Lakši trening za Delfine, Crnogorci izazivaju Hrvate

Vreme čitanja: 3min | čet. 16.01.20. | 09:51

Vaterpolisti Srbije imaju lak zadatak protiv Rumunije u drugom kolu Evropskog prvenstva. U četvrtak dva derbija u Grupama A i C

Mučili su se vaterpolisti Srbije na startu Evropskog prvenstva protiv Rusije, ali pobeda nijednog trenutka nije dolazila u pitanju. Četa Dejana Savića je godinanma sila u bazenu, porazi se mogu prebrojati na prste jedne ruke u prethodnoj deceniji kada je šampionat Starog kontinenta u pitanu. U Budimpešti Delfini napadaaju peto zlato u nizu.

Rival u četvrtak je Rumunija (13.00) u drugom kolu Grupe B, skromna reprezentacija koja nikada nije pobedila naše vaterpoliste. Jedini remi protiv Srbije naši istočni susedi su izborila pre 12 godina, kada je bilo 6:6. Očekuje se lagana pobeda branioca krune koji je blizu prvog mesta u grupi i direktnog plasmana u četvrtfinale šampionata.

Izabrane vesti

Golman naše selekcije Gojko Pijetlović najbolje poznaje današnjeg rivala jer brani boje Oradee, najbolje ekipe ove zemlje u prethodnoj deceniji.
Imaju Rumuni nekoliko pojedinaca, ali se pitanje pobednika ne postavlja. Gledamo našu igru, da pojačamo odbranu koja je naš prvi adut. Oni će biti motivisani, znaju se jer igraju u domaćim klubovima. Nisu bili kompletni protiv Holandije i zato su poraženi. Ponavljam važna je odbrana, koncentracija i posle sve ide kako treba. Igrali smo protiv Rusa sa oscilacijama što je prirodno. Prva četvrtina je bila kako treba. Sada nam ostaju dani priprema za četvrtfinale, imamo iskustvo, znamo šta treba da radimo“, rekao je Pijetlović.

Selektor Savić imaće priliku da rasporedi minutažu na svih 13 vaterpolista, kako bi bili odmorni pred mečeve naredne nedelje kada je najbitnije. Ove dve selekcije su odigrale poslednji susret prošle godine u Svetskoj ligi kada je bilo 13:6 za Srbiju.

Danas se igraju dva velika derbija u Grupa A i C koji odlučuju koje reprezentacije će biit lideri grupe i direkto se kvalifikovati među osam najboljih reprezentacija Starog kontinenta. Crna Gora i Hrvatska odlučuje o lideru Grupe A. Barakude su favoriti, ali izabranici selektora Vladimira Gojkovića se ne predaju.
Hrvatska je dobro pokrivena na svim pozicijama i igra možda najmoderniji vaterpolo sa brzom tranzicijom, preko dva centra koji dominiraju. Znamo šta možemo da očekujemo, oni jesu favoriti, ali ukoliko bismo uspeli da zaustavimo te njihove prednosti, sprečimo lake golove i veliki broja igrača više imamo šansi“, rekao je Gojković, prenose Vijesti.

Crnogorci najveće nade polažu u Aleksandra Ivovića, jednog od najboljih vaterpolista na svetu. Kvalitet je na strani Hrvata, koji jure vizu za Tokio na ovom prvenstvu. Tradicija poslednjih godina je na strani izabranika selektora Ivice Tucka. Od prethodnih pet utakmica imaju četiri pobede uz nerešen ishod.

Mađarska pred svojim navijačima dočekuje evropskog i svetskog vicešampiona Španiju. Naši severni susedi su u padu prethodnih godine, ali ove godine vide svoju šansu da na se na svom bazenu umešaju u borbu za titulu i olimpijsku vizu. Jedna od ove dve reprezentacije biće najverovatnije rival Srbije u četvrtfinalu.

Sistem takmičenja je isti kao na prethodnim takmičenjima. Reprezentacije su podeljena u četiri grupe sa po četiri selekcije. Pobednici će direktno u četvrtfinale, a u baražu za plasman među osam najboljih igraće drugoplasirani protiv trećeplasiranih reprezentacija.

Ovo takmičenje je i kvalifikaciono za Olimpijske igre ove godine. Na najveće sportsko takmičenje već su se kvalifikovali Srbija, Italija i Španija, a u Budimpešti traži se još jedan putnik za Tokio. To bi mogla da bude i četvrtoplasirana selekcija, ako ove tri selekcije budu osvajile medalje.

EVROPSKO PRVENSTVO U VATERPOLU (BUDIMPEŠTA) – 2. KOLO

Četvrtak

GRUPA A

10.00: Nemačka - Slovačka /u toku/

20.30: (3,40) Crna Gora (8,00) Hrvatska (1,50)

GRUPA B

13.00: Rumunija – Srbija

14.30: (1,30) Rusija (8,00) Holandija (5,10)

GRUPA C

11.30: (2,00) Malta (6,25) Turska (2,35)

19.00: (1,60) Mađarska (8,00) Španija (2,95)

GRUPA D

16.00: Grčka - Gruzija

17.30: Francuska - Italija

NAPOMENA: Kvote su podložne promenama

Foto: Reuters, Star Sport


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara