Počinje EP: Srpski Delfini jure peto zlato u nizu, Hrvati i Mađari traže put do Tokija

Vreme čitanja: 4min | uto. 14.01.20. | 08:55

Izabranici Dejana Savića prvi favoriti za titulu. Za razliku od Svetskog prvenstva, naša selekcija će igrati u najjačem sastavu. Prvi rival Rusija od koje nismo nikada izgubili od osamostaljenja, imamo 19 trijumfa

Kada kažemo vaterpolo, mislimo na Srbiju. Navikli su decenijama Delfini da nas obraduju sa medaljama na velikim takmičenjima. Lestvica je visoko postavljena, zlato je uvek u mislima. Naredne dve nedelje Budimpešta će biti domaćin 34. Evropskog prvenstva. U olimpijskoj godini, izabranici Dejana Savića su 2016. u Beogradu bili šampioni Starog kontinenta. Neka se istorija ponovi.

I u prestonici Mađarske, Srbija ulazi kao prvi favoriti za zlato, prema kvotama kladionice MOZZART. Kako drugačije? Delfini imaju četiri vezana zlata na Evropskim prvenstvima. Niz je počeo u Ajndhovenu 2012. godine, a usledila su najsjajnija odličja u Budimpešti, Beogradu i Barseloni pre godinu i po, kada je posle petaraca pala Španija u finalu.

Izabrane vesti

SRBIJA POBEDNIK NA EVROPSKOM PRVENSTVU - KVOTA 2,50!

Ovaj šampionat je i kvalifikacioni za Olimpijske igre. To pravo su već izborili Srbija kao pobednik Svetske lige proteklog leta i Italija i Španija kao finalisti Svetskog prvenstva. Mađarska, Hrvatska i Grčka su pretendenti za preostalo mesto, mada postoji poslednja šansa, a to su kvalifikacije koje su na programu u Roterdamu u martu.

Sistem takmičenja je isti kao na prethodnim takmičenjima. Reprezentacije su podeljena u četiri grupe sa po četiri selekcije. Pobednici će direktno u četvrtfinale, a u baražu za plasman među osam najboljih igraće drugoplasirani protiv trećeplasiranih reprezentacija.

Za razliku od Svetskog prvenstva kada je Savić pomalo neočekivano odlučio da najbolje odmori, ovaj put igramo u najjačem sastavu, sa zvezdama svetskog vaterpola Filipom Filipovićem, Andrijom Prlainovićem, Dušanom Mandićem, Duškom Pijetlovićem, Stefanom Mitrovićem...

U odnosu na sastav koji je osvojio prošli šampionat u Barseloni u sastavu je samo jedna izmena. Umesto Viktora Rašovića u ekipi će biti Nikola Dedović, vaterpolista nemačkog Špandaua. Trebalo bi čudo da se dogodi da Srbija ne bude pobednik Grupe B u kojoj su Rusija, Rumunija i Holandija. Cilj su tri pobede i nekoliko dana odmora pred četvrtfinalni susret gde bismo najverovatniji išli na Španiju ili Mađarsku.
Favoriti smo u grupi i već razmišljamo kako da, ako budemo prvi, iskoristimo one slobodne dane da za četvrtfinale, ostanemo u ritmu, a takođe gledaćemo šta rade naši potencijalni protivnici Mađari i Španci koji zaslužuju sam respekt. Imamo naravno motiv, na to nas obavezuju i tradicija i rezultati. Ne razmišljam o petoj uzastopnoj tituli kao takvoj. Gledao sam film o čuvenom susretu Bjorna Borga i Džona Mekinroa u finalu Vimbldona. Borg je tada rekao da ako pobedi peti put uzastopno onda ulazi u istoriju. U suprotnom one četiri osvojene niko neće da pamti“, izjavio je selektor Savić uoči puta za Budimpeštu.

Na startu Evrospkog prvenstva, Srbija danas igra protiv Rusije (17.30). Zbornaja će nam biti verovatno najteži ispit u grupnoj fazi takmičenja, ali pobeda se ne dovodi u pitanje. Srpski Delfini od osamostaljenja naše zemlje 2006. godine nikada nisu izgubili od Rusa. Skor je neverovatnih 19:0.

Rusija je godinama u krizi. Nekada velika vaterpolo sila nema medalju na velikim takmičenjima još od od 2004. kada je na Olimpijskim igrama u Atini osvojena bronza. Na prošlom Evropskom prvenstvu u Barseloni 2018. godine Srbija se namučila protiv Rusije. Bilo je 11:9 za našu selekciju.

Rusija će na ovom šampionatu da bude oslabljena neogranjem jednog od najboljih igrač Dmitrija Holoda zbog povrede ramena. Radi se o jednom od najbržih igrača na svetu. Zanimiljivo, na prošlom EP on je 12 puta plivao za loptu i uvek je stigao kao prvi.

Ruse dobro poznaje naš najbolj centar Duško Pijetlović, koji je igrao za Dinamo iz Moskve.
Rusi imaju kvalitetne igrače, ali jednostavno uvek im nešto nedostaje. Kao da u najvažnijim momentima ne mogu da se povežu. Od nas zavisi, bitan je ulazak u utakmicu i da je dobro počnemo i posle mirno privedemo kraju“, istakao je Pijetlović za sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Osim Srbije za najviše plasman konkuriše Hrvatska, domaćin Mađarska, finalisti Svetskog prvenstva Italija i Španija, dok Grci vrebaju iz senke i mogli bi do medalje. Hrvati su bili svetski šampioni pre tri godine kada je prvenstvo takođe igrano u Budimpešti. Selektor Ivica Tucak na raspolaganju ima najjači sastav.
"Neću da obećavam glasno i na sva zvona da najavljujem velika ostvarenja, iako ćemo mi sve učiniti da do toga dođe. Međutim, mi imamo na ovom prvenstvu dva glavna cilja. Prvi je da izborimo nastup na Olimpijskim igrama u Tokiju, a kako će verovatno za to biti potrebno da osvojimo medalju, onda ćemo da se potruditi da sjaj medalje bude što jači“, rekao je Tucak, prenosi sajt Hrvatskog vaterpolo saveza.


SPISAK DEJANA SAVIĆA

Boje Srbije u Budimpešti braniće 13 vaterpolista, a to su: Gojko Pijetlović (Oradea), Dušan Mandić (Pro Reko), Nikola Dedović (Špandau 04), Sava Ranđelović (OSC), Miloš Ćuk (Mladost), Duško Pijetlović (Solnok), Nemanja Vico (Trisetina), Milan Aleksić (Barseloneta), Nikola Jakšić (Ferencvaroš), Filip Filipović (Pro Reko), Andrija Prlainović (OSC), Stefan Mitrović (Olimpijakos), Branislav Mitrović (OSC).


EVROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU (BUDIMPEŠTA)

Utorak

GRUPA A

11.30: (2,03) Slovačka (hendikep 7,5) Crna Gora (1,70)
14.30: (16,0) Nemačka (19,0) Hrvatska (1,01)

GRUPA B

10.00: (2,25) Rumunija (6,00) Holandija (2,10)
17.30: (1,01) Srbija (19,0) Rusija (16,0)

GRUPA C

13.00: (1,85) Malta (hendikep 15,5) Španija (1,85)
19.30: (1,85) Turska (hendikep 16,5) Mađarska (1,85)

GRUPA D

16.00: (1,20) Francuska (9,00) Gruzija (6,75)
21.00: (1,40) Italija (8,00) Grčka (4,00)

Foto: Reuters, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara