Slovenija na nogama, ulaznice planule, ali zna se ko je šampion sveta

Vreme čitanja: 3min | čet. 26.09.19. | 09:27

U prvom polufinalu Evropskog prvenstva domaćin, koji će imati podršku bučnih 12.000 navijača u dvorani Stožice u Ljubljani, pokušaće da napravi novo čudo i iznenadi Poljsku predvođenu maestralnim Vilfredom Leonom.

Kreće borba za medalje na Evropskom prvenstvu za odbojkaše.

Dok se za Francusku, Poljsku i Srbiju očekivalo da se plasiraju u polufinale, najveće iznenađenje je ulazak Slovenije među četiri najbolje selekcije Starog kontinenta. U grotlu Stožica u ponedeljak je pao šampion Evrope iz Krakova 2017. godine Rusija, a domaćin želi novo čudo.

Izabrane vesti

U Sloveniji vlada odbojkaška groznica, preostale ulaznice za današnje prvo polufinale (20.30) planule su za minut i 58 sekundi. Slovenci su dočekali da se posle uspeha fudbalera, rukometaša i košarkaša raduju i podvizima odbojkaša. Prošle godine stazu je utabao Slobodan Kovač, sadašnji selektor Srbije, koje je na Svetskom prvenstvu u Italiji i Bugarskoj predvodio Slovence. Bili su tada prijatno iznenađenje, ali sada su otišli korak napred. Pod vođstvom italijanskog stručnjaka Alberta Đulijanija stigli su do polufinala posle maestralne partije protiv Rusije koja je branila evropski tron.

Imaće domaćin podršku 12.000 navijača u Ljubljani, ali sa druge strane Sloveniju čeke dvostruki uzastopni šampion sveta Poljska. U dosadašnjim sedam mečeva Evropskog prvenstva izabranici belgijskog stručnjaka Vitala Hejnena izgubili su samo set. U Holandiji su dominirali, lako u četvrtfinalu pobedili Nemačku sa 3:0 i potvrdili da su prvi favoriti za zlato.
Slovenija je odigrala neverovatno protiv Bugarske i Rusije, tako da će to bii još jedan veliki test za nas. Slovenci igraju dugo godina zajedno, skoro uvek u istom sastavu, pa su možda i selekcija koja je odigrala najbolje na ovom prvenstvu. Imaće veliku podršku sa tribina, ali verujem da možemo da pobedimo i stignemo do finala“, rekao je selektor Poljske Vital Hejnen, prenosi sajt Evropske odbojkaške federacije (cev.eu).

Prošle godine na Svetskog prvenstvu kada su u finalu pregazili Brazil sa 3:0 dominirao je Bartoš Kurek, MVP tog šampionata, ali njega nema ove godine. Međutim, tu je rođeni Kubanac Vilfredo Leon, koji igra prvo veliko takmičenje u dresu nove reprezentacije. Radi se o najplaćenijem i po mnogima najboljem odbojkašu današnjice, primaču servisa italijanske Peruđe. On je sa 18 poena bio najbolji u četvrtfinalu protiv Nemaca, vicešampiona sa prošlog EP.

Većina poljskih odbojkaša brane boje domaćih klubova, a od igrača koji igraju u inostranstvu osim Leona tu su i kapiten Mihal Kubijak (Panasonik Panters, Japan) i tehničar Fabijan Držižga (Lokomotiva Novosibirsk, Rusija). Vilfredo Leon je najefkasniji igrač selekcije na ovom šampionatu. Sakupio je 76 poena, u proseku postiže 4,75 po setu.

Većina slovenačkih odbojkaša brane boje klubove u italijanskoj ligi, najjačoj na svetu. Prva zvezda je prošle sezone primač servisa Modene, kapiten Tine Urnaut. On je najefikasniji odbojkaš reprezentacija sa 87 poena, odnosno 3,78 po setu mu je prosek.

Od nosilaca igre tu su i novi odbojkaš Trentina Klemen Čebulj, Mitja Gasparini i srednji bloker Jan Kozamernik koji brani boje Milana.
Naravno da očekujemo pobedu. Poljsku smo već dobijali prethodnih godina i nadam se da možemo da ponovimo još jednom. Morate protiv Poljaka da igrate bez straha, da ih napadnete servisom. Ova euforija koja je u zemlji daje nam dodatnu snagu. Privilegija je igrati u takvom ambijentu“, istakao je Kozamernik.

Iako je Poljska dvostruki uzastopni šampion sveta, Slovenija ima bolji skor poslednjih godina. Od šest prethodnih susreta, Slovenci su dobili čak četiri. Poljake boli poraz u osmini finala Evropskom prvenstva 2017. godine kada su deklasirani sa 3:0 pred svojim navijačima. Ove godine, ove selekcije su odigrale meč na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre kada se Poljska revanširala pobedivši u četiri seta.

Odbojkaši Poljske su imali dosta problema na putu iz Amsterdama do Ljubljane. Zbog štrajka kompanije „Adrija Ervejs“ otkazan je njihov let za glavni grad Slovenije, ali je u pomoć priskočila Vlada Poljska i po hitnom postupku odobrila premijeru Mateušu Moravijeckom da šampionima sveta pošalje privatni avion kako bi stigli u prestonicu Slovenije.

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE – POLUFINALE:

Četvrtak

LJUBLJANA

20.30: (1,17) Poljska – Slovenija (4,40)

Petak

PARIZ

21.00: (2,90) Srbija - Francuska (1,35)

Foto: CEV


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara