"Stefan Marković"
"Stefan Marković"

Vreme je za konačni rasplet u Grupi A: Da li će Francuska smestiti Srbiji? (ANKETA)

Vreme čitanja: 3min | čet. 04.09.14. | 10:16

Evo i malih kalkulacija pred poslednje kolo grupne faze...

Stefan Marković

(OD SPECIJALNOG IZVEŠTAČA MOZZART SPORTA IZ ŠPANIJE)

Izabrane vesti

Neprepoznatljivo loša igra srpskog tima u prvom poluvremenu meča sa Brazilom nije obećavala mnogo, ali preporod koji su Orlovi doživeli u drugom delu umalo je doneo željeni cilj. Imala je reprezentacija Srbije pobedu u šakama, minus od 18 razlike uspela je pretvori u plus od sedam koševa, ali... Jednostavno, puleni Saleta Đorđevića napravili su previše grešaka u samom finišu meča i praktično poklonili drugo mesto u grupi brazilskom sastavu (73:81). 

Pobedom ekipe Rubenja Manjana nad Srbijom, kao i ubedljiv trijumf Španije nad Francuskom (88:64), praktično su odredili konačni redosled ekipa u Grupi A. Dakle, s prve pozicije dalje ide Španija, drugi je Brazil, treća Francuska i Srbija s četvrtog mesta kreće put Madrida. 

Ali teoretski još uvek nije sve završeno. Kao što je već poznato, ako ovaj raspored timova ostane, Francuska i Španija će se sastati u eventualnom četvrtfinalu, odnosno Srbija i Brazil. E sad, pošto je kao dan jasno da domaćin mora, kako zna i ume, da dođe do finala, to praktično znači da za aktuelnog evropskog šampiona trka za peharom staje u korak pre polufinala. 

Pa je, samim tim, stvorena i "teorija zavere" po kojoj će Francuska pustiti Iran da pobedi, samo kako bi Srbiju smestila na treću poziciju i tako izbegla domaćina. U slučaju da Orlovi dožive poraz od Španije, a tim Vensana Kolea ne savlada Iran, stvorio bi se krug od tri ekipe sa skorom 2-3. 

Žo Lovernj i Pau Gasol

S obzirom na to da je Srbija dobila Iran sa 13 poena (83:70), a da je izgubila od Francuske s jednim košem razlike, naš tim ima koš-razliku +12. Iran ima -13, a Francuska +1. U slučaju poraza Trikolora od ekipe Memija Bečiroviča sa manje od sedam poena Francuska bi pala na četvrtu poziciju, a srpska ekipa otišla na treće mesto. Ipak, Francuzi ne bi smeli da se igraju previše, jer bi poraz sa više od sedam poena Iran doveo do pozicije broj četiri, a Srbija bi opet bila treća. U slučaju da pobeda bude ravna broju sedam, onda se gleda više postignutih poena. 

Sumnje su eventualno kalkulisanje Francuza i nameštanje Srbije na tu treću poziciju podgrejao je selektor Kole koji je na pitanje novinara da prokomentariše eventualni novi susret sa Furijom u četvrtfinalu rekao:
"Prvo moramo da dobijemo Iran, što neće biti nimalo lako. Mi znamo koliko su oni dobra ekipa i jednostavno moraćemo da damo sve od sebe da bismo pobedili Iran".

Iskreno, sama izjava dovoljno govori. Videćemo šta nas čeka od 18 časova, kada se dva tima budu sastala.

U najekstremnijoj situaciji, ako Iran savlada Francusku sa 25 i više poena, onda azijski tim ide na treće mesto, a Srbija ostaje četvrta. Orlove bi eventualna pobeda nad Španijom odvela na treću poziciju, ali ako Galski petlovi izgube od Irana.

kao što ste već imali priliku da čitate, Srbija će u osmini finala ići na Grke ili Argentinu. Koji će, u direktnom okršaju, odlučiti ko će u narednu fazu s prve, a ko s druge poziciji. 

GRUPA A - 6. KOLO:

15.30 Brazil - Egipat
18.00 Iran - Francuska
22.00 Španija - Srbija

(FOTO: Fiba.com)


tagovi

košarkaška reprezentacija Brazilakošarkaška reprezentacija Francuskekošarkaška reprezentacija SrbijeMundobasket2014

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara