I oslabljena Srbija je moćna, ali je Hrvatska favorit za zlato

Vreme čitanja: 6min | ned. 14.07.19. | 14:10

Naredne dve nedelje južnokorejski grad Gvandžuu biće domaćin Svetskog prvenstva za vaterpoliste. Zlatni selektor Srbije Dejan Savić poveo je podmlađenu selekciju bez sedam vedeta. Barakude brane zlato i daju im se najveće šanse za titulu. U borbi za medalje trebalo bi da budu Mađarska, Španija, Italija, Grčka i Crna Gora. Traže se još dva putnika za Olimpijske igre u Tokiju

Zatalasaće se voda u bazenu u južnokorejskom gradu Gvandžuu. Naredne dve nedelje na programu je Svetsko prvenstvo za vaterpoliste. Dominacija Srbije u ovom sportu traje nekoliko godina. Delfini imaju u svojim vitrinama tri od četiri najvažnije titule – olimpijskog pobednika, evropskog šampiona i osvajača Svetske lige. Fali samo svetska kruna.

Prilika za to je ovog meseca, ali... Zlatni selektor Srbije Dejan Savić je imao taj luksuz da na planetarnom šampionatu odmara najbolje i najiskusnije. Posle zlata u Svetskoj ligi prošlog meseca u Beogradu i obezbeđene vize za Tokio harizmatični strateg srpskih vaterpolista odlučio je da sedmorici vedeta – Filipu Filipoviću, Andriji Prlainoviću, Stefanu Mitroviću, Milanu Aleksiću, Dušku Pijetloviću i golmanima Branislavu Mitroviću i Gojku Pijetloviću da slobodno kako bi se odmorili i napunili baterije za narednu godinu i Olimpijske igre u Tokiju što će biti njihovo poslednje takmičenje u kapici Srbije.

Izabrane vesti

Ipak, Srbija je zemlja vaterpolo. U državi u kojoj su klubovi skoro zamrli, na amaterskom nivou, rodili su neki novi klinci, naslednici proslavljenih asova. I bez sedmorice najboljih Srbija je u krugu reprezentacija koje mogu da očekuju medalju. Nosioci igre biće levoruki bombarder Dušan Mandić, mladi, ali već zlata okovani Nikola Jakšić, Miloš Ćuk, braća Viktor i Strahinja Rašović, Sava Ranđelović, centar Nemanja Vico, Ognjen Stojanović, koji je bio odličan u Beogradu na Tašu prošlog meseca u Svetskoj ligi. Svi oni su stasali u reprezentaciji uz starije, pobedničkog su mentaliteta i treba očekivati borbu do poslednjeg atoma snage.

Selektor Savić pre šampionata hteo je da skine breme velikih očekivanja, ali zna se da nacija uvek želi medalju od Delfina.
"Oni su reprezentativci Srbije, predstavljaju budućnost našeg vaterpola i oni će to ostati bez obzira šta uradili na ovom takmičenju", kaže selektor Savić.

Srbija je od osamostaljenja bila dva puta na krovu sveta, poslednji put pre četiri godine u Kazanju. Na prošlom SP u Budimpešti Delfini su bili bronzani. Zlato je pripalo Hrvatskoj koja nas je skinula sa trona pobedom u polufinalu. Srebrni su bili domaćini Mađari.

Srbija će biti u Grupi A sa jakim rivalima Crnom Gorom, Grčkom i autsajderom Južnom Korejom. Već na otvaranju duel srpskih Delfina i crnogorskih Ajkula (ponedeljak, 01.30). Od 2006. godine do danas Srbija je igala 25 puta sa Crnom Gorom, a skor je 17:7 u korist naše selekcije, uz jedan nerešen ishod. Poslednji duel Crnogorci su rešili u svoju korist sa 16:14 ove godine u Evropa kupu.
Prvi put nismo favoriti, ali to može da bude za nas rasterećenje, a za njih pritisak. Bitno je da ni jednog trenutka ne pomislimo da je meč gotov, mora da se igra do kraja. Motivisani smo, kvalitet nije sporan“, rekao je levoruki bombarder Pro Reka Dušan Mandić za sajt Vaterpolo saveza Srbije.

Selekcije se dobro poznaju. Očekuje se neizvestan susret. Blagi favorit je Srbija.
Znako kakva je Crna Gora, odlična ekipa sa nekoliko vrsnih pojedinaca koji prave razliku poput Ivovića, Janovića i golmana Lazovića. Znamo kako da se postavimo. Ima nas dosta debitanata i veći motiv od predstavljanja Srbije na Svetskom prvenstvu nije potreban“, rekao je Radomir Drašović.

SASTAV SRBIJE NA SP

Savićevih 13 veličanstvenih
Za Srbiju u Južnoj Koreji igraće - golmani:
Dimitrije RističevićLazar Dobožanov;
bekovi: Nikola JakšićSava RanđelovićRadomir Drašović;
centri: Nemanja VicoĐorđe Lazić;
leva strana: Miloš ĆukStrahinja RašovićOgnjen Stojanović;
desna strana: Dušan MandićViktor RašovićNikola Dedović.

Crna Gora je u padu poslednjih godina, ali sada vidi svoju šansu za povratak u svetski vrh. Selektor Vladimir Gojković, nekadašnji reprezentativac zajedničke države, okupio je iskusan sastav, a nosioci igre su Aleksandar Ivović, vaterpolista najbogatijeg kluba na svetu Pro Reka, saigrač našeg Dušana Mandića i veteran Mlađan Janović. U timu su kapiten Draško Brguljan, Marko Petković, Uroš Čučković, Dragan Drašković...
Došli smo da tražimo pobedu protiv Srbije. A ova Srbija jeste slabija od ekipe koja je osvojila Svetsku ligu, mada svi ti igrači imaju veliki motiv i kvalitet, što su i pokazali pre četiri godine kada su osvojili Svetski kup. Igraju u dobrim klubovima, ali sigurno će biti lakše nego da igramo protiv njihovog najjačeg sastava“, kaže crnogorski selektor Vladimir Gojković za Vijesti.

Osim Srbije i Crne Gore u Grupi A je ozbiljna reprezentacija Grčke. Heleni su uvek tu, pri vrhu, kandidati za medalju na velikim takmičenjima. Između ove tri selekcije vodiće se velika bora za lidersku pozicija koja donosi direktan plasman u četvrtfinale Svetskog prvenstva. Većina grčkih reprezentativaca igra u vicepašampionu Evrope Olimpijakosu.

Titulu brani Hrvatska. Izabranicima selektora Ivice Tucka se daju najveće šanse za titulu u Južnoj Koreji. Barakude imaju iskusan sastav koji je prošlog meseca po velikom nevremenu pao na beogradskom Tašu. Neće biti u sastavu Ivana Buljubašića koji je poslednji ispao sa liste od 13 prijavljnih igrača, ali će putovati u Gvandžu kao rezerva i moći će Tucak da ga uvede u tim u nastavku takmičenja. Od nosioca igra tu su iskusni Andro Bušlje, Maro Joković, Josip Vrlić, Luka Lončar, Havi Garsija, Anđelo Šetka, sve igrači koji su ušli u četvrtu deceniju života. Na golu će biri čuvar mreže Pro Reka Marko Bijač. U odnosu na pre dve godine i titulu u Budimpešti nema više velikog Sandra Sukna, koji je bio MVP šampionata. On je nažalost zbog problema sa srcem morao prošle godine da prekine karijeru.

Od ostalih kandidata za titulu i vrh tu su Mađari. Naši severni susedi su u Beograd na završni turnir Svetski lige doveli drugu postavu, ali će u Gvandžuu da igraju u najjačem sastavu. Španija je evropski vicešampion, uvek kandidat za najviše plasman. Italija takođe ima ambicije da se umeša u borbu za medalju. Azurima ide na ruku i sastav grupa. Imaju ubedljivo najlakše rivale u prvoj fazi šampionata. Ne bi trebalo da dozvole iznenađenja u duelima sa skromnim selekcijama Japana, Nemačke i Brazila.

Od neevropskih reprezentacija tu su SAD koju vodi nekadašnji selektor Srbije Dejan Udovičić i Australija na čijoj klupi je legendarni hrvatski as Elvis Fatović. Od ove dve reprezentacije teško mogu da se očekuju medalje. Čini se da je četvrtfinale limit za selekcije van Starog kontinenta. Južna Afrika i domaćin Južna Koreja su najveći austajderi, pa se očekuju zanimljivi rezultati na njihovim mečevima i hendikepi koji će ići sigurno i više od 20.

Naša zemlja je rekorder po broju medalja na SP. Imamo ih 12, od toga četiri kao samostalna Srbija. Mađarska ima 11 odličja, Italija, Španija i Hrvatska po šest.

Pobednici svih četiri grupa obezbediće direktan plasman u četvrtfinale prvenstva, dok će drugoplasirane i trećeplasirane selekcije da igraju baraž za plasman među osam najboljih selekcija planete.

Ovaj šampionat će biti i kvalifikacioni za Olimpijske igre u Tokiju. Osim domaćina Japana, prva selekcija koja je izborila vizu za najvažnije sportsko takmičenje je Srbija titulom u Svetskoj ligi prošlog meseca. U Gvandžuu se traže još dva putnika, odnosno finalisti će obezbediti Tokio, a moguće je da će i bronzana selekcija da ode na OI ako Delfini budu u finalu.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Pon 05:30 11704 SP Croatia - Australia h 1 (-2.5) 1,70
Pon 01:30 11701 SP Serbia - Montenegro up manje (22.5) 1,85
Ukupna kvota3,15

SVETSKO PRVENSTVO (GVANDŽU, JUŽNA KOREJA) – 1. KOLO

Ponedeljak

GRUPA A
01.30: (1.90) Srbija (6.50) Crna Gora (2.45)
02.50: Južna Koreja - Grčka

GRUPA B
04.10: SAD Kazahstan
05.30
: (1.25) Hrvatska (9.00) Australija (5.60)

GRUPA C
09.30: Južna Afrika - Španija
10.50: Novi Zeland - Mađarska

GRUPA D
12.10: Brazil - Italija
13.30: (2.15) Nemačka (6.00) Japan (2.20)

*** kvote su podložne promenama

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara