Nikola Jakšić protiv Hrvatske (©MN Press)
Nikola Jakšić protiv Hrvatske (©MN Press)

Novi početak, stara očekivanja: Iz Podgorice po medalju u Svetskoj ligi, sa Grcima neka bude kao u Tokiju

Vreme čitanja: 4min | čet. 28.04.22. | 08:15

Generacija se promenila, ne i ambicije. Ovoga leta Srbija napada tri pobednička postolja na velikim takmičenjima

Srbija je na novom početku, a prva stanica u pohodu na treće olimpijsko zlato je Podgorica. Iz crnogorske prestonice Delfini započinju niz velikih takmičenja - šampionat planete i Evrope, te potencijalna završnica Svetske lige - na kojima će napasti medalje u iduća četiri meseca, ali i graditi tim za konačan cilj - odbranu zlata na Olimpijskim igrama u Parizu. 

Decenija i jače dominacije Delfina gurnuta je pomalo u stranu onoga trena kada je u Tokiju trijumfom nad Grčkom u finalu najsjajnijem odličju iz Rija pridodato još jedno, i kada je stavljena tačka na jednu od, ako ne i najbolju, vaterpolo generaciju svih vremena. Sve moguće olakšice ostavljene su novim Delfinima, ali i veliko breme. Neće ih niko upoređivati sa protivnicima, već sa momcima koji su se jednom, a nekada i više puta godišnje, vraćali sa medaljom oko vrata. Poslednji put posle Grčke, i prirodno je bilo da od njih, reprizom finala Olimpijskih igara, krene i novo poglavlje. 

Izabrane vesti

Italija i Slovačka bili su zagrevanje, prilika da Dejan Savić okupi reprezentativce i pripremi iz za letnji pakao tokom kog će se boriti za medalje, ali i dah. Klupske obaveze i one prema državnom timu biće isprepletane, ni dana odmora praktično neće biti, dve sezone će se spojiti... Za klasične pripreme nema ni prostora, ni vremena, pa će Delfinima evropske kvalifikacije za Svetsku ligu u Podgorici - igraju se od 28. do 30. aprila - poslužiti i kao generalka za Svetsko prvenstvo u Mađarskoj, koje će se održati u drugoj polovini juna. I odmah meč iz kategorije biti ili ne biti, jer Srbiji samo pobeda protiv Grka čuva šanse da se nađe na Fajnal-ejtu Svetske lige. 

Tri dana - tri utakmice. Ali, neuspeh u prvoj donosi puko razigravanje. Ne i drugu šansu reprezentacijama da izvade vizu za Strazbur, gde će se odlučivati o pobedniku Svetske lige. Duelom između Srbije i Grčke (21.00, Arena sport 2) će se zatvoriti četvrtfinalni parovi u Podgorici, a preostala tri čine: Italija - Hrvatska (15.00), Mađarska - Španija (17.00) i Crna Gora - Francuska (19.00). Najbolje tri selekcije iz evropskih kvalifikacija osiguraće mesto u avionu za Strazbur, a većina ih je izvršila resetovanje posle Olimpijskih igara u Tokiju. 

Radomir Drašović slavi gol protiv Italijana(©MN Press)Radomir Drašović slavi gol protiv Italijana(©MN Press)

Od državnog tima Srbije oprostili su se Filip Filipović, Andrija Prlainović, Stefan Mitrović, Duško Pijetlović, Milan Aleksić i Gojko Pijetlović, i zasigurno je od svih selektora Dejan Savić stavljen na najveće muke. Izgubljena je kičma, ali osetne promene doživela je i Hrvatska, koja je, takođe, promenila pola tima. Doduše, i dobila veliko pojačanje u vidu ruskog vaterpoliste Konstantina Harkova. Crna Gora je definitivno ostala bez dugogodišnjeg kapitena Aleksandra Ivovića, čije telo u 36. godini ne može da izdrži napore kao nekada. Pred turnir u crnogorskoj prestonici saopštio je da se definitivno povlači, a na prekretnici je i prvi rival Delfina - Grčka. Oprostili su se Murikis, Kolomvos, Kapotis i Galanidis, a većinski zbog povreda na Srbiju neće udariti ni Zerdevas, Karogeropulos, Dervisis i dvojica najboljih: Janis Funtulis i Angelos Vlahopulos

Smena generacija zahvatila je Italijane, a u raskoraku u odnosu na sve pobrojane su Mađarska i Španija - znatno manje promene pretrpeli, a problem za Mađare će biti izostanak Deneša Varge i Balaša Haraja, kao i selektora Tamaša Marca zbog pozitivnog testa na virus korona - koje će zbog toga i te kako ovoga leta, a i u Podgorici, biti u prednosti. Jer, uigrati nov tim, izgraditi atmosferu i napraviti hemiju, ne postiže se preko noći. I zbog svega toga Srbija, možda, od turnira u Crnoj Gori nije mogla da poželi bolji početak. Destinacija, moglo bi se reći, savršena, jer ovaj sastav Delfina u dobroj meri čine momci rođeni u Boki kotorskoj. 

Viktor Rašović i Kristijan Milaković (©MN Press)Viktor Rašović i Kristijan Milaković (©MN Press)

Srbija nema strance, ali se sa tim nisu baš svi saglasni. Naročito ne u komšiluku, jer momci rođeni na teritoriji Hrvatske i Crne Gore su po raspadu Jugoslavije, kasnije i zajednice SCG, doneli brojne medalje Srbiji. Više nema Andrije Prlainovića, ali tercet iz Boke kotorske je tu. Na širem spisku Dejana Savića našli su se Dušan Mandić, predvodnik nove generacije, Gavril Subotić i Nemanja Vico. Kada se u obzir uzme da će evropske kvalifikacije za Svetsku ligu biti prvi pravi ispit za ovu generaciju, igranje na “domaćem” terenu neće biti beznačajan faktor. 

U prijateljskoj utakmici u Trebinju sa Crnom Gorom, koja je prethodila putu u Podgoricu, četa Dejana Savića je trijumfovala (11:10), a poslednje treninge uoči meča sa Grčkom iskoristila je da sparinguje sa Hrvatskom. Selektor nije odstupio od oprobanih metoda, dok se Grčka, koja je pre godinu dana bila najbolja u evropskim kvalifikacijama za Svetsku ligu, za reprizu finala Olimpijskih igara iz Tokija pripremala kroz treninge i duele sa Italijanima. Ko je bolje birao i vukao poteze, i ko je spremniji dočekao velike promene, četvrtfinalni dvoboj u Podgorici daće odgovor. Kako god da se završi, ovo je samo zagrevanje za vruće leto. 

EVROPSKE KVALIFIKACIJE ZA SVETSKU LIGU - ČETVRTFINALE

Četvrtak

15.00: Hrvatska - Italija (prvi par)

17.00: Mađarska - Španija (drugi par)

19.00: Francuska - Crna Gora (treći par)

21.00: Srbija - Grčka (četvrti par)

Petak

Razigravanje od 5. do 8. mesta

15.00: poraženi iz drugog para - poraženi iz četvrtog para

17.00: poraženi iz prvog para - poraženi iz trećeg para

Polufinala

19.00: pobednik prvog para - pobednik trećeg para

21.00: pobednik drugog para - pobednik četvrtog para

Subota

15.00: meč za sedmo mesto

17.00: meč za peto mesto

19.00: meč za treće mesto

21.00: finale

***NAPOMENA: Tri najbolje reprezentacije izboriće plasman na F8 Svetske lige u Strazburu. Već su se kvalifikovali Amerika, Brazil, Kanada, Australija i Francuska kao domaćin Superfinala Svetske lige.

 


tagovi

vaterpolo reprezentacija SrbijeVaterpolo reprezentacija GrčkeSvetska liga vaterpoloSvetska ligaDejan Savićvaterpolo Srbija

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara