu je još alarmantniji odlazak Džeka. Teško je poverovati da bi Iguain mogao da obuče dres rimskog kluba. Ne toliko zbog cene, Juve traži 30.000.000 evra, koliko zbog primanja Pipite koja dostižu basnoslovnu cifru od 9.000.000 evra. Takođe, Iguain je velika nepoznanica, kao da je nešto u njemu puklo na meču Milan - Juve kada je u par minuta promašio penal i zatim zaradio naivno crveni karton. Oporavku nije doprineo ni boravak u Londonu, ni Sarijeva terapija. Mauro Ikardi je već jasno stavio do znanje da mu ne pada na pamet da dođe u Romu. Jednostavno, na fudbalskoj pijaci nema golgetera koji bi mogao da zameni Džeka, a da je sa ekonomske strane dostižan za Romu.

Eventualni odlasci El Šaravija i Florencija ne bi bili tako bolni kao Džekov i Manolasov, ali bi ostavile traga. Za razliku od reprezentativaca BiH i Grčke, za Faraona i kapitena Rome postoje adekvatna rešenja i pored toga što je El Šaravi bio najbolji strelac Rome u prethodnoj sezoni, a Florenci standardni prvotimac.  S druge strane adio N’Zonzija nikog neće rastužiti u Rimu, štaviše neko će i nazdraviti, tim pre ako Roma izvuče od prodaje veći deo novca koji je prošle godine uložila u kupovinu Francuza.

Hakan Čalhanoglu

Ako Roma plače, Milan se ne smeje. Familija Singer ima nameru da sredi poslovne knjige Milana. Zato je potrebna nova revolucija i postavljanje temelja za novi ciklus. Čovek od poverenja Singerovih, Ivan Gazidis, je doveden iz Arsenala da bi ponovio svoj poslovni uspeh iz Londona u Milanu. Ideja, sama po sebi, nije pogrešna, ali zapostavlja činjenicu da Milan nema svog Arsena Vengera i teško da bi Marko Đampaolo to mogao da postane.

Prodaja Donarume rešava deo finansijskih problema Rosonera. Ne samo da će u kase Milana ući 50.000.000 evra u kešu ili kroz inkoroporaciju igračkog kartona Areole, već će se Rosoneri osloboditi i astronomske plate Điđa koja iznosi preko 6.000.000 evra odnosno 12.000.000 bruto. Bakajoko se već vratio u London, Kesi je stavljan na transfer listu, a i kapiten Romanjoli bi mogao da bude prodat ako izroni unosna ponuda za italijanskog reprezentativca. Priča se i da bi Bilja mogao da napusti Milanelo kao i da su pred Rodrigezom izbori koji ga vode daleko od San Sira.

Dakle, četiri ključne poluge Gatuzovog tima, zahvaljujuči kojima Milan umalo nije stigao do Lige šampiona, po svoj prilici će biti odsutne (samo Romanjoli ima izglednije šanse da ostane) u sledećoj sezoni. Alternative ne ulivaju veliko poverenje. Rade Krunić je dobar igrač, ali jedno je igrati za Empoli i boriti se za opstanak a sasvim drugo je nositi dres velikog tima sa ambicijama da stigne u Evropu. Toreira je stekao dragoceno iskustvo u Arsenalu. Ipak, treba mnogo mašte da bismo u njemu videli igrača koji ti menja tim. Prat i Anderson su igrači koje Đampaolo dobro poznaje iz Sampdorije i to im je glavna preporuka. Drugim rečima, Đampaolo preuzima veliki rizik na sebe insistirajući na igračima iz svog bivšeg kluba.

Izvori u Formelu tvrde da se Inzagi izborio, tokom pregovora o produžetku ugovora sa predsednikom Lotitom, da učestvuje u definiciji pojačanja za Lacio u sledećoj sezoni. Budžet Nebeskoplavih za prelazni rok zavisi od prodaje Sergeja Milinkovića Savića. Poslednja izjava sportskog direktora Iglija Tarea navodi na zaključak da će i ovo leto biti uzbudljivo i dugo kada je u pitanju budućnost srpskog fudbalera. Istina je da Lacio nije pod pritiskom da ga proda i zato su iznenađenja moguća do poslednjeg dana prelaznog roka.

Rimski klub mora da podmladi tim i spremi teren za otvaranje novog ciklusa. Radu, Lulić, Parolo, zbog godina, ne garantuju više doprinos iz prethodnih sezona. Već gaze četvrtu deceniju Ačerbi i Lejva dok je Imobile na pragu 30 godine. Adam Marušić je izgubio dobar deo poverenja Inzagija i više nije starter u idejama trenera Lacija. Kaisedu je dosadilo da sedi na klupi i želi da napusti Formelo. Dakle, Nebeskoplavima su neophodna dva defanzivca, dva spoljna vezna, zamena za Milinković Savića (ako ode) i još jedan igrač srednjeg reda, kao i jedan napadač. Imena koja kruže u optici Lacija ne izazivaju mnogo entuzijazma među navijačima. Između  Honija, Jazidžija, Lacarija, Vavra, Čolita Simeonea, jedino Lacari objektivno poboljšava aktuelni prvi tim Lacija.

FOTO: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara