Srbija kreće na EP: Osam godina, 52 igrača i pet selektora nakon poslednje medalje

Vreme čitanja: 4min | čet. 09.01.20. | 09:45

Iz generacije koja se u Beogradu okitila srebrom nema nijednog rukometaša danas u timu

Davno, kao u nekom prošlom životu, sada deluje januar 2012. godine, kada je muška rukometna reprezentacija Srbije poslednji put stajala na pobedničkom postolju na nekom velikom takmičenju.

Bilo je to Evropsko prvenstvo organizovano u našoj zemlji, a u velikom finalu Danska je pred krcatom Arenom odnela zlato umornoj četi Veselina Vukovića ispred nosa. Tad i nikad posle toga - ni medalje, ni pune Arene, ni velikih pobeda, kakve su se nizale na tom šampionatu Evrope.

Izabrane vesti

PODKAST: Zašto je Srbiji najvažniji prvi meč i zbog čega je kvota 12 vredna rizika

Pošteno je reći da je mučne godine rukometna reprezentacija imala i pre tog Evropskog prvenstva u Srbiji. U 21. veku najbolji rezultat pre srebra bilo je osmo mesto na šampionatu kontinenta, na Svetskom šampionatu nakon bronze iz 2001. godine osvojeno je jedno peto, dva puta osmo i dva puta deseto mesto. A, na Olimpijskim igrama od 2000. bilo se samo u Londonu 2012, gde je zauzeto deveto mesto od 12 zemalja učesnika.

Sve kada se sabere, od poslednje rukometne medalje za Srbiju prošlo je sada već osam godina, kroz državni tim su prošla 52 igrača - računamo samo one koji su nastupali na velikim takmičenjima - dok su reprezentaciju vodila petorica selektora.

U timu koji će danas početi takmičenje na EP, nema nijednog igrača koji je 2012. bio deo srebrnog tima. Iako većina i dalje igra rukomet. Poređenja radi, u Danskoj su i dalje Niklas Landin, Mikel Hansen, Rene Toft Hansen, Hans Lindberg i Lase Hansen, od igrača koji su se u Beogradu okitili zlatom. Kod Francuza i dalje su u sastavu Nikola Karabatić, Lik Abalo, Mišel Gigu, kod Hrvata Domagoj Duvnjak, Zlatko Horvat, Željko Musa...

U sastavu Srbije - nijedan "veteran". Neki i dalje igraju, Marko Vujin i Ivan Nikčević su u portugalskom Sportingu, Žarko ŠešumBojan Beljanski u švajcarskom šafhauzenu, dok je u istoj zemlji Dragan Marjanac, koji nosi dres Araua. Nekoliko momaka kraj karijere privodi u Srbiji: Nenad Vučković i Miloš Kostadinović su jesenas igrali u Dinamu iz Pančeva, Rajko Prodanović je u Vojvodini, a kolega sa drugog krila Dobrivoje Marković u Novom Pazaru, dok je Momir Rnić već godinu dana u Proleteru.

Alem Toskić i dalje igra u Mađarskoj... A, u toj zemlji je i najbolji srpski rukometaš Petar Nenadić, koji nosi dres velikog Vesprema, ali ovo će biti drugo veliko takmičenje na kojem ga neće biti u dresu reprezentacije Srbije.

Danas kada se pogleda za sobom, vidi se da srebro te 2012. nije donelo nikakav boljitak srpskom rukometu, osim trenutne euforije. Samo koji mesec kasnije jedva se prošlo kroz olimpijske kvalifikacije, dok je na Igrama usledio krah. Menjali su se igrači na svakom sledećem velikom takmičenju, po petorica-šestorica novih su redovno uskakala u tim, a selektor se po pravilu menjao nakon svakog prvenstva i svakog neuspeha. Tražila se nekakva dobitna kombinacija igrača i stratega, ali do nje se nikako nije dolazilo.

Osvajači srebra iz 2012.

Poslednji „mohikanci“ iz 2012. koji su igrali za reprezentaciju, Nenadić, Vujin, Šešum, Beljanski, Marković, bili su u srpskom timu koji je neslavno završio takmičenje pre dve godine na EP u Hrvatskoj. Pored rezultatskog neuspeha, reprezentaciju su konstantno pratile afere, sukob igrača i selektora, otvorena pisma i optužbe, umalo tuča između selektora i jednog od čelnika saveza Dragana Škrbića, a hrvatski mediji su pisali svedočenja iz prve ruke kako su srpski rukometaši ostali teško razočarani kada su saznali da su im se rezultati poklopili i da idu u drugi krug takmičenja. Mnogi su već bili spakovali kofere i rezervisali karte za povratak kućama.

Ta epizoda u Hrvatskoj bila je kap koja je prelila ionako prepunu čašu. Za novog selektora došao je Nenad Peruničić, koji je napravio veliki rez i rešio da podmladi tim. I ti poslednji osvajači srebra iz 2012. koji su bili deo državnog tima, više nisu dobijali pozive, a ulogu predvodnika grupe preuzeli su Nemanja Zelenović, Bogdan Radivojević, Mijajlo Marsenić kao najiskusniji, kao momci sa najdužim stažom u državnom timu.

Rukometni savez Srbije je doneo, za njihov način funkcionisanja, pomalo neobičnu odluku, da posle lošeg rezultata na prvenstvu sveta prošle godine ne promeni selektora, pa je Peruničić prvi strateg od Veselina Vukovića, koji će spojiti na klupi dva velika takmičenja. I to je za pohvalu. Bez kontinuiteta sigurno nema uspeha. Sa njim možda i može da se dogodi.

Danas počinje novo prvenstvo Starog kontinenta, igraće se u tri zemlje, Srbija se kroz iglene uši provukla da bude njegov učesnik, kao trećeplasirana u kvalifikacinoj grupi. Cilj je da se bude među prva dva u grupi, da bi se prošlo u drugi krug takmičenja. Rivali su Belorusija, protiv kojeg će Srbija sutra otvoriti takmičenje (18.15), Crna Gora (11. januar) i Hrvatska (13. januar).

Najlakše je svima kada se od njih ništa ne očekuje. Nacija je odavno prestala da sa nadom u medalju gleda nastupe Orlova na velikim takmičenjima. Pa, zbog toga danas neki novi momci, a na Evropskom prvenstvu će debitovati Stevan Sretenović, Živan Pešić, Aleksa Kolaković, uz tek nešto iskusnije Lazara Kukića, Ivana Mošića, Vanju Ilića, mogu da puste ruku i odigraju najbolje što mogu. Za koliko god to bude dovoljno...

EVROPSKO PRVENSTVO ZA RUKOMETAŠE – 1. KOLO

Četvrtak

GRUPA A (GRAC, AUSTRIJA)

18.15: (1,40) Belorusija (8,50) Srbija (3,60)
20.30: (1,12) Hrvatska (13,0) Crna Gora (7,75)

 

GRUPA C (TRONDHAJM, NORVEŠKA)

18.15: (1,03) Nemačka (20,0) Holandija (16,0)
20.30: (1,80) Španija (hendikep - 10,5) Letonija (1,90)

Petak

GRUPA B (BEČ, AUSTRIJA)

18.15: (2,85) Češka (8,00) Austrija (1,60)
20.30: (1,15) Severna Makedonija (10,0) Ukrajina (4,90)

GRUPA D (TRONDHAJM, NORVEŠKA)

18.15: (1,05) Francuska (18,0) Portugalija (13,0)
20.30: (1,12) Norveška (13,0) BiH (7,75)

GRUPA F (GETEBORG, ŠVEDSKA)

18.15: (1,05) Slovenija (18,0) Poljska (13,0)
20.30: (1,12) Švedska (13,0) Švajcarska (7,75)

Subota

GRUPA E (MALME, ŠVEDSKA)

16.00: Mađarska - Rusija
18.15: (1,15) Danska (12,0) Island (6,75)

Napomena: Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters/MN Press

Pogledajte prvu epizoda MOZZART podkasta za EP u rukometu...

 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara