Trka za večnost, trka udvoje: Zašto su 23. septembar, 13. januar i 6. jul krucijalni datumi

Vreme čitanja: 6min | sre. 17.07.19. | 14:09

Đoković u poteri za Federerovih 310 sedmica na vrhu ATP liste i večna priča o "najboljem svih vremena"

Tri dana je prošlog od još jednog epskog finala Vimbldona, i još jedne, 16. grend slem titule Novaka Đokovića. Emocije su se do sada stišale, te je iz ove pozicije lakše analizirati neverovatan uspeh našeg asa.

Pred njim sada su još samo Rafael Nadal sa dva više grend slem pehara i čovek kojeg je niko ne zna kako Nole sa uglavnom vrlo prosečnom predstavom pobedio u Londonu, Rodžer Federer sa ukupno 20.

Izabrane vesti

Priča o najboljem svih vremena poslednjih godina je dobila na snazi i ubrzanju kada su svi shvatili da je na sceni najbolja generacija koja je ikada uzela reket u ruke. Tu se pre svgea misli naravno na "veliku trojku" koju čine upravo momci iz Bazela, Manakora i Beograda. Ovako poređani nisu slučajno, jer ta linija odgovara njihovih godinama, ali i broju grend slem titula. Međutim, kada bi ih poređali po vremenu provedenom na prvom mestu ATP liste, Rafa bi bio poslednji.

Po mnogima, njegovih 196 nedelja na vrhu, nije ipak dovoljno za priču o najvećem. Kao i podatak da je tri četvrtine grend slem titula, ali i većinu ATP turnira osvojio na šljakastoj podlozi, jer je čak 12 puta pokorio Rolan Garos. Istina, ima on pehare i sa ostala tri grend slema, isto kao i njegovi najveći rivali, što je praktično nezabeleženo u istoriji tenisa, tako da niko ne može da kaže da Španac nije svestrtan igrač. Ali brojke su surove te "kralj šljake", ukoliko u buduće vreme ne bude počeo da gazi podjednako i na ostalim podlogama, teško da može da uđe u priču sa Novakom i Fedeksom za "najvećeg".

Pre svega, to "najveće" zavisi od perspektive, ali i uslova. Federer je većinu najvećih titula osvojio dok su Nadal i Đoković tek počinjali da se briju, u po mnogim jednoj od najlošijih perioda u istoriji tenisa, koja je počišćena kada su ova dvojica stasala. Da ne nabrajamo imena, ali bilo je tu i "pijanih" Rusa i "ograničenih" Australijanaca i Amerikanaca. U tom periodu, pre "velike trojke" grend slemove i olimpijska zlata su osvajali ljudi koji sada ne bi bilo vrlo moguće ni u prvih 50. I po kvalitetu, i po posvećenosti.

Ali upravo je snaga Federera u tome što je prihvatio izazov dva klinca i dobro im zagorčao vrhunac karijere. Posebno Rafi kojeg je umeo i ume da pobeđuje kada se ovaj čini najjačim (osim  na šljaci, naravno). Što je pokazao i dokazao prošlog petka u Londonu. Švajcarac nije dozvolio da ga, kao i njegove pređašnje rivale, pojede najezda mladih asova, već je ostao na vrhu i činio ih boljim. A i samu borbu.

A ona je raplamsala trojno rivalstvo kakvo se ne pamti i koje će, po svemu sudeći i izroditi najboljeg tenisera svih vremena. Pitanje je samo ko će iz ove paklene trke izaći kao pobednik.

Parmetri su sledeći - broj grend slemova, broj mastersa, broj završnih mastersa, broj ATP titula, sedmice provedene na vrhu ATP liste. Federer za sada dominira u prvoj (20), trećoj (102) i četvrtoj koloni (310), a Nadal u drugoj (34). Što se tiče Noleta, njegove cifra kažu ovako - 16 grend slemova, 33 mastersa, 5 završnih mastersa, 75 ATP titula i 260 sedmica na vrhu.

U priču o najvećem uključujemo legendu svetskog, ali pre svega hrvatskog i splitskog tenisa, Goran Ivaniševića.

"Posebna osoba je Novak. Ja sam se posle ko zna koliko vremena osetio dobro na treningu, da te neko pita, interesuje se za tvoje mišljenje, viziju, posluša te... A toliko je postigao. Zaista je neverovatna komunikacija i poštovanje u njegovom timu", izjavio je vidno raspoloženi Zec za hrt.hr, koji je jedan od retkih koji je osvajao Vimbldon i kao igrač i sada kao trener, "Mislim da se sada priča o najboljem teniseru svih vremena zakuvala. Posebno nakon onakvog finala Vimbldona. Mislim da može da ga prestigne po vremenu provedenom na vrhu ATP liste. Teže će biti po broju grend slemova, ali ne kažem da nije moguće. Na primer, on je sada veliki favorit na US openu pošto mu se samopouzdanje dovoljno podiglo do nebesa. Ako ostane zdrav sledeća godina može biti posebna. On je čovek koji svaki dan želi da bude sve bolji, a ima sve. Naravno, može on još neke stvari da popravi, pre svega servis i neke stvari oko forhenda"

Ne treba da se zaboravi i na to da  je Đoković jedini od njih držao sva četiri grend slem trofeja odjednom, ali i da je jedini u istoriji pokorio svih devet mastersa. U igru ulazi i međusobni odnos pobeda i poraza gde je Federer definitivno najslabiji, pošto ima negativan rekord sa obojicom, dok je Nole "pozitivan", a Rafa "polovičan".

Takođe, Nole je već stigao Švajcarca sa pet godina završenih na liderskoj poziciji, te drugu poziciju dele sa Džimijem Konorsom, dok je prvi sa šest Pistol Pit Sampras. Rafa je čak četiri godine završio na prvom mestu.

I s obzirom na njihove godine, a Federeru je 37, Rafi 33, a Novaku 32 igraju značajnu ulogu. Pitanje je da li će Švajcarac imati snage da  anstavi da osvaja grend slemove, naročito ako se bude sudarao sa Srbinom koji je za njega pravi "kriptonit" kada su u pitanju bitke za četiri najveća trofeja. Čak tri puta ga je savladao u finalima "Federerovog" Vimbldona, te je jasno da je u velikoj psihološkoj prednosti iz koje crpi snagu kada se nađu oči u oči.

Broj ATP titula niko više ne uzima kao validan podatak u borbi za najboljeg svih vremena, u mastresima Federer zaostaje, te je jasno da ova trka udvoje, osim grend slem tituele, kao verodostaojan parametar uzima još samo vreme na vrhu ATP liste.

A on kaže da je Novak sa 260 sedmica peti na "večnoj listi", ispod Džimija Konorsa (268), Ivana Lendla (270), Pita Samprasa (286) i Rodžera Federera (310).

S obzirom na sadašnje stanje stvari na ATP listi (ĐOKOVIĆ 12.415 poena, 2. NADAL 7.945, 3. FEDERER 7.460) jasno je da će Konors (9. septembar) i Lendl (23. septembar) morati da propuste Novaka pošto će ih sigurno uhvatiti. Iako do kraja sezone brani veliki broj bodova, sledi period sezone na tvrdim terenima i u halama, gde je on bez sumnje najbolji. Do 23. septembra igraju se tri važna turnira, US Open i mastersi u Kanadi i Sinsinatiju gde je naš as brani 3.045 poena. Pred Rodžerom je samo 780 poena, a Rafom 1.720. Kako sada stvari stoje, Novak jedino ako bude odigrao katastrofalno, može da im pruži neku priliku, ali teško.

Stanje na ATP listi

U međuvremeniu, Federer će najverovatnije prestići Rafu na drugoj pozicija ATP liste, ali bi ovaj nakon US Opena mogao da se vrati na drugu poziciju, a potom ugrozi i prvu jer nije igrao prošle godine nakon njujorškog grend slema.

Da bi stigao i prestigao Pita Samprasa na večnoj listi naš as mora da ostane na čelu karavana do "srpske Nove godine", 13. januara 2020, a da bi stigao i prestigao rekordera Federera do 6. jula iste godine. A ukoliko bude uspeo da preživi kraj ove i početak naredne godine, šanse su mu velike. Od septembra do januara pred njim je odbrana 2.500 bodova, a ako nas podaci i rezultati ne lažu, Nole je nakon osvajanja Australijan opena imao sve do Vimbldona priličnu prosečnu godinu u toku koje se može pohvaliti samo titulom iz Madrida. Sveukupno, u tom periodu 2020. brani 4.635 poena, što za njega zaista nije drama.

Ujedno, ako bi mi to pošto za rukom, uspeo bi da se izjednači sa Pistol Pit Samprasom sa šest takmičarskih godina koje je završio na liderskoj poziciji. A ako u tome uspe, uz još koji grend slem, nema sumnje da je na putu da i zvanično postane najbolji teniser svih vreme, želja koja u njemu gori već godinama, što više ni ne krije.

Jasno je da je pred nama možda i najinteresantiniji period u novijoj istoriji belog sporta koji bi mogao da završi tu večnu debatu ko je najbolji svih vremena. Startni brojevi su podeljeni, favorit je određen, počinjemo sa odbrojavanjem.

(Foto: Reuters)


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara