Borba titana, italijansko dete sa druge planete rešilo spektakl i srušilo šampiona

Vreme čitanja: 3min | sre. 10.04.19. | 23:42

Stefana Veljković slavila protiv Milene Rašić

Ostaje još finale, ali čini se da smo već dobili krunu sezone u klupskoj sezoni za odbojkašice. Ono što su večeras odigrale odbojkašice Novare i Vakifbanka je finale pre finala i teško da može veći spektakl od ovoga.

Podsetimo, Novara je je predvođena neverovatnom Paolom Egonu šokirala Vakif pre sedam dana u Turskoj i slavila sa maksimalnih 3:0 u prvom meču polufinala Lige šampiona što je bio prvi neuspeh turske imperije u poslednje dve godine.

Izabrane vesti

U revanšu su Novari bila dovoljna i dva osvojena seta za prolaz, teško da je neko verovao u podvig Vakifa u revanšu, bez obzira što je to najbolji tim sveta prethodnih godina. Da nisu slučajno postale nedodirljive šampionke, odbojkašice Vakifa su pokazale večeras u revanšu u Italiji. Došle su na korak od podviga, ali su poklekle. Posle 3:1 (25:23, 25:20, 15:25, 25:21) za Vakif, igrao se "zlatni set" koji je Novara dobila 16:14 i zakazala italijansko finale sa Koneljanom. Opet je čudesnu partiju pružila Paola Egonu...

Vakif je sjajno krenuo ka podvigu, Milena Rašić je osvojila poen za 5:2, ali je Egonu počela da sipa bombe i preokrenula na 11:9. Nastavila je tamnoputa Italijanka da rešeta i donela domaćima 18:15. A onda su proradile najbolja igračica sveta Džu Ting i Vakifov blok predvođen Milenom Rašić. Egonu je počela da greši i izblokirana je na set lopti.

Vakif je video da može i razgoropadio se. Posle 7:1 na početku drugog seta, zadrhtala su srca u Novari. Džu je bilo u svom najboljem izdanju, Turkinjama je sve polazilo za rukom. Posle 6:13, Novara se vraća u igru i preko Egonu stiže do 13:14. Ali, opet je blok Vakifa napravio razliku i vratio prednost na 21:16. Iskoristile su Turkinje drugu set loptu i došle na prag zlatnog seta.

Egonu je „poludela“ u trećem setu i pregazila Vakif! Na kraju 10 razlike... Četvrti set je bio za prolaz Novare ili „zlatni set“ za Vakif. Žestoka borba se vodila u toj deonici, Vakif je bolje otvorio zahvaljujući bloku, a proradila je i Loneke Slutjes. Naravno, Egonu je nastavila sa razarajućim smečevima i sve do 14:15 je bila izjednačena borba. A onda četiri vezana poena za Vakif, sjajna Džu i nenadoknadiva razlika u korist turskog tima. Sjajna odbrana i blok Vakifa su prelomili set.

Ušlo se u zlatni set i usledio je vrhunac drame. Borba titana. Sa jedne strane neverovatna Egonu, sa druge Džu. Prvi tempo Milene Rašić donosi 5:2 Vakifu. Ali Egonu je nezaustavljiva. Niže tri poena zaredom za 10:9! Vakif uzvraća sa tri vezana poena i vodi 13:11, a onda i 14:12. Dve meč lopte su imale odbojkašice Vakifa, a onda blok Kirikele i as Egonu! Na 14:14, Vakif pravi grešku i Novara ima prvu set loptu.

Naravno, pogađa Paola Egonu za veliku pobedu Novare i plasman u finale.

Čudesna Italijanka je u tajbrejku sama osvojila devet poena! Ukupno je osvojila čak 39 poena, uz procenat u napadu od 45 odsto. Mišel Barč ju je pratila sa 18, a sjajna je bila i Stefana Veljković sa osam. Džu Ting je na drugoj strani osvojila 26 poena, Slutjes 18, a naša Milena Rašić 10.

Vrhunac spektakla koji ženska odbojka može da ponudi, Evropa u Berlinu dobija novog šampiona. Pobedniku će pripasti nagrada od 400.000 evra, a poraženom duplo manje. 


tagovi

Stefana VeljkovićMilena RašićPaola Egonu

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara