Zlatne Amerikanke (©Reuters)
Zlatne Amerikanke (©Reuters)

Fukuoka izolovan slučaj, stvari se u Dohi vratile na staro: Amerikanke svetske šampionke

Vreme čitanja: 2min | pet. 16.02.24. | 18:52

Rejčel Fatal bila fatalna po Mađarice

Trostruke uzastopne olimpijske šampione su Amerikanke, a danas je daleko najdominantnija vaterpolo reprezentacija stigla i do osme svetske krune. Pre manje od godinu dana na planetarnom šampionatu u Fukuoki su zaustavljene u četvrtfinalu, no bio je to izolovan slučaj, trenutak slabosti. Stvari su se već u Dohi vratile na staro.

U šest izdanja zaredom samo su Holanđanke uspele da prekinu niz Amerikanki, na Dalekom istoku su postale prvakinje posle izvođenja peteraca. U finalu su dobile Špankinje, prethodno Italijanke, koje su glavnim favoritkinjama stale na put. Ovoga puta iznenađenja nije bilo, Rejčel Fatal bila je fatalna po Mađarice u utakmici za titulu – 8:7.

Izabrane vesti

Držale su se Mađarice do poslednje deonice, odlevale su Amerikankama, međutim, sve se drastično promenilo početkom četvrte četvrtine. Rejčel Fatal je postigla treći gol na meču, u proseku je do tada davala svaki drugi, da bi potom severnoamerička selekcija još dva puta eskpresno zatresla mrežu protivnica i stekla nemalu prednost.

Amerikanke su se našle u zoni komfora, kontrolisale su dešavanja u bazenu, ali na dva i po minuta do kraja popustile. Rita Keštelji i Kristina Garda su vratile Mađarsku u igru, razlika u poslednjem minutu bila je jedan gol i ako pitate naše severne susede – oštećeni su. Ali, da je to lako dokazati, pa baš i nije. Platforma na kojoj je emitovan prenos je ‘pukla’ u poslednjem minutu kada se meč odlučivao…

(©Reuters)(©Reuters)

Pošlo je za rukom Amerikankama da se odbrane, izgubila je loptu Rebeka Parkes pet sekundi pre kraja i propala je poslednja šansa da Mađarska utakmicu odvede u peterce. Još dramatičnije bilo je u borbi za bronzu, koju je odnela Španija pogotkom u poslednjoj sekundi – 10:9. Elena Ruis je sa preko pola terena dala gol Grkinjama, bio je to njen prvi na meču, a pre toga je pet puta neuspešno pokušavala.

Špankinje su napravile korak unazad u odnosu na Fukuoku, gde su igrale finale. Prvi put su bronzane, a čak peti put na podijumu u poslednjih 11 godina na svetskim šampionatima. Uspešnije su samo Amerikanke, kojima niko nije ni do kolena. Rejčel Fatal sa tri gola i Ešli Džonson pogurale su ih do nove titule, a nemali doprinos dala je i Jovana Sekulić. Beograđanka je u finalu iznudila tri isključenja.

SVETSKO PRVENSTVO ZA VATERPOLISTKINJE U DOHI:

FINALE:

Petak

SAD – Mađarska 8:7

MEČ ZA BRONZU:

Petak

Španija – Grčka 10:9




tagovi

Svetsko prvenstvo u vaterpolu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara