Pojačanja iz Partizanove i Zvezdine škole: Sloboda spremna za Superligu

Vreme čitanja: 5min | uto. 23.04.19. | 14:07

U gradu na Đetinji naglas i o ambicijama kluba za narednu sezonu

Za razliku od fudbalera, koji su juče zvanično ispali iz Prve lige, košarkaši Slobode predstavljaju pozitivnu priču iz Užica. Vratili su se Rosoneri u Košarkašku ligu Srbije iz drugog ranga takmičenja posle četiri sezone, a u povratničkoj sezoni pokazali da neće predstavljati topovsko meso rivalima.

Klub je krenuo polako i glavni cilj je pre svega bio opstanak u ligi, ali su se navijači u Užicu potajno nadali da bi Sloboda mogla da načini korak dalje i plasira se u Superligu. Nisu ih igrači razočarali, pružali su odlične partije tokom većeg dela sezone i krčili put ka vrhu. Dovoljno je pomenuti da je Sloboda jedina nanela poraz Novom Pazaru u Pendiku tokom sezone, te da je pred Užičanima u Beogradu poklekao i OKK Beograd. Ni ovogodišnji učesnici ABA 2 lige nisu se lepo proveli u Hali „Veliki park“, te su Dinamik i Vršac morali da na kraju utakmice pruže ruke igračima Slobode.

Izabrane vesti

Po završetku takmičenja u Košarkaškoj ligi Srbije, klub su napustili Nikola Hristov, kao i verovatno najbolji igrač Užičana, Markus Lovet. To ne bi trebalo da predstavlja iznenađenje, jer je uprava suspendovala Amerikanca zato što je iza leđa čelnika pregovarao sa drugim klubovima. Možda u tome valja tražiti razloge nešto slabijih partija u poslednjih nekoliko kola, jer navode da je Amerikancu nedostajalo motivacije i da je uglavnom igrao za statistiku.

Sloboda je brzo to pregurala, uspela da prebrodi lošu seriju rezultata, a pred Superligu je angažovala i tri pojačanja. U klub je došo Tadija Tadić, koji potiče iz Partizanove škole, a ove sezone je igrao za Mladost iz Zemuna. U pitanju je sjajni plejmejker, osvajač zlatne medalje na Evropskom prvenstvu za juniore. Nadaju se u Užicu da je odlična zamena za Loveta i veruju izreci „da se u mlade nade, investicija uvek isplati“. Tadija je već pokazao da ume da odigra kvalitetno, što se vidi na uzorku partija u Zemunu.

Uz njega je došao i Dimitrije Nikolić, još jedan izdanak škole crno-belih. Prvi deo sezone je, takođe, proveo igrajući za Mladost iz Zemuna, pokazavši da i na njega valja računati u godinama koje dolaze. Nikolić igra na poziciji centra, pa će biti konkurencija Petru Mariću i Davidu Kadiriju.

Za kraj je u klub stigao i jedan igrač koji se razvijao u školi Crvene zvezde. Reč je o Vuku Đorđeviću, ima svega 20 godina i do sada je igrao za Vršac i Konstantin. Dolazi na poziciju krila i sigurno će dosta doprineti igrama užičkog tima.

Trener Lučić

Govoreći o ambicijama kluba u Superligi, trener Slobode, Vladimir Lučić, najavio je za lokalnu televiziju Lav plus da će Užičani Superligu iskoristiti kao svojevrsnu pripremu za ono što ih čeka naredne sezone za koju su postavljene visoke ambicije.
„Došao sam u klub pre dve godine i tad je cilj bio da se opstane u Drugoj muškoj ligi Srbije. Relativno lako smo uspeli to da ostvarimo i okrenuli smo se narednoj sezoni. U klub je uloženo dosta, pre svega zahvaljujući ljudima iz Čikaga i gospodinu Saši Turoviću, finansijski smo bili stabilni i mogli smo da sastavimo kvalitetan tim. Osvojili smo prvo mesto prethodne sezone i vratili se u Košarkašku ligu Srbije koja je sama po sebi bila veliki izazov. Morali smo organizaciono da se prilagodimo, promenili smo veliki broj igrača i bilo je potrebno dosta vremena da se uigramo. Prvo smo želeli samo da opstanemo u ligi, a o većim dometima smo razmišljali kako je sezona odmicala. Na kraju smo obezbediti Superligu u kojoj ćemo dati priliku mlađim igračima na koje želimo da se oslonimo u sezonama koje dolaze. Doveli smo Tadića, Nikolića i Đorđevića sa željom da ostanu tu i naredne sezone kada je moguće napasti i plasman u samom vrhu tabele“, ambiciozno će strateg Užičana.

Trener Slobode je govorio i o navijačima i o tome da li planira da ostane u Hali „Veliki park“.
„Užice je zaslužilo da se u njemu igra vrhunska košarka. Navijači žive za odlazak u dvoranu svake sedmice, osim Novog Pazara i Čačka nema lepšeg mesta za igranje utakmica u Košarkaškoj ligi Srbije. Ovde smo ostvarili neke velike pobede, doživeli neugodne poraze, ali je publika stalno dolazila i podržavala nas. Retko gde u Srbiji imate da na svaki meč dođe po 1.500 ljudi prosečno. To se čak ne dešava ni u ABA ligi. Gdegod da sam došao, ostajao sam po barem dve, tri godine, a moja želja je da ovde ostanem i dalje. Lepo je igrati u Užicu“, dodao je Lučić.

Istakao je i da je klub konačno uspostavio sve mlađe sekcije, koje nisu postojale pre dve godine i da se probijaju ka vrhu liste u Srbiji.
„Kad sam došao, klub nije imao sredstva da podrži rad mlađih sekcija. To se promenilo, sad se svi takmiče u najvišim rangovima. Grad je stao iza nas, ogromna sredstva su uložena i iz lokalnog budžeta. U klubu je uspostavljena odlična organizacija, dosta nam pomaže Raša Radovanović, očekujem da već sledeće sezone u tim uvrstimo nekoga upravo iz škole. Već imamo dvojicu igrača iz Užica, Danila Krstića i Aleksu Ćubića, koje publika voli. Ćubić je bio predvodnik u poslednjem kolu protiv Mladosti iz Zemuna, a pred njim su tek godine uspešne karijere... Biće sjajni, kao i Sloboda“, zaključio je trener Lučić.

Užičani u Superligi startuju već ovog vikenda, pošto će u subotu na gostovanje u „Pendik“, gde će igrati protiv Novog Pazara. Tamo su ove sezone izborili jednu od najvećih pobeda, a bila je to utakmica za pamćenje i sigurno jedna od najkvalitetnijih košarkaških predstava ove sezone u domaćem prvenstvu. Sloboda je slavila 99:98, nakon što je Markus Lovet realizovao dva bacanja deset sekundi pre kraja utakmice.

Sloboda se nalazi u Grupi B ovogodišnjeg izadanja Košarkaške Superlige u kojoj su još Novi Pazar, Tamiš, Dinamik, Mega Bemaks i Partizan.

PIŠE: SRĐAN Todorović
FOTO: Star sport, MN Press, MOZZART Sport


tagovi

KK Sloboda

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara