Stefanos Cicipas (©Reuters)
Stefanos Cicipas (©Reuters)

Vimbldonska premijera guta finaliste Rolan Garosa: Na listi prokletih Vavrinka, Tim, Cicipas

Vreme čitanja: 2min | pet. 02.07.21. | 02:16

Krah grčkog tenisera u Londonu zapisan još u Parizu

“Ko se mača lati, od mača će poginuti”. Sanjao je Stefanos Cicipas o vađenju ekskalibura na vimbldonskom kompleksu i probijanju leda. Poleteo je posle finala Rolan Garosa, najavljivao je stavljanje tačke na Novakov san, a njegovi snovi su se raspršili na prvom koraku. Da se osvrnuo ili pogledao u retrovizor, iza sebe bi video niz pariskih finalista koji su se prosuli na londonskoj travi.

Upotpunio je Stefanos Cicipas neslavan niz. Statistika često ume da zavara, a nekada je neumoljiva. Cicipasov krah u Londonu zapisan je još u Parizu. Nisu ga obasjala svetla u Gradu svetlosti, ostao je u senci Novaka Đokovića i ispunio prvi preduslov da na Vimbldonu učešće okonča u prvom kolu.

Izabrane vesti

Nikada grčkom teniseru trava nije bila omiljena podloga, ali posle odličnog izdanja u Parizu sigurno nije očekivao da će u trećem učešću na najstarijem teniskom turniru drugi put pasti na prvoj prepreci. Frensis Tijafo izbrisao je Stefanosa Cicipasa iz Novakovog dela kostura i stavio ga na posebnu listu. Listu prokletih finalista Rolan Garosa koja se vuče od 2017. godine.

Niz je pokrenuo Sten Vavrinka. Trostruki grend slem šampion je u finalu Rolan Garosa poražen od Rafaela Nadala, a potom ga je na trećem grend slemu sezone u 1. kolu zaustavio Danil Medvedev, koji ove godine figurira kao jedan od tenisera koji bi mogao da ide do samog kraja na Vimbldonu.

Naredne dve sezone se Dominik Tim upoznao sa prokletstvom. Ostavljao ga je Rafael Nadal dve godine uzastopno sa tanjirom u rukama na Rolan Garosu, a Austrijancu nikako nije prijao prelazak sa šljake na travu. Na startu Vimbldona 2018. je ispao od Markosa Bagdatisa, a iduće godine mu je meru uzeo Sem Kveri.

Godina pauze prouzrokovana koronom, pa Stefanos Cicipas. Upao je Grk u odabrano društvo eliminacijom u 1. kolu. Ali, nekada za finalistu Rolan Garosa iste sezone Vimbldon nije bio ozloglašen. Naprotiv. Ćurak se okrenuo. 

Tri godine u nizu pre no što je seriju ispadanja na startu Vimbldona pokrenuo Sten Vavrinka, finalisti Rolan Garosa su podizali trofej u Londonu. Novak Đoković je posle poraza u odlučujućim bitkama u Parizu 2014. i 2015. uspevao da ugravira svoje ime na peharu sa ananasom na vrhu, a poslednji finalista Rolan Garosa koji je izbegao seču na neoštećenoj vimbldonskoj travi je Endi Mari. Škot je 2016. posle gubitka u finalu na pariskoj šljaci drugi put u karijeri osvojio titulu na Vimbldonu.



tagovi

Stefanos CicipasVimbldonRolan Garosgrend slem

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara