Kreće SP za vaterpolistkinje: SAD prvi favorit, prete Španija, Rusija, Holandija...

Vreme čitanja: 2min | sub. 13.07.19. | 12:36

U nedelju ujutru počinje Svetsko prvenstvo u Južnoj Koreji za dame. Titulu brane Amerikanke kojima se i ove godine daju najveće šanse za krunu

U senci Svetskog prvenstva za vaterpoliste dan ranije kreću i dame u Južnoj Koreji.

Poslednjih godina Amerikanke su dominantna reprezentacija. Osvojile su zlata na poslednja dva šampionata planete, pre dve godine u Budimpešti i pre četiri u Kazanju. U finalu 2015. godine su bile bolje od Holandije, a na prošlom SP od Španije.

Izabrane vesti

Prošle godine u ruskom Surgutu su bile najbolje i u Svetskom kupu. U finalu su pobedile domaćina Rusije sa 8:5. Bronzanu medalju prošlog leta osvojile su Australijanke koje su bile bolje od Španije sa 9:8. Najbolja vaterpolistkinja na Svetskom kupu prošle godine bila je Amerikanka Margeret Stefens, dok je najbolji strelac bila Špankinja Ani Espar sa 19 golova.

Sjedinjenim Američkim Državama se i ove godine daju najveće šanse za krunu, treću u nizu na Svetskim prvenstvima.

Za razliku od Srbije koja je u muškoj konkurenciji superslila, najbolja u ovom milenijumu, ženska reprezentacije naše zemlje nije izborila vizu za Južnu Koreju. Najveće rivalke Amerikankama za titulu biće Španija, Rusija, Holandija, a šansu da se umešaju u borbu za medalje imaju i Australija, Italija, Grčka i Mađarska.

Već prvog dana igraju se dva derbija, Grčka – Španija i Italija – Australija.

Najviše zlata na prethodnih 13 Svetskih prvenstava ima SAD, čak pet. Italija i Mađarska imaju po dva zlata, a Holandija, Španija, Grčka i Australija su bili po jednom na tronu. Osim ovih selekcije medalje na šampionatima su osvajali i Kina, Rusija i Kanada.

Pobednici sve četiri grupe izboriće direktno plasman u četvrtfinale, dok će selekcije sa druge i treće pozicije da igraju baraž mečeve za ulazak među osam najboljih na šampionatu planete u Južnoj Koreji. Poslednjeplasirane reprezentacije igraće za plasman od 13. do 16. mesta.

SP U JUŽNOJ KOREJI (Ž) – 1. KOLO

Nedelja

GRUPA A
01.30: Južna Afrika - Holandija
02.50: Novi Zeland - SAD

GRUPA B
04.10: (6.75) Kanada (9.00) Rusija (1.20)
05.30: Mađarska - Južna Koreja

GRUPA C
09.30: Kuba – Kazahstan
10.50
: Grčka – Španija

GRUPA D
12.10: Japan – Kina
13.30
: Italija – Australija

*** kvote su podložne promenama

Foto: Shutterstock


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara