Ne postoji teži protivnik za Srbiju! Naši odbojkaši nemaju šta da izgube, mogu da dobiju mnogo

Vreme čitanja: 5min | pet. 27.09.19. | 08:49

Odbojkaši Srbije u polufinalu Evropskog prvenstva protiv tradicije, snažnih i razigranih Francuza u Parizu

Da li će Grad svetlosti da obasja srpske odbojkaše? Ko će na megdan Sloveniji u borbi za zlato - Srbija ili Francuska (RTS 1, 21 čas)? 

Obe selekcije su do polufinala došle sa svih sedam pobeda. Trikolori su izgubili samo set, Srbija tri. Na papiru domaćin je u četvrtfinalu imao teži zadatak protiv Italije, ali su izabranici selektora Lorana Tilija pregazili Italiju u Nantu. Sa druge strane, Srbija se neočekivano mučila protiv Ukrajine. Ali, kada je bilo najpotrebnije, u petom setu, kvalitet naše reprezentacije je došao do izražaja.

Izabrane vesti

Obe reprezentacije imale su neuspešno leto. Primarni cilj – plasman na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine nije ostvaren. Srbiju je zaustavila Italija u Bariju, a Francusku Poljska u Lođu, ali ima još jedna šansa početkom naredne godine.

Galske petlove godinama predvodi selektor Loran Tili. Slobodanu Kovaču ovo je prvo takmičenja na kormilu Srbije. Na prethodna dva velika takmičenja, Evropsko prvenstvo u Poljskoj i Svetsko prvenstvo u Italiji i Bugarskoj, srpski odbojkaši su stali u polufinalu. Još od 2011. godine muška odbojkaška reprezentacija Srbije nije prošla polufinalnu prepreku na nekom velikom takmičenju. Da li će treća da bude sreća?

Francuska je favorit. Na papiru, tas prelazi na stranu Trikolora. Domaći teren, vatrena podrška navijača, sjajna forma i razigrani francuski odbojkaši, ali i tradicija. Teško Srbija izlazi na kraj sa Francuskom poslednjih nekoliko godina. Na prethodnih 14 utakmica samo jedna pobeda. Ali, prokletstvo je skinuto prošle godine na SP. Sedam godina trajao je post Orlova na zvaničnim utakmicama protiv Galskih petlova, a onda su izabranici tada[njeg selektora Nikole Grbića srušili Francuze posle pet setova i izbacili ih iz igre za medalje.

Očekuje se paklen meč dve reprezentacije koje imaju pregršt asova. Prva zvezda Francuza je Ervin Ngapet, sjajni primač servisa vicešampiona Evrope Zenita iz Kazanja. On je pre početka šampionata Starog kontinenta imao problema sa povredom. Propustio je uvodne tri takmice u grupnoj fazi, u četvrtom kolu protiv Bugarske ušao je u igru, da bi od duela sa Italijanima u poslednjem meču prve faze zauzeo mesto u startnoj postavi. Veoma brzo je ušao u formu. Odbojkaš sigurnog prijema sa odličnim, lucidnim rešenjima u napadu.

Međutim, na ovom prvenstvu najubojitiji igrač Francuske je korektor Stefan Boje. Briljirao je bombarder Verone u meču protiv Italijana u četvrtfinalu. Imao je 25 poena, od toga neverovatnih devet asova (svi Italijani zajedno su imali tri). On je sa 133 poena trenutno drugi najefikasniji igrač Evropskog prvenstva. Po setu u proseku osvaja 6,05 poena.

Na poziciji tehničara je iskusni kapiten Benžanim Tonuiti, na prijemu osim Ngapeta tu je Kevin Tili, sin selektora Lorana, dok su srednjaci Kevin le Roa i Nikolas le Gof. Na poziciji libera je jedan od najboljih u istoriji ove igre Ženja Grebenikov. Džoker je primač servisa Žulijen Linel.

Nije Srbiju služio servis u dosadašnjem toku šampionata. Svestan je selektor Slobodan Kovač da moramo da napadnemo rivale u tom segmetnu igre jer je prijem Francuza odličan.
Po mom mišljenju, Francuzi su jedina reprezentacija na svetu koja može da računa uvek na dva prava primača na terenu i to pravi razliku. Veoma su agresivni na servisu. Teško ih je analizirati i igrati protiv njih“, rekao je Kovač.

Očekuje se da na teren izađe standardna prva postava Srbije. Tehničar je Nikola Jovović, primači servisa Uroš Kovačević i kapiten Nemanja Petrić, srednji blokeri Srećko Lisinac i Marko Podraščanin, korektor je Aleksandar Atanasijević, dok će na poziciji libera da se rotiraju Nikola Peković i Neven Majstorović. Tu je i Marko Ivović da pojača prijem ako u tom segmentu igre bude škripalo i Aleksandar Okolić da iznenadi sa servisom.
Možda je Francuska imala problem pre prvenstva, ali sada igra dobru odbojku. Velika je prednost igrati kod kuće, ali verujem u moje igrače, verujem da ćemo protiv domaćina pružiti najbolju igru na prvenstvu“, hrabri svoje izabranike Kovač.

U našoj selekciji najviše poena dosad je osvojio Uroš Kovačević – 95, jedan manje od korektora Aleksandra Atanasijevića. Upravo od njih dvojice se najviše očekuje. Kraljevčanin je naš najbolji igrač na EP. Lucidnim potezima rešava teške situacije, dok je popularni Bata odigrao sjajno protiv Ukrajine u četvrtfinalu. Posle njegovih servisa krajem drugog seta, Orlovi su se spasili i kasnije preokrenuli rezultat u svoju korist.

Očekuje se i veća produktivnost srednjaka Srećka Lisinca i Marka Podraščanina.
Francuzi imaju kvalitetne odbojkaše na svakoj poziciji. Nije tu samo Ervin Ngapet, već su tu primači Linel i Tili, kao i dominantan korektor Boje. Pripremićemo se za svakog igrača“, istakao je odbojkaš italijanskog Trentina.

Francuzi bolje serviraju od Srbije na ovom prvenstvu. Imaju 41 as, dok je naša selekcija osvojila 37 poena direktno posle servisa. U proseku po setu, domaćin ima 1.9 asa, a Srbija 1.5. Francuzi su mnogo bolju u prijemu. Imaju 33 odsto idealnog prijema i u tom segmentu su najbolji na šampionatu, naspram samo 18 odsto naše reprezentacije. U efikasnosti napada su približni – Francuska 41 odsto, a Srbija 38. Ono što je prednost naše selekcije je blok. Tu smo trenutno druga najbolja reprezentacija na prvenstvu iza Rusije. Imamo u proseku 2.7 poena iz bloka po setu, ukupno 64 na EP naspram 2.4 po setu Francuske, odnosno 52.

Selektor Francuza Loran Tili je zadovoljan dosadašnjom igrom svojih izabranika.
Kada igrate ovako dobro, optimizam je veliki. Nije važno da li smo Italiju dobili 3:0 ili 3:2, važno je da smo pobedili. Sada nas očekuje nova borba. Spremni smo za dugu, dugu, dugu utakmicu“, rekao je Tili na konferenciji za medije pred polufinalni meč.

Odbojkašice Srbije su šampionke Evrope. Mogu li sličan uspeh da ostvare i odbojkaši? Za početak, da uđu u finale. Bila bi to repriza košarkaške borbe za zlato na EP 2017. godine Srbija – Slovenija.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Pet 21:00 8405 EP Serbia - France hs 1 (+1.5) 2,11
Ukupna kvota2,11

EVROPSKO PRVENSTVO ZA ODBOJKAŠE – POLUFINALE

Četvrtak

LJUBLJANA
Poljska – Slovenija 1:3 (23:25, 26:24, 22:25, 23:25)

Petak

PARIZ
21.00: (3.20) Srbija – Francuska (1.30)

*** kvote su podložne promenama

Foto: CEV


 


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara