""
""

Tužno podsećanje: Na današnji dan pre 22 godine napustio nas je košarkaški Mocart (VIDEO)

Vreme čitanja: 1min | ned. 07.06.15. | 13:32

Dražen Petrović, jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena, poginuo je 7. juna 1993. u saobraćajnoj nesreći u blizini nemačkog grada Ingolštata

Legendarni hrvatski košarkaš Dražen Petrović poginuo je na današnji dan pre 22 godine. Posljednji meč odigrao je u dresu reprezentacije Hrvatske u Vroclavu protiv Poljske.

Izabrane vesti

On je karijeru počeo u Šibenci, a zatim je igrao u zagrebačkoj Ciboni, madridskom Realu i NBA ligašima Portland Trejlblejzersima i Nju Džersi Netsima.

Petrović je sa Šibenkom osvojio titulu prvaka Jugoslavije, dok je sa Cibonom pored titula nacionalnog šampiona dva puta trijumfovao u Kupu šampiona i osvojio Kup Evrope. U dresu madridskog Reala sjajni bek je takođe osvojio Kup Evrope.

Petrović se “preko Bare“ u Portland otisnuo 1989. godine, kada i Vlade Divac. Nije igrao mnogo u Portlandu zbog čega je posle dve sezone prešao u Nju Džersi, gde je bio najbolji strelac ekipe sa prosekom od 20,6 poena po meču u prvoj i 22,3 poena.

Bio je ljubimac navijača, od kojih je i dobio nadimak košarkaški Mocart ili El grande, kako su ga zvali u Španiji.

U dresu reprezentacije Jugoslavije i kasnije Hrvatske osvojio je titulu evropskog i svetskog prvaka 1989. i 1990. godine, dve srebrne medalje sa Olimpijskih igara 1988. i 1992, bronze sa Olimpijade 1984. u Los Anđelesu, šampionata sveta 1986. i Evrope 1987.

Najveću nagradu nakon smrti Petrović je dobio prijemom u Kuću slavnih u Springfildu, a dobio je i spomenik u Lozani. Hala u Zagrebu u kojoj igra Cibona nosi njegovo ime.

(FOTO: Youtube printscreen)


tagovi

JugoslavijaHrvatskaEvropaDražen Petrović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara