Vanvremenski Luis Skola: U Indijanapolisu izgubio od Jugoslavije, 17 godina kasnije održao čas košarke Srbiji

Vreme čitanja: 2min | uto. 10.09.19. | 15:32

Fantastični Argentinac ubacio 20 poena našoj selekciji i bio najefikasniji akter u redovima Gaučosa

Šta god pričali danas, na kraju svega moramo da se poklonimo Luisu Skoli. Legendarni argentinski košarkaš, koji će uskoro ući u petu deceniju života danas je održao pravi čas košarke srpskom sastavu koji je nemo posmatrao njegove asistencije, polaganja i nije uspeo da uzvrati na brojne skokove u napadu. Ginuo je Skola kao da mu je to poslednje u životu, a sve mu se isplatilo, jer je sa Gaučosima obezbedio prolazak među najbolja četiri tima na planeti i borbu za odličje.

A kolika je veličina Luis Skola ne govori samo njegova lakoća igranja košarke. Ne, on je to oduvek imao u sebi. Premotaće sada mnogi na finale Svetskog prvenstva u Indijanapolisu iz 2002. godine i setiće se mladog Argentinca koji je i tada grizao i želeo zlato. Tada ga nije prigrabio. Ubacio je "samo" 11 poena i na kraju je sa suzama u očima primio srebro.

Izabrane vesti

Ali 17 godina kasnije je na dobrom putu da ostvari san. Na ovom Mundobasketu pokazao je zbog čega je živa legenda ne samo argentinske, već i svetske košarke. Ko je ispratio ovo prvenstvo od samog početka, uočio je da Skola i sa svojih 39 godina predvodi Argentinu u gotovo svakom statističkom parametru. A potvrda svega došla je nakon ovog četvrtfinala - Luis Skola postao je tek drugi košarkaš koji je postigao više od 200 poena u nokaut fazama Svetskih prvenstva. Uz njega je to učinio samo Huan Karlos Navaro.

Skolina dominacija ne završava se samo tu. Ovo je bio čak 15. meč na Svetskim prvenstvima na kojima je Luis došao do 20 ili više poena. Na isto toliko utakmica ovaj učinak je upisao Endru Gejz, a samo Oskar Šmit može da se pohvali boljim brojkama. Imao je više od 20 poena na 23 susreta.

Za kraj, Luisa Skolu ćemo uporediti sa "kajmakom", jer kako je stariji on deluje sve bolje. Tako Argentinac ima bolje proseke u svim kategorijama na tekućem Mundobasketu u odnosu na onaj iz 2006. godine, kada se može reći da je bio na vrhuncu snage.

I više se zaista nema ništa dodati. Neka se Amerikanci i Francuzi pripreme. Skola nije završio svoju misiju.

Piše: Srđan TODOROVIĆ
Foto: Fiba World Cup


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara