Iz Barija se vidi Tokio

Vreme čitanja: 3min | pet. 09.08.19. | 09:59

Izabranici selektora Nikole Grbića žele da idu putem odbojkašica Srbije i već sada izbore vizu za najvažnije sportsko takmičenje na svetu. Domaćin glavni konkurent, danas sa solidnim Ozijima

U naredna tri dana u Bariju pada odluka o putniku za Olimpijske igre koje su na programu od 21. jula do 9. avgusta u Tokiju naredne godine. Odbojkašice Srbije su prošlog vikenda u Vroclavu izborile plasman na najvažnije sportsko takmičenje, a tu priliku imaće i izabranici selektora Nikole Grbića.

Glavni rival našoj selekciji na putu do Tokija biće domaćin Italija, ali tog meča u nedelju treba pobediti Australiju i Kamerun. Na otvaranju turnira Grupe C Interkontinentalnih kvalifikacija za Olimpijske igre protivnik Orlovima u dvorani Palaflorio biće Australijanci (petak, 18 časova). Srbija je favorit, ali su Oziji umeli da iznenade prethodne dve godine u Ligi nacija. Ipak, razlika u klasi je u korist naše reprezentacije.

Izabrane vesti

Oprez nije na odmet. Ove godine podmlađena reprezentacija Srbije pobedila je Australiji u Ligi nacija tek posle pet setova. Prošle godine je bilo 3:1 u istom takmičenju. Od prethodnih devet susreta, Orlovi imaju osam pobeda, a jedini poraz zabeležen je pre četiri godine u Svetskoj ligi kada je bilo 3:2 za selekciju sa najmanjeg kontinenta.

Selektor Nikola Grbić igrao je u podmlađenom sastavu Ligu naciju ove godine. Uglavnom su najbolji odmorali u ovom takmičenje. Nije bilo Aleksandra Atanasijevića, Uroša Kovačevića i Marka Podraščanina, dok su Marko Ivović i Srećko Lisinac odigrali tek poneki meč kako bi ušli u formu posle napornih klupskih sezona.
Ne možemo da dočekamo da počne turnir. Poslednja tri meseca smo u pogonu da bismo došli do ovoga. Imamo dobar nivo forme. Momci su dobro radili od početka. Imali smo nekoliko sitnih problema kao i svaki put kada se naporno radi. Ipak, uradili smo dobar posao. Spremni smo za turnir i nadam se da ćemo da odigramo najbolje što možemo. Videćemo kakav će da bude rezultat jer ima stvari na koje ne možemo da utičemo“, rekao je Grbić, a prenosi Odbojkaški savez Srbije.

U Bariju Grbić ne može da računa samo na iskusnog srednjeg blokera Marka Podraščanina. On je posle sezone sa Peruđom imao operaciju pre dva i po meseca, nije još spreman, ali je sa saigračima otputovao u Italiju kao podrška i biće u konkurenciji za Evropsko prvenstvo.

Startna postava Srbije na ovom turniru trebalo bi da bude: tehničar Nikola Jovović, srednji blokeri Srećko Lisinac i Marko Krsmanović, primači servisa Uroš Kovačević i Marko Ivović, korektor Aleksandar Atanasijević, dok je libero Neven Majstorović. Šansu bi trebalo da dobiju i iskusni Nemanja Petrić, Aleksandar Okolić i Dražen Luburić.

Svestan je naš selektor da bi sve osim pobede na startu kvalifikacija bio neuspeh.
Australija je opasan protivnik. Jači smo, od nas sve zavisi i moramo da diktiramo meč od samog starta. Ne smemo da dozvolimo da se bilo šta dogodi osim naše pobede. Kvalitet je na našoj strani i verujem da ćemo to da pokažemo na terenu“, smatra Grbić.

Italijani su u mislima, priznaje to i srednji bloker klupskog šampiona sveta Trentina Srećko Lisinac.
Italija je u podsvesti jer će se sve svesti na tu utakmicu. Ne smemo da potcenimo Australiju i Kamerun, ali znamo naš kvalitet i formu. Trebalo bi to da pobedimo i uđemo u meč sa Italijom za koji smo se spremali celo leto“, rekao je Lisinac.

U drugom meču prvog dana turnira u Bariju sastaju se domaćin Italija i austsajder Kamerun (petak, 21.15). Sve osim maksimalnog trijumfa Azura bilo bi iznenađenje. I Italijani su taktizirali u Ligi nacija. Nisu igrali u najjačem sastavu, ali za ovaj turnir pred svojim navijačima vratili su oni najbolji – korektor Modene, kapiten Ivan Zajcev i primač servisa šampiona Evrope Lubea Osmani Huantorena. Tu su i Simone Đaneli, Filipo Lanca, Simone Ancani i Masimo Kolaći.

Samo pobednik turnira izboriće plasman na Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine.

SASTAV SRBIJE

Tehničari: Nikola Jovović i Aleksa Batak; korektori: Aleksandar Atanasijević i Dražen Luburić; libera: Neven Majstorović i Nikola Peković; blokeri: Srećko Lisinac, Petar Krsmanović, Aleksandar Okolić i Stevan Simić; primači servisa: Uroš Kovačević, Marko Ivović, Nemanja Petrić i Lazar Ćirović. 

KVALIFIKACIONI TURNIR ZA OLIMPIJSKE IGRE (BARI, ITALIJA)

GRUPA C

Petak

18.00: (7,70) Australija – Srbija (1,05)
21.15: (1,01) Italija - Kamerun (10,90)

Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara