Dominacija Kenijaca na Beogradskom maratonu

Vreme čitanja: 2min | ned. 14.04.19. | 12:57

Kiprop Ruto pobednik maratona, drugo i treće mesto osvojili njegov sunarodnici Kiplagatu i Kimutai Čeriot, dok je njihov kolega Kipruto prvi stigao na cilj u polumaratonu

Dominacija Kenijaca se nastavlja!

Beogradski maraton, 32. po redu, obeležili su kenijski atletičari koji su pobrali medalje u dve glavne discipline – maratonu i polumaratonu.

Izabrane vesti

Pobednik na stazi dugo 42 kilometra je Isak Kiprop Ruto, koji je postavio rekord nove staze – merenje počelo od 2017. godine – s vremenom 2:16,51! Srebrno odličje otišlo je u ruke njegovog sunarodnika Visentua Kiplagatua, koji je na cilj stigao za 2:19,30. Treći je bio Benson Kimutai Čeriot sa 2:24,50. Kenijci su tako stigli do dvanaestog zlatnog odličja u muškom maratonu u poslednjih četrnaest godina! Beogradski maraton trčao je rekordnih 8.000 trkača. 

Pobednik u polumaratonskoj trci takođeje Kenijac Džoš Kipruto s vremenom od jedan sat, sedam minuta i dvanaest sekundi.
“Na 10. kilometru sam video da ću da pobedim. Moj najbolji rezultat polumaratona je sat i dva minuta. Veoma dobra organizacija trke“, rekao je Kipruto novinarima posle trke.

Drugo mesto zauzeo je domaći takmičar Milan Mitrović s 1:08,30, a treći je bio Švajcarac Fejb Dauns sa 1:10,23.

Kod atletičarki pobednica polumaratona je Hrvatica Matea Parlov koja je ostvarila vreme 1:14,33 i tako trijumfovala ispred Kenijke Karoline Čerono (1:15,07). Srpska atletičarka Teodora Simović bila je treća s vremenom 1:16,23.

I ove godine održana je tradicionalna Trka zadovoljstva na pet kilometara, gde se odazvao veliki broj građana, preko 20.000 ljudi! Mnogi su istrčali zacrtanih pet kilometara, dok su neki tu distancu prepešačili, ali u ovoj trci svi su pobednici. 

gallery

Kao što je najavljeno, vaterpolo reprezentativac i jedan od promotera UNIQA osiguranja Sava Ranđelović uručio je pehare najbržim trkačima, ali i učešćem u trci zadovoljstva pružio podršku kampanji Rak je izlečiv za nabavku magnetne rezonance za Klinički centar Srbije.
“Mi smo danas zajedno prešli pet kilometara dugu trasu bez napora – znajući da je svaki korak koji napravimo, korak ka nabavci neophodne dijagnostike za Klinički centar koji zbrine najviše pacijenata u toku godine“, rekao je Ranđelović i istakao da je za njega bilo posebno iskustvo da nakon godina sportske karijere po prvi put on uruči pehare:
“U sportu, kao i u životu najveće pobede se dobijaju srcem. Maraton je svojevrstan trijumf volje, gde pored fizičke spremnosti veliku ulogu igra i mentalna snaga. Zadovoljstvo mi je što sam danas učestvovao u Maratonu u najboljem mogućem društvu, i što smo svi zajedno pokazali da možemo da se borimo za humanost, ali i da brinemo o svom zdravlju. Sport i fizička aktivnost, koji su suština ove manifestacije, jedan su od najznačajnijih vidova preventive i moćno oružje u borbi protiv bolesti“.

Šestu godinu zaredom Uniqa je bila zvanično osiguranje Beogradskog maratona, kao i organizator tradicionalne Muzičke avenije, koja je ove godine uz trubače, bubnjare i dj-eve dobila jedinstveno pojačanje – ulične svirače koji su dobrim ritmom pružali podršku maratoncima.

Foto: Star Sport, MN Press


tagovi

Beogradski maraton

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara