DEJVIS KUP: Labudova pesma srpske zlatne generacije

Vreme čitanja: 2min | sre. 20.11.19. | 09:03

Teniska reprezentacija Srbije danas igra prvi meč u grupnom delu finala i to protiv Japana (11.00)

Skoro će pa čitava decenija od kako je srpski tenis doživeo svoje najveće slavlje, barem što se reprezentativnog učinka tiče. Sve se te 2010. poklopilo, to osvajanje čuvene pozlaćene "salatare" nakon čega je krenuo i konačni uspon Novaka Đokovića.

Nole je i tada, a i sada je predvodnik "zlatne generacije" koja u Madridu ove sedmice peva "labudovu pesmu". Nenad Zimonjić je već okačio više-manje reket o klin i sada je ponovo selektor (kao i na početku karijere), zamenivši Bogdana Obradovića, Viktor Troicki ima 33 godine, porodicu, ali i gomile povreda koje su ga urnisale poslednjih godina, a Janku Tipsareviću je ovo poslednje takmičenje u profesionalnom životu. Ovaj put pomoćiće im kao drugi i treći reket tima, nešto mlađi, a sve bolji Dušan Lajović i Filip Krajinović.

Izabrane vesti

Dakle, uz nas je emocija, tradicija, ali i drugi reket sveta kojeg ćemo, po svemu sudeći, gledati na vrhunskom nivou još sigurno pet, a možda i čitavih 10 godina. Nole će biti i naša udarna pesnica u Madridu, a prvi na nišanu su mu Japanaci koji su oslabljeni neigranjem povređenog Keija Nišikorija. Istina, njegov prvi zamenik, Jošihito Nišioka (73. na ATP listi) je pokazao zube i savladao juče Gaela Monfisa na duelu sa Francuskom koji su Evropljani dobili sa 2-1, ali definitivno nemaju kvalitete da se nose sa nama. Drugi reket Japana je Jasutaka Učijama (81) koji teško ikom od naših aduta može da napravi problem. Očekuje se da poslednje, treće mesto u Grupi A pripadne upravo njima, a da se za vrh bore Srbi i Francuzi.

Da podsetimo, finalni turnir Dejvis kupa prvi put se igra u ovom formatu. Na njemu učestvuje 18 reprezentacija podeljenih u šest grupa,a svaki odmeravanje reprezentacija je u dva singla i jednom dublu na dva dobijena seta. U četvrfinale idu pobednici grupa, kao i dve najbolje drugoplasirane ekipe, tako da je važan bukvalno svaki osvojeni gem.

Što se tiče nagradnog fonda, on je čak 18 miliona "zelembaća" za igrače, a upola manje za federacije. Od toga samo za učešće 600.000 dolara ide takmičarima u timu i upola manje federacijama, za četvrtfinale sleduje tensierima 1,28 miliona, savezima 600.000, za polufinale 1,5 miliona/750.000, za finale 1,75 miliona/844.000, a za titulu čak 2,4 miliona/1,06 miliona.

SRBIJA PETI FAVORIT

Foto: Starsport



Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara