Kanzas strepi od Henrija, ali Tenesi nema leka za strašnog Mahomsa

Vreme čitanja: 4min | ned. 19.01.20. | 11:46

U borbi za 54. Superboul, Poglavice Endija Rida favoriti protiv hita ovogodišnjeg plej-ofa, Tajtensa iz Nešvila. Oba tima u napadu imaju dominantne fudbalere, domaćin fantastičnog kvoterbeka, a gosti robusnog raning beka

Sve je spremno za 54. Superboul, koji se 3. februara igra u Majamiju na stadionu Hard rok. Poznato je da će iskusni Bil Vinovič da sudi, da će himnu SAD pre utakmice da otpeva Demi Lovato, da će gledaoce u gradu na Floridi u poluvremenu da zabavljaju Dženifer Lopez i Šakira... Samo se ne zna ko će da igra za najvažniji pehar „preko bare“, trofej Vinsa Lombardija.

Pre 100 godina prvo finale igrali su Kanzas i Grin Bej, a lako se može dogoditi da ove franšize odluče i o ovogodišnem pobedniku NFL-a. U finalu AFC-a u nedelju na Erouhedu sastaju se Kanzas – Tenesi (21.05, TV Nova sport). Kultni stadion, najbučniji u SAD, biće poprište velike bitke. Dobra stvar je što teren neće biti zaleđen kako ume u ovom dobu godine. Temperatura će biti uspod nule, ali se ne očekuje snežna vejavica što će olakšati posao igračima.

Izabrane vesti

Za Kanzas se očekivalo da igra finale konferencije, dok je pravi bum napravio Tenesi u plej-ofu. Prvo je šokirao šampiona Nju Ingland na Žilet stadionu (20:14), skinuo mu krunu, a onda su Tajtensi napravili još veće iznenađenje eliminisavši prošle nedelje u ligaškog delu sezone strašni Baltimor. Rejvensi su do divizijske runde imali skor od 14-2, ali su onda udarili u zid. Tenesi je lagano trijumfovao u gostima sa 28:12 i zakazao finale na Erouhedu.

Čifsi su do borbe za Superboul došli posle drame u prvom poluvremenu meča protiv Hjustona. Gubili su početkom druge četvrtine sa 24:0, a onda je Patrik Mahoms ubacio u petu brzinu i do kraja torpedovao Teksanse – 51:31.

Oba tim u svojim redovima imaju napadače za koga se čini da ne postoji rešenje kako da se zaustave. Svi znaju kako će Tenesi da igra. Trčanje, trčanje i samo trčanje, a lopta će biti kod Derika Henrija, ove sezone najboljeg raning beka lige. Bilo je prosto neverovatno kako je razbio i Nju Inlgland i Balitmor. Defanzivci ova dva tima ništa nisu mogli protiv pravog „buldožera“. Fantastični trkač težak 115 kilograma kao šilo se probijao kroz odbrane Petriotsa i Rejvensa. Nema razloga da trener gostiju iz Nešvila Majkl Vrejbl menja plan igre. I dalje će Henri, svojevremeno osvajač Hajzmanovog trofeja za najboljeg koledž igrača, najviše imati loptu u posedu.

U prethodnih mečevima nije bilo mnogo prostora za bacanja Rajana Tanehila, kvoterbeka koji je preporodio ekipu posle skora 2-4 na startu sezone. Preuzeo je tim kome nisu davane nikakve šanse da se nađe u doigravanju, ali ga je doveo ne samo do plej-ofa nego i na prag Superboula. Očekuje se da prošle sezone igrač Majamija ima više akcija pasom gde bi mogao da nađe svoje mete u napadu, pogotovo ruki risivera Ej Džej Brauna.

Domaćin nema dobru odbranu. Doduše, ona je bolja kako sezona odmiče, ali čini se nedovoljna da zaustavi napad po zemlji Tenesija. Veliki problem za Endija Rida je povreda najboljeg defanzivca Krisa Džonsa. On nije igrao nekoliko utakmica, propustio je meč protiv Hjustona prošle nedelje, ali bi mogao na teren protiv Tenesija iako je rovit. Propustio je treninge i protekle nedelje.

Ako Kanzas treba da zaustavi Derika Henrija, onda će i Tenesi imati nemoguću misiju – Patrika Mahomsa, čudesnog kvoterbeka Čifsa, prošle sezone MVP-ija šampionata. Za razliku od gostiju koji igraju isključivo po zemlji, igra kroz vazduh je glavna snaga Kanzasa. Imaće mladi kvoterbek veliki arsenal oružja u napadu. Tu je najbolji tajt end lige Trevis Kelse, brzonogi risiveri Tajrik Hil i Semi Votkins. Raning bek koji bi mogao da otvori odbranu Tenesija je Demijen Vilijams, mada bi iznenađenje mogao da bude i veteran Lišoj Mekoj. On je rovit, nije igrao protiv Hjustona, ali bi mogao da dobije šansu u finalu AFC-a.

Odbrana Tenesija je bolja, više je pokazala ove sezone od Kanzasove, ali je pitanje da li može da zaustavi Mahomsa. Čini se da defanziva domaćina ne može toliko tačdaunova da primi, koliko Mahoms i družina mogu da postignu i tu je prednost Čifsa. Očekuje se utakmica na veliki broj poena. Sekendari odbrane tima iz Nešvila je odličan sa Adoreom Džeksonom i Rajanom Loganom, ali zahuktale Poglavice spremne su da „zapale“ uvek bučni Erouhed.

U ligaškom delu sezone, Tenesi je na svom terenu pobedio Kanzas na svom terenu sa 35:32 posle velikog preokreta u finišu utakmice. Takođe, ova dva tima su odigrala meč „vajld karda“ u plej-ofu na Erouhedu pre dve godine. Kanzas je vodio 21:3, ali je Tenesi predvođen Markusom Mariotom šokirao Kanzas, pobedio 22:21 i eliminisao Čifse koje je kao kvoterbek vodio Aleks Smit. Taj poraz značio je i kraj ere kvoterbeka srpske krvi na Erouhedu (trejdovan u Vašington) i početak ere Patrika Mahomsa koji bi uskoro mogao da postane najplaćeniji igrač u istoriji lige. Trenutno, zarađuje „siću“ sa ruki ugovorom.

Vreme je za Kanzas, da konačno stigne u borbu za trofej Vinsa Lombardija. Iskusni trener Endi Rid slovi za luzera u doigravanjima. Bio je sa Filadelfijom u Superboulu, izgubio je, sada je prilika za drugu borbu za trofej i napad na prvu titulu.
 

NFL – PLEJ-OF, FINALA KONFERENCIJA

AFC

Nedelja

21.05: (1,45) Kanzas Siti Čifs (14,00) Tenesi Tajtens (3,10)

NFC

Ponedeljak

00.40: (1,40) San Francisko 49 ERS (14,00) Grin Bej Pekers (3,35)

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara