Odbojkaši Vojvodine i Trentina, Uroš Kovačević, Nikola Peković (MN Press, CEV, FIVB)
Odbojkaši Vojvodine i Trentina, Uroš Kovačević, Nikola Peković (MN Press, CEV, FIVB)

Startuje najjače klupsko takmičenje Evrope: Srbiju predstavljaju Vojvodina i još sedmorica odbojkaša

Vreme čitanja: 4min | uto. 08.11.22. | 09:02

Novosađani meč prvog kola igraju danas u gostima od 18 časova protiv Jastrežebskog

Reprezentacije su posao za ovu godinu završile, domaća klupska prvenstva i kupovi su svuda već u punom jeku, a sada je došlo vreme da krene i Liga šampiona! Odbojkaši će večeras dočekati početni pucanj. Njihove koleginice će morati da budu malo strpljivije, jer grupna faza elitnog takmičenja u ženskoj konkurenciji startuje sredinom decembra.

U najjačem muškom evropskom društvu naša zemlja će imati svog predstavnika - novosadsku Vojvodinu. Pored šestostrukog uzastopnog šampiona, ljubitelji odbojke u Srbiji će moći da prate i sedmoricu odbranih koji će braniti boje inostranih klubova.

Izabrane vesti

Titulu brani poljska Zaksa, koja je već dve godine završavala na pobedničkom postolju. Oba puta je u finalu slavila protiv italijanskog Trentina, koji i sada ima najveće moguće ambicije. Upravo za italijanski tim igraju dvojica srpskih igrača - Srećko Lisinac i Marko Podraščanin. Uz njih tu su još i Uroš Kovačević (Aluron Varta), Nikola Peković i Aleksandar Nedeljković (Fridrihshafen), kao i tandem ACH Voleja - Nemanja Mašulović i Vuk Todorović.

Vojvodina je osvajanjem titule obezbedila direktno mesto u grupnoj fazi. Smeštena je u grupu A gde su i poljski Jastrežebski, nemački Fridrihshafen i francuski Monpelje. Prošle sezone Lale nisu uspele da prođu dalje, a i sada će biti veoma teško da se umešaju za borbu za drugu fazu. Međutim, jedno je sigurno - neće putovati na ekskurzije ili izlaziti na teren sa belom zastavom.

Evropsko putovanje Novosađani počinju iz Poljske... Izabranici Slobodana Boškana su do krajnje destinacije išli autobusom, preko Bratislave u kojoj su prespavali. Prošli su težak put, ali puni motiva i entuzijazma dočekuju uvodni obračun.

Na megdan prošlosezonskom polufinalisti izaći će danas od 18 časova (prenos na Areni Sport 2).

"Naš rival je do sada bez poraza u poljskom prvenstvu. To je iskusna, dobro ukomponovana ekipa na svim pozicijama. Napravljena je tako da se bori za pehare ne samo u Poljskoj, nego i u Evropi. Trenira je argentiski stručnjak Mendez, koji je sa nacionalnim timom Argetine osvojio bronzu na poslednjim Olimpijskim igrama. Tim većim delom čine poljski i francuski reprezentativci. Što se nas tiče, očekujem da igramo slobodno, rasterećeno, da imamo mnogo motiva i da prikažemo najbolju partiju u dosadašnjem delu sezone", rekao je u najavi susreta trener Vojvodine Slobodan Boškan.

Srednji bloker Stevan Simić zna da Vojvodina nema šta da izgubi protiv velikog favorita...

"Igramo sa ekipom, koja je u samom vrhu evropske odbojke. Priželjkujem dobru atmosferu, motivisanu, lepršavu igru. Svako od nas jedva čeka utakmice Lige šampiona, ovo je šansa da se predstavimo u lepom svetlu, da prezentujemo klub, sebe, ali i srpsku odbojku", poručio je dugogodišnji odbojkaš Novosađana Simić.

Za trojicu prvotimca crveno-belih večerašnji okršaj biće debi u Ligi šampiona. Primač Žarko Ubiparip (22), srednji bloker Nemanja Antunović (18) i dizač Matija Milanović (17), prvi put su učesnici najjačeg evropskog klupskog takmičenja.

"Moj san je bio da igram Ligu šampiona. Igrati sa 22 je stvarno nešto neverovatno, tako da ću da iskoristim svaki momenat da uživam u ovoj atmosferi i ovom velikom takmičenju sa saigračima i sa stručnim štabom. Jastržebje jeste favorit, ali mi ulazimo u utakmicu rasterećeno i znam da će svako od nas da pruži sve od sebe, da pokaže šta zna. Verujem da ćemo da iskoristimo svaku šansu koja nam se ukaže", rekao je Ubiparip za klupski sajt.

Vojvodina će u drugom kolu igrati sa Fridrihshafenom u Novom Sadu 16. novembra, a dve nedelje kasnije joj na noge dolazi francuski Monpelje. Posle toga će Novosađani gostovati u Nemačkoj (13. decembar), a onda sredinom januara dočekati rivala iz Poljske. Grupnu fazu će šampion Srbije zatvoriti duelom sa Monpeljeom na gostujućem terenu.

TRENTINO NAPADA ČETVRTU TITULU, PERUĐA IDE U POHOD NA PRVU

U Ligi šampiona učestvuje ukupno 20 ekipa, koje su smeštene u pet grupa. Ponovo nema ruskih klubova, kojima je zbog ratnih dešavanja u Ukrajini zabranjeno učešće u međunarodnim takmičenjima.

U grupi A su već pomenuti timovi Vojvodine, Jastrežebskog, Fridrihshafena i Monpeljea. U grupi B će igrati Aluron Varta, čija je velika uzdanica reprezentativni primač servisa Uroš Kovačević. On će voditi bitke sa Berlinom, Hebarom i Halkbankom, koju predvodi sjajni Nimir Abdel-Aziz. U grupi C je šampion Italije Lube, zajedno sa Benfikom, Turom i belgijskim Knak Roselarom.

Dva kluba koja su igrala u finalu 2021. i 2022. godine sada su smeštena u istu grupu - D. U pitanju su poljska Zaksa i italijanski Trentino. U grupi E je Peruđa, koja je ponovo sklopila moćan tim i pokušaće da dođe do prve evropske titule. Prvi protivnici na tom putu su ACH Volej, Duren i Ankara.

Trentinu se dve godine za redom nije posrećilo da uzme trofej, pa će sada biti prisutna još veća želja da slika po završetku finala bude drugačija u odnosu na prethodne. Pokušaće da dođe do četvrtog pehara, jer je bio šampion 2009, 2010. i 2011. Veliku ulogu u tom pohodu imaće reprezentativni tandem blokera Podraščanin - Lisinac.

U grupi D publika u Srbiji će moći da navija za Nemanju Mašulovića i Vuka Todorovića. Njih dvojica brane boje slovenačkog ACH Voleja, a evropsku misiju započinju protiv moćne Peruđe u sredu od 20 časova.

Vodiće se velike borbe za mesto u završnici, pa publiku sigurno čekaju fantastične predstave. Uživajte u još jednoj kvalitetnoj evropskoj sezoni...

CEV LIGA ŠAMPIONA ZA ODBOJKAŠE - 1. KOLO

Grupa A

Utorak

18.00: (1,01) Jastrežebski - Vojvodina (10,9)

Četvrtak

20.00: Fridrihshafen - Monpelje

Grupa B

Utorak

19.30: (1,05) Berlin - Hebar (7,70)

Četvrtak

18.00: Aluron Varta - Halkbank

Grupa C

Sreda

19.00: Lube - Benfika

Četvrtak

20.30: Knak Roselar - Tur

Grupa D

Sreda

20.30: Zaksa - Karlovarsko

Četvrtak

20.30: Trentino - Dekospan Menen

Grupa E

Sreda

20.00: Peruđa - ACH Volej

20.00: Duren - Ankara


tagovi

CEV Liga šampionaOK VojvodinaSrećko LisinacMarko Podraščanin

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara