Bojana Drča (FIVB)
Bojana Drča (FIVB)

Svetske šampionke igraju kao sat! Srbija već uskočila u voz koji vozi u četvrtfinale

Vreme čitanja: 4min | sre. 05.10.22. | 20:25

Naše odbojkašice ostvarile i sedmu pobedu na Svetskom prvenstvu, ovog puta morale su da im čestitaju odbojkašice Dominikanske Republike - 3:0

Srpkinje su ušle u voz koji ide u četvrtfinale Svetskog prvenstva! Odbojkašice su dva kola pre kraja druge faze takmičenja obezbedila i matematički prolaz među osam najboljih ekipa. Dominikanska Republika je bila samo još jedna mušterija Santarelijevih izabranica na putu ka završnici - 3:0 (26:24, 25:20, 25:17).

Posle sedam odigranih utakmica Srbija ima savršen skor 7-0 i jedina je ekipa koja nije ostetila gorak ukus poraza. Koliko su devojke sigurne u sebe pokazuje i to što mečeve dobijaju i kada ne pokazuju najbolji repertoar.

Izabrane vesti

U četvrtak će Tijana Bošković i drugarice imati dan pauze, u petak će igrati sa Tajlandom, dok će zatvoriti ovu fazu takmičenja duelom sa Turskom u subotu. Prijaće igračicama kraći predah, jer će i poslednja dva meča biti važna kako bi sačuvale vodeću poziciju u grupi F.

Vrlo neobično se razvijala situacija na terenu u prvom setu. Obe ekipe su imale trenutke tokom kojih su dominirale, ali su pravile i greške kada nije trebalo. Srpkinje su izbacivale servise u aut i zbog toga nisu uspele rano da se odlepe. Na drugoj strani Domikanke su bile veoma moćne kada su uspevale da dodaju idealan prijem i organizuju napad kroz sredinu mreže. Posle nekoliko vezanih dobrih poteza Mine Popović, koja je zauzela u prvoj postavi mesto umesto Maje Aleksić, Srbija je vodila 15:12. Usledili su na obe strane poklon poeni... Brankica Mihajlović i Teodora Pušić su držale prijem na visokom nivou, a Tijana je prošla po dijagonali za prednost 18:15. Vodile su naše i 21:17, ali nisu uspele da sačuvaju tu zalihu. Protivnice su napravile seriju poena i preokrenule - 23:22. Poslao je na teren Santareli tada Anu Bjelicu i Slađanu Mirković umesto Tijane Bošković i Bojane Drče. Bio je to pravi potez selektora, jer su imale važnu rolu u završnici. Bjelica je prošla bitnu loptu u napadu, a u narednom poenu Mirkovićeva se sjajno odbranila i omogućila Buši da zakuca loptu iz druge linije u polje protivnika. Brankica je osvojila prvi poen kad je to bilo najbitnije za prvu set loptu Srbije, koja je iskorišćena posle dobrog servisa Katarine Lazović - 26:24.

Nastavile su Dominikanke i u drugom setu da igraju agresivno i rizikuju. Naše devojke su se sve više navikavale na stil igre protivnica, pa se činilo da lakše sa njima izlaze na kraj kako vreme prolazi. Tijana Bošković je bila sve sigurnija u napadu, Bojana Drča je odlično blokirala i kuvala, Brankica Mihajlović crtala prijem, Jovana Stevanović demostrirala kako se najbolje izvodi koreja... Na njihovim krilima Srbija je povela 14:9. Ponovo je srpski selektor menjao dijagonalu dizač - korektor. Isprobavao je malo i tu drugu kombinaciju na terenu, ali razlika se nije smanjivala. Bjelica je donela Srbiji set loptu - 24:18. Prve dve nisu pretvorene u poene, treća jeste i to servis greškom Dominikanki.

(FIVB)(FIVB)

Brankica Mihajlović se razigrala u napadu na početku trećeg seta, pa je zahvaljujući njoj vođstvo bilo na našoj strani. Dominikanke su bile sve nervoznije, mnogo su grešile, a Srpkinje lagano koračale ka novoj pobedi. Imale su i manji pad u jednom trenutku, ali i to im je bilo dozovoljeno s obzirom na to koliko je velika razlika bila. Ovaj treći period se završio sa najvećom razlikom od osam poena - 25:17.

Srbija je i ovu pobedu izvoljevala odličnom timskom igrom. Tijana Bošković je sa 16 poena bila najefikasnija, ali je su sve njene saigračice imale bitnu ulogu na terenu. Jovana Stevanović je bila druga dvocifrena sa deset poena, a po osam su upisale Brankica Mihajlović, Bianka Buša i Mina Popović. Bojana Drča je upisala tri poena, a Ana Bjelica dva. U protivničkom taboru najbolja je bila Gajla Gonzales sa 12 poena.

SRBIJA - DOMINIKANSKA REPUBLIKA 3:0

/26:24, 25:20, 25:17/

SRBIJA: Buša 8, Popović 8, Lazović, Drča 3, Mirković, Mihajlović 8, Pušić, Bjelica 2, Aleksić, Stevanović 10, Jegdić, Bošković 16, Mileković, Lozo.

DOMINIKANSKA REPUBLIKA: Gonzales Lopez 12, Rodrigez, Kastiljo, Domingez, Frika, Kandida Perez 2, De La Kruz Penja 4, Izabel Penja 4, B. Martinez 11, Ž. Martinez 5.


SVETSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠICE - DRUGA FAZA

GRUPA E

Italija - Japan 3:1 (20:25, 25:20, 25:14, 25:15)

Kina - Portoriko 3:0 (25:15, 25:19, 25:21)

20.15: (1,15) Belgija - Argentina (7,70)

GRUPA F

Tajland - Nemačka 1:3 (19:25, 22:25, 25:18, 23:25)

Turska - Kanada 3:0 (25:22, 26:24, 28:26)

Srbija - Dominikanska Republika 3:0 (26:24, 25:20, 25:17)

20.30: (1,12) SAD - Poljska (5,30)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Svetsko prvenstvo za odbojkašice 2022ženska odbojkaška reprezentacija SrbijeBojana Drča

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara