Odbojkašice Crvene zvezde (©MN Press)
Odbojkašice Crvene zvezde (©MN Press)

Zvezda nema šta da izgubi, aktuelni svetski i evropski prvak sa Paolom Egonu za start Lige šampiona

Vreme čitanja: 3min | sre. 07.12.22. | 09:58

Crveno-bele odbojkašice od 15 časova u Istanbulu igraju protiv Vakifbanka u prvom kolu Lige šampiona

Prava evropska priča može da počne. Kvalifikacije su jedno, grupna faza Lige šampiona nešto sasvim drugo. Lako su odbojkašice Crvene zvezde preskočile prve dve prepreke ove sezone na evrosceni, a sada ih čekaju mnogo ozbiljniji izazovi. Teže od Vakifbanka na samom otvaranju takmičenja, verovatno da nije moglo... Na megdan će im izaći aktuelni svetski šampion, evropski prvak, najbolji tim Turske. Početak je zakazan danas za 15 časova, a mesto odigravanja je dvorana "Vakifbank Sport Saraj" u Istanbulu.

Crveno-bele ni na prvom okršaju, a ni generalno - nemaju šta da izgube. Zapale su u baš tešku grupu, u kojoj je su dve ekipe iz Italije i Turske veliki favoriti. Nemački Potsdam bi mogao da bude nešto lakši protivnik od druga dva, ali ni protiv njega ne mogu bodovi unapred da se upišu. Svakako će za devojke sa Marakane učešće u elitnom takmičenju posle devet godina biti veliko iskustvo. Bez obzira na to kakva su očekivanja javnosti, sigurno da izabranice Ratka Pavličevića neće izlaziti na teren sa belom zastavom.

Izabrane vesti

U dosadašnjem toku sezone šampionke Srbije su imale promenljive partije. Bilo je i sjajnih izdanja, ali i nekih neočekivanih padova. Ekipa se u odnosu na prošlu takmičarsku godinu promenila, a najveći trag su ostavili odlasci Bojane Drče i Dajane Bošković. Ana Živojinović je dobila ulogu kapitena i za sada uspešno nosi ekipu na svojim leđima. U glavnim ulogama su kao i prošle sezone Jelena Stojić, Božica Marković... Od novajlija su u prvom planu Adela Helić, Aleksandra Ćirović, Sanja Đurđević, Katarina Čanak. Šansu će čekati i Tara Taubner, Nevena Sajić, Simona Mateska, Tijana Vrcelj, Isidora Rodić, Aleksandra Janjić, Višnja Žigić, Karina Denisova...

15.00: (1,01) Vakifbank - Crvena zvezda (10,9)

Do duple krune su crveno-bele došle predvođene trenerom Milanom Gršićem, a tokom leta je na klupu stigao Ratko Pavličević. Zapravo, vratio se na Marakanu gde je već u prošlosti vodio ekipu u evropskim izazovima.

Koliko god da ima ispita iza sebe položenih u karijeri, ovaj današnji će i za njega biti jedan od najtežih. Vakifbank je prošle sezone osvojio pet trofeja u svih pet takmičenja u kojima je učestvovao, a onda je tokom leta doveo jednu od najmoćnijih igračica sveta Paolu Egonu. Recept za pobedu protiv takve ekipe neće naći mnogo protivnika… Zato Zvezda može rasterećeno da istrči na tarafleks i pokuša barem da ostavi pozitivan utisak.

Očekujem da uđemo motivisano u meč sa Vakifbankom. Borićemo se za svaki poen, pokušaćemo da budemo kvalitetan protivnik ekipi iz Istanbula. Sigurno se nećemo predavati“, rekla je Katarina Čanak, srednji bloker Crvene zvezde. “Pozitivna trema je prisutna, ali ona ce izvući maksimum iz nas u to sam sigurna”.

Po propozicijama CEV, pobednici pet grupa će se plasirati direktno u četvrtfinale Lige šampiona. U plej–of fazi (kvalifikacijama za četvrtfinale) igraće pet drugoplasiranih ekipa, kao i najbolja trećeplasirana ekipa. Pobednici tri dvomeča će igrati u četvrtfinalu. Preostale četiri trećeplasirane ekipe će takmičenja nastaviti u četvrtfinalu Kupa CEV 2023.

Crvena zvezda će u drugom kolu dočekati Novaru u Beogradu 20. decembra od 19 časova. Novu godinu će otvoriti duelom sa Potsdamom kod kuće 12. januara. U drugom krugu grupne faze crveno-bele će prvo putovati u Italiju (17. januar), pa će poslednjeg dana januara dočekati Vakifbank. Šesta i poslednja utakmica u ovoj fazi takmičenja na programu je 8. februara u Nemačkoj.

CEV LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠICE - PRVO KOLO

Grupa A

Utorak

Rešov - Miluz 3:0

Sreda

18.30: (1,01) Koneljano - Vašaš (10,9)

Grupa B

Sreda

20.00: (2,03) Volero Le Kane - Alba Blaž (1,70)

20.00: (1,01) Vero Volej Monza - Prometej (10,9)

Grupa C

Utorak

Novara - Potsdam 3:1

Sreda

15.00: (1,01) Vakifbank - Crvena zvezda (10,9)

Grupa D

Utorak

Fenerbahče - La Laguna Tenerife 3:0

Sreda

18.00: (1,55) Lođ - Štutgart (2,29)

Grupa E

Sreda

19.00:(1,01) Ezačibaši - Targovište (10,9)

20.30: (1,01) Hemik Police - Marica Plovdiv (10,9)

***kvote su podložne promenama


tagovi

Ratko PavličevićAna ŽivojinovićŽOK Crvena zvezdavakifbank

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara