Legendani meč sa pokojnim Kastrom i Ugom Čavezom, nekadašnjim predsednikom Venecuele
Legendani meč sa pokojnim Kastrom i Ugom Čavezom, nekadašnjim predsednikom Venecuele

Tramp se sada meša i u sport, a na tapetu su mu bejzbol igrači sa Crvenog ostrva

Vreme čitanja: 2min | uto. 09.04.19. | 11:04

Predsednik SAD poništio odluku svog prethodnika o povezivanju MLB-a i Kube kojim je bilo dozvoljeno legalno dovođenje igrača

Čudno je vreme došlo, vreme u kojem se teško uspostavljene veze između naroda i nacija ruše i pale u sekundi zarad ličnih interesa. Za to je pre svega kriv novi populistički val koji je protutnjao Evropom i Amerikom, što je umnogome poremetilo ionako krhki balans u međunarodnim odnosima.

Jedan od glavnih, ako ne i glavni predstavnik takve "vrste" vlasti je Donald Tramp. Američki predsednik se u svom pokušaju da, kako je i sam u kampanji rekao "Ameriku ponovo učini velikom" ponaša se kao slon u staklarskoj radnji. A staklarska radnja je naša planeta.

Izabrane vesti

U želji da svima dokaže da zna šta radi, napravio je nekoliko neoprostivih poteza, da ne kažemo gluposti, a u poslednjih nekoliko dana je neobično aktivan. Naime, on i njegova administracija su, nakon što su dodatno zategli odnose sa Iranom proglasivši tamošnju Republikansku gardu za terorističku organizaciju, okrenuli malo fokus i na Kubu. I to zbog bejzbola!

Ovaj sport je, uz boks najpopularniji na "crvenom ostrvu" koje Amerima bode oči još od pedesetih godina prošlog veka kada su komunisti, predvođeni legendarnim Fidelom Kastrom i Ernestom Če Gevarom srušili korumpirani, marionetski režim diktatora Fulhensija Batiste i vratili vlast narodu. Pritom su poterali trule kapitaliste da ih nikada više ne vide. A ti "truli kapitalisti" su naravno većinom bili Amerikanci koji su na Kubu dolazili kao što bogati Evropljani dolaze u Beograd - zbog jeftine kupovine dobara, ludog provoda i lepih, a siromašnih žena. I sami znate šta to zapravo znači - spiralu moralnog propadanja.

Donald i Melanija Tramp

Besni zbog toga, ali pre svega zbog oduzimanja uglavnom prljavog kapitala na najvećem karpiskom ostrvu koji je vraćen narodu, drže nesrećene Kubance pod sankcijama već decenijama. I baš kada se činilo da stvari kreću na bolje, pojavio se Donald Tramp koji polako doliva ulje na skoro ugaslu vatru, čak i banalnim stvarima.

Ovaj put u pitanju je ugovor između najjače bejzbol lige na svetu i Kube po kojoj njihovi najbolji igrači mogu zakonski da pređu u MLB, a da ne moraju da beže iz zemlje u želji da se dokopaju SAD, ali i milionskih ugovora sa klubovima. Taj dogovor je nastao na inicijativu Baraka Obame koji je i uspostavio diplomatske odnose sa Kubom nakon pola veka mržnje i otvorio ambasadu, a cilj je bio sprečiti dalje ugrožavanje mladih života zbog načina na koji su bežali u Ameriku "trbuhom za kruhom". A Tramp kao da želi da poništi sve što je uradio njegov prethodnik, čak i dobre stvari kao što je Obamaker (sistem zdravstvene zaštite), te i ovaj ugovor koji je sinoć i ukinut samo nekoliko meseci pošto je stupio na snagu.

A to znači da će MLB morati opet da skuplja kubanske igrače, kojih je zaista impozantan broj u ligi, čak nekoliko stotina, po plažama Floride kada se nasuču u  gumenom čamčiću.

Ajmo ispočetka...

(FOTO: Reuters)


tagovi

bejzbolDonald TrampMLB

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara