Berba otvoreno: Nije Solskjer kriv, Junajtedu ne bi pomogli ni Mesi, ni Ronaldo! Totenhem kao Bajer nekad, Murinjo ne bi unapredio tim

Vreme čitanja: 4min | pet. 18.10.19. | 14:15

Bugarski as o svojim bivšim klubovima, Mariju Mandžukiću, Nemanji Matiću i još nekim temama...

Stanje u Mančester junajted postalo je alarmantno još od onog trenutka kada je trenersku klupu napustio ser Aleks Ferguson. Previše uloženog novca, mnogo neuspelih projekata i hrpa smenjenih trenera. Totenhem se poslednjih godina podigao, uspostavio sistem i čuva kostur tima, ali je aktuelnu sezonu počeo nešto sporije nego ranije. Razlog je, bar kako se šuška po fudbalskim krugovima, razdor u svlačionici zbog klanova nastalih među igračima.

S obzirom da su obe teme vrlo aktuelne, Dimitar Berbatov je jedan od retkih koji može s podjednakom težinom da priča o dešavanjima na novom Vajt Hart Lejnu i Old Trafordu. Bugarski fudbalski virtuoz potpuno otvoreno je pričao o svojim bivšim klubovima i rekao neke stvari koje bi malo ko izgovorio. Za početak - da ovakvom Junajtedu ne bi pomogli ni Kristijano Ronaldo i Lionel Mesi...
"Jako je teško poslovati na fudbalskom tržištu, ali čak i kada ima novac Junajted pokazuje da ne može da ostvari očekivane rezultate. Ma koliko da ste vešti, u ovoj situaciji čak ne bi pomogli ni Mesi, ni Ronaldo da dođu, jer ekipa nema nikakvu igru", tvrdi Berbatov.

Izabrane vesti

Čovek koji je obeležio poslednje godine velike Junajtedove dominacije nema problem da otvoreno brani Ole Gunara Solskjera, ali priznaje da ekipa igra slabo.
“Onaj meč protiv Njukasla bio je možda i najslabiji Junajtedov u dužem vremenskom periodu. Zaslužili su da izgube, nisu ništa napravili i kvalitet fudbala bio je daleko od željenog. Kao što sam rekao mnogo puta dosad, želim da ostanem pozitivan i podržim trenera koji je u teškoj situaciji. Solskjer, baš kao i Murinjo pre njega, imao je sličan tim i probleme, pa mora da radi konstantno kako bi igrači prihvatili njegove ideje“, kaže Berbatov i nastavlja:
“Najlakše je nekoga pustiti niz vodu jer se nekome ne sviđa stil igre ili zbog nekog poraza. Ali, da li će to zaista pomoći timu? Novi trener, novi sistem, nova taktika... Da li to pomaže“, pita se Bugarin.

Poslednjih dana intenzivno se pominje dolazak Marija Mandžukića na Teatar snova kao pomoć mladim napadačima Rašfordu, Grinvudu i nešto starijem Marsijalu. Berbatov veruje da Junajted treba da završi ovaj transfer i smatra da bi imao isti efekat kao kada je Zlatan Ibrahimović došao u Murinjovoj eri.
“Junajted ima mnogo talentovanih igrača, ali im je potreban neko kao Mandžukić. Snažan je igrač, a iako nikada nije nastupao u Premijer ligi, mogao bi da ima isti uticaj kao Zlatan Ibrahimović. On je s 34 godine igrao Premijer ligu bez problema. Pozitivno razmišljam o ovoj priči“.

Ne shvata Berbatov zašto Junajted nije doveo golgetera posle odlaska Romelua Lukakua.
“Potrebno je bilo dovesti još nekog, za svaki slučaj. Marsijal vam je povređen, imate Rašforda i Grinvuda koji su jako mladi. Zato im je potrebno Mandžukićevo iskustvo“.

Jedan od velikih prijatelja Nemanje Vidića posebno je nahvalio zamenika kapitena reprezentacije Srbije – Nemanju Matića.
“Sviđa mi se Matić kao igrač, ali ne dobija minutažu koja mu je potrebna. Junajted svakako mora da dovede pojačanja u veznom redu. Jednog ili dvojicu, nekog ko može dodatno da unapredi vezu“.

Potom je govorio malo i o Totenhemu. Za početak o tome da li je Totenhem prezasićen strategijom Mauricija Poketina i da li bi Žoze Murinjo bio rešenje?
“Žoze Murinjo je dugo godina TOP stručnjak i prošao je mnogo toga u karijeri. Bio bi dobar za Totenhem u nekim stvarima, ali da li bi ga učinio boljim nego što jeste? Ne znam, jer bi vodio isti tim. Da, možda bi ekipa trenutno bljesnula kao Junajted po dolasku Solskjera, ali treba napraviti kontinuitet. Inače, upadate u spiralu“.

Siguran je da je Totenhem na pravoj stazi, ali i da klub mora da napravi određene promene.
“Za Totenhem je dobro da Poketino ostane još dugi niz godina, kao Ferguson u Junajtedu. Napravio je mnogo toga za četiri godine, razvio toliko igrača. Drži ekipu dugo na okupu, ali ponekad igračima dosadi jedna ista sredina i ne osećaju isti naboj kao nekada. Tada dolazi do problema i trener mora da malo prodrma stvari dovođenjem novih igrača. Ovo je Totenhemov problem sada, mnogi igrači su tu jako dugo i možda je potrebna promena, da neki budu prodati“.

Uporedio je Berbatov ovaj Totenhem sa Bajerom iz Leverkuzena koji je dominirao početkom trećeg milenijuma.
“Totenhem je stigao do finala Lige šampiona i sada izgleda jako loše. Isto se meni desilo u Bajeru, kada smo igrali finale Lige šampiona i onda se naredne godine borili za opstanak. Dortmund pod Klopom takođe, ista situacija. Postoji određeni trend, da timovi koji nisu navikli da dostignu takve visine jednostavno zadrže taj nivo, zbog čega ulaze u problem naredne sezone. U Leverkuzenu smo imali iste igrače i trenera, baš kao Totenhem. Jeste, doveli smo jednog ili dvojicu igrača, ali bili smo u suštini isti tim. Onda su se svi pitali šta nam se desilo, kako smo došli u tu situaciju. I, kako ljudima da objasniš šta je bilo? U Leverkuzenu smo se spasili ispadanja u poslednjoj utakmici sezone i kada smo to postigli radovali smo se kao da smo osvojili Ligu šampiona. Ne želim Totenhemu da proživi tako nešto, ali posle Brajtona videli smo jedno veliko ništa“.

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara