PET NA PET – Aleksandar Petrović: Moj košarkaški uzor je bio Dragan Kićanović

Vreme čitanja: 3min | uto. 13.11.18. | 08:34

Čuveni Aca Trica je igrao za mnoge ekipe, trenirao je mnoge timove, ali u srcu nosi zagrebačku Cibonu!

Pre nego što podrži društveno odgovorno poslovanje kompanije MOZZART i bude učesnik u našem Humanitarnom tiketu u podne (subota) naš današnji gost u rubrici “Pet na pet” biće čuveni Aca TricaAleksandar Petrović je jedan od najboljih bekova nekadašnje Jugoslavije svih vremena. Kao košarkaš Cibone proslavio se kao siguran poenter sa linije van, tadašnjih, 6.25 metara, pa otuda i nadimak Aca Trica.

Kao igrač okitio se mnogobrojnim medaljama. Bio je, po dva puta, prvak Kupa evropskih šampiona, Kupa kupova, tri puta prvak Jugoslavije i ima šest osvojenih nacionalnih kupova… Sa reprezerntacijom tadašnje države ima dva bronzana odličja sa svetskih šampionata, jedno sa Olimpijskih igara, kontinentalnog prvenstva, zlato sa Univerzijade… Kao trener predvodio je Cibonu, Zadar, Cedevitu, Sevilju, Lijetuvos ritas…i osvajao prvenstva i kup Hrvatske. Bio je i selektor Htvatske, koju je odveo do bronze u Atini, selector BiH, a trenutno predvodi reprezentaciju Brazila. Rođen je u Šibeniku gde je u gimnaziji profesor fizičkog Ivica Stipčević uočio izuzetan Acov talenat.  Stariji je brat, neprevaziđenog, tragično nastradalog, Dražena Petrovića.

Izabrane vesti

Evo Acinih odgovora na MOZZART – ovih pet pitanja…

1.Da li ste svojevremeno pored košarke trenirali još neki sport i koji?
“Veoma rano, za taj period, sam krenuo košarkaškim stazama. Moram priznati okušao sam se u vaterpolu jer sam sa drugom otišao u VK Solaris iz rodnog Šibenika. Ipak, kao jedanaestogodišnji dečak pratio sam  Svetsko prvenstvo koje se u Ljubljani održalo 1970. godine. Postali smo svetski šampioni, sjajna generacija… To nas je sve inficiralo košarkom. Uz sve to, profesor fizičkog vaspitanja je bio ‘krivac’ za moju potpunu posvećenost magičnoj igri”.  

2.Ko Vam je bio sportski uzor, idol, u tinejdžerskim danima?
” U mojoj prvoj košarkaškoj fazi nisam baš imao uzora. Potom sam rano prešao u Cibonu, sa samo šesnaest , sedamnaest, godina…Tad su velike utakmice igrali Cibona i Partizan. Moj uzor je postao veliki Dragan Kićanović”.

3. Koji klub nosite u srcu?
“Čitav svoj život sam praktično proveo u Ciboni. Igrao sam i trenirao razne klubove, ali jedna je i jedina Cibona”

4.Sportski događaj koji je ostao u sećanju i koji ćete pamtiti celog života?
“Imam tri utakmice koje pamtim i kojih ću se sećati do kraja života. Sezona 1981/82 kad smo u Kupu Rajmunda Saporte igrali finale protiv Reala. Regularni deo je okončan rezultatom 88:88, a trijumfovali smo sa 96:95. Potom Atinu iz 1985. Godine kad smo pokorili Stari kontinent. Ponovo u finalu je rival bio Real, pobeda od 87:78. I treći meč je održan u Novom Sadu, u finalu smo igrali protiv Skavolinija. I njih smo pobedili sa 89:74. Taj meč je odlučio da odem u Italiju, u Skavolini”.

5.Životni i sportski moto?
“Nemam životni moto, ali vodim se idejom da čovek mora da se maksimalno posveti  svakom poslu. Bez obzira šta radi i čime se bavi”.

Bonus pitanje za našu gošću: Šta u MOZZARTU odigrati na utakmicu  koja dolazi iz Evrokupa, Trento – Lion. Duel lidera i fenjeraša grupe “C”. Italijani su niz od četiri poraza, poslednji je bio od Partizana, prekinuli savladavši Brešu sa 76:75. Lion je imao niz od tri trijumfa, ali je poslednju utakmicu izgubio od Strazbura. Međusobni skor je na strani Liona, 2:1.

“Gosti su favoriti”.

Vreme RB Liga Meč Tip Kvota
Uto 20:30 9444 EVRK Trento - Asvel Lyon ki 2 1,45
Ukupna kvota1,45

Pišu: Nela i Đurđe MEČANIN
Djurdje.mecanin@mozzartbet.com
Foto: Printscreen


tagovi

Aleksandar Petrovićpet na pet

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara