Angelos Vlahopulos (©European Water Polo Championship 2024)
Angelos Vlahopulos (©European Water Polo Championship 2024)

Sudije zakuvale, Italijani profitirali! Grčka tragedija u Dohi, Di Fulvio junak

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.02.24. | 17:02

Najbolji igrač Setebela ispucao sedam lopti u prazno, ali je 42 sekunde pre kraja pogodio polufinale Svetskog prvenstva

Nigde sudije na mogu da usmere utakmicu kao u vaterpolu. Zakuvali su arbitri u Dohi, doneli mnoštvo krajnje problematičnih odluka, a profitirali su – Italijani! Imali su igrača više četiri minuta, okrenuli vodu na svoju vodenicu, izašli iz minus faze i upucali polufinale. Ali, lako je moglo i na drugu stranu, no Grčka šanse koje su joj se pružale nije skroz iskoristila – 11:10.

Imali su Grci dva gola prenosti u završnici, ali je izostao mat. Unervozili su se, Teodoros Vlahos nije na vreme isecao nalet Italijana i – to u skupo platili. Razgoropadio se Frančesko di Fulvio, koji do tada ništa nije mogao da pogodio. Ispucao je sedam lopti u prazno, ali je zato u finišu iznudio peterac i dao odlučujuć gol za ulazak u polufinale i duel sa Španijom.

Izabrane vesti

Kada je Ben Halok dobio crveni karton zbog prekomerne upotrebe sile, a Srbija četiri minuta više sa igračem više u bazenu i pride peterac, olimpijski šampion je preko Dušana Mandića i Nikole Jakšića slomio tim Dejana Udovičića. Poklon su dobili i Italijani, dosuđen je brutaliti Stilijanosu Argiropulosu, međutim, selekciji sa Apeninskog poluostrva to nije bilo dovoljno da reše utakmicu, jer do tada u bili u deficitu.

Grci su do crvenog kartona za Stilijanosa Argiropulosa, koji je zaradio zbog udaranja kolenom u glavu Matea Jokija Gratu, kontrolisali utakmicu. Imali su dva gola prednosti, Konstantinos Genidunijas i Aleksandros Papanastasiju donosili su mirnoću u napadu sa desnog krila, ali štošta se isključilo posle nesportskog poteza igrača Ferencvaroša. Frančesko Kondemi je realizovao peterac i bio je najbitnija karika u lancu dok su Heleni morali da brane napade ‘pet na šest’.

Dva napada zaredom je italijanski biser završavao sa levog krila. Prvi – neuspešno. Kod drugog je bio znatno sigurniji, umesto daljeg gađao je bliži ugao i – pogodio. Na sve to namestio je gol Nikolasu Prešutiju, posle koga su Italijani prešli u vođstvo, a četiri minuta sa igračem više u drugom kvartalu golom je zatvorio levoruki argentinski vaterpolista Gonsalo Ečenike.

Italijani su tokom trajanja brutalitija dali četiri gola, ali su jedan i primili. Na isteku su im isključeni na 20 sekundi Frančesko Kondemi i Nikolas Prešuti, a Efstatios Kalogeropulos je sa levog krilamatirao Marka del Lunga. Bitnu rolu u grčkoj reprezentaciji imao je rezervi čuvar mreže Panajotis Cortcatos, zamenio je Emanuila Zerdevasa, ali je selektor Teodoros Vlahos, ipak, odlučio da ga vrati u drugom poluvremenu. Maestralno ga je lobovao Luka Damonte sa velike razdaljine, no posle toga bio je daleko sigurniji.

Gonsalo Ečenike (©European Water Polo Championship 2024)Gonsalo Ečenike (©European Water Polo Championship 2024)

Nakupio se odbrana Emanuil Zerdevas, italijanskim vaterpolistima je počela voda da ulazi u uši, a sve vreme arbitri su imali svoj šou. Kao da su se trudili da budu u prvom planu i pre no što su dva puta gledali snimak i menjali odluku za trajno isključenje Stilijanosu Argiropulosu, jer su prethodno poništili pogodak Janisa Funtulisa. Nisu poremetili Grčku, svetski vicešampion uspeo je da se vrati i u potpunosti anulira prednost rivala preko Dimitriosa Nikolaidisa, koji se odvojio kod stative, a potom i Angelosa Vlahopulosa.

A, onda su na scenu ponovo stupili arbitri…

Igralo se gol za gol sve dok Efstatios Kalogeropulos nije zatresao mrežu. Ali, zatražio je Alesandro Kampanja čelendž i napad je – istekao! Pogodak nije važio, međutim, odmah nakon toga nepravilno su Italijani izvršili izmenu, Grci su dobili peterac i realizovao ga je Konstantinos Genidunijas. Vratio je stvari na početak Andrea Fondeli, a Frančesko di Fulvio katapultirao Setebelo u polufinale.

Prvo je iznudio peterac, koji je u gol pretočio Edoardo di Soma, da bi iz osmog udarca dao prvi gol i doneo pobedu Italijanima!

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTE U DOHI – ČETVRTFINALE

Utorak

Španija – Crna Gora 15:12

Grčka – Italija 10:11

17.00: (2.00) Srbija (6.25) Hrvatska (2.35)

18.30: (1.10) Mađarska (13.0) Francuska (9.00)

***kvote su podložne promenama



tagovi

Marko del LungoGonzalo EčenikeFrančesko di FulvioAlesandro KampanjaTeodoros VlahosVaterpolo reprezentacija ItalijeVaterpolo reprezentacija GrčkeSvetsko prvenstvo u vaterpoluNikolas PrešutiEmanuil ZerdevasKonstantinos GenidunijasAleksandros PapanastasijuStilijanos ArgiropulosEfstatios KalogeropulosKonstantinos KakarisDimitrios Nikolaidis

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara