Operacija “Novi selektor“: Kokoškov kao Skariolo, Gudurić oduševljen i kako je Paspalj za sedam dana okrenuo stvari

Vreme čitanja: 4min | pon. 18.11.19. | 10:25

Pošto je svoju karijeru gradio kroz brojne NBA angažmane (Los Anđeles Klipers, Detroit, Fuiniks, Klivlend, Orlando, Juta, Sakramento) i u radu sa nekim od najboljih stručnjaka u najjačoj košarkaškoj ligi sveta (Leri Braun, Flip Saunders, Kvin Snajder), Srbija dobija izvesno unapređenje sistema koje je i te kako bilo potrebno. Pogotovo jer je postojeći igrački kadar baždaren za brzu, modernu i efikasnu košarku

Nije još zvanično, ali gotovo da više nema dileme oko toga da će Igor Kokoškov postati novi selektor Srbije. Informacija koja je lansirana u vreme dok su na Novom Beogradu večiti rivali vodili prvu bitku za derbi munjevitom brzinom obišla je svet i postala vest meseca, a možda i najvažnija košarkaška ove godine u zemlji posle one o odlasku Aleksandra Đorđevića.

Ubrzo pošto je plasirana nezvanična potvrda o dogovoru Košarkaškog saveza Srbije i Sakramenta o angažmanu nekadašnjeg selektora Gruzije i Slovenije pravo iz SAD javio se Igor Kokoškov koji je poručio da 
"Neko je neodgovorno pustio u medije. Nije ništa još zvanično. Čekam dozvolu Kingsa. Znaću više do kraja nedelje...", poručio je 47-godišnji stručnjak za Mondo i tako verovatno pokušao da kupi vreme dok ugovor ne bude deponovan i validan po svim košarkaškim standardima. 

Izabrane vesti

Uostalom, predsednik KSS Predrag Danilović je nedavno otkrio da će ime novog selektora Srbije biti poznato do kraja sedmice. Teško je i pre ovih izjava dvojice košarkaških radnika bilo zamisliti nekog drugog na klupi Srbije osim aktuelnog pomoćnika Luka Voltona u Kingsima, pogotovo jer je Saša Obradović u međuvremenu ispao iz trke zbog toga što mu vlasnička struktura Monaka nije dozvolila da obavlja dve funkcije istovremeno. 

A, kakva je situacija sa Igorom Kokoškovim? Američki mediji tvrde da će zlatnom selektoru iz Istanbula 2017. biti dodeljena uloga koju ima Serđo Skariolo kao selektor Španije i asistent Nika Nursa u Torontu. Ono što bi u najskorije vreme, ipak, moralo da se reši, jeste da li će Kokoškov, baš kao i Skariolo, dobiti specijalnu dozvolu Sakramento Kingsa da bude odsutan određeni vremenski period kako bi mogao da pripremi ekipu tokom predstojećih kvalifikacija za Evrobasket 2021. godine. Prvi “prozor“ kvalifikacija igraće se u februaru, a Srbija će prvo 20. gostovati Finskoj, onda i dočekati Gruziju tri dana kasnije. Teoretski, ako dogovor KSS i Sakramenta postoji, onda je izvesno da će Kokoškov zavredneti specijalni status s vremena na vreme. 

Ko posle Saše i kako izabrati uz zavrzlamu s kvalifikacijama?

Koliko je težak posao pred sobom imao prvi čovek KSS Predrag Danilović sa svojim pregovaračkim timom govori detalj da pre sedam dana Igor Kokoškov nije imao dozvolu Sakramenta da preuzme Srbiju. Sve se promenilo onog trenutka kada je u celu priču svoje prste umešao Žarko Paspalj. Kako se može čuti, legendarni kapiten Jugoslavije iskoristio je svoje dugogodišnje prijateljstvo s Vladom Divcem kako bi izvukao sudbonosno "DA" i dobio zeleno svetlo da Kokoškov preuzme kormilo Srbije. O tome su pisali i američki mediji tokom prošle noći, odnosno da je bivši tim-menadžer Srbije i Crne Gore u vreme poslednjeg selektorskog mandata Željka Obradovića imao tajni sastanak sa Kokoškovim i Divcem kako bi se pregovori ubrzali i postigao dogovor oko zaključenja posla. Tada se i dogodio veliki preokret, pa se od nimalo optimistične situacije pre sedam dana došlo do toga da je samo pitanje trenutka kada će srpska košarkaška javnost dobiti novog lidera u trenerskoj ulozi. 

Vest o sporazumu u trouglu KSS – Kokoškov – Sakramento stigla je brzo i do Memfisa, gde su američki novinari pitali Marka Gudurića šta misli o najnovijem raspletu?
“Iskreno, čuo sam za to oko sat vremena pre meča. Sjajna vest! Čuo sam toliko dobrih stvari o njemu kao treneru i čoveku. Dobar izbor našeg Saveza“, poručio je Gudurić.

Gledajući sve parametre, Srbija u ovom trenutku nije mogla ni da zamisli bolje rešenje od Igora Kokoškova kao naslednika Saše Đorđevića. Iako u mnogim stvarima dijametralno suprotan od svog prethodnika, Kokoškov je pravi i logični korak napred u procesu napretka srpskog tima, kome je posle nesrećno završenog Mundobasketa potrebno osveženje stručnog štaba. O imenima će se više pričati onog trenutka kada cela stvar postane zvanična. Tokom svojih uspešnih epizoda u Gruziji i Sloveniji Kokoškov je radio sa različitim pomoćnim kadrom. 

Igor Kokoškov na trenerskoj košarkaškoj klinici u Beogradu

Tokom istorijskog nastupa na Evrobasketu 2015, tačnije u vreme kada je Kokoškov predvodio selekciju Gruzije iza sebe je imao domaće trenere Davida Ustijašvilija i Kotea Tugušija, kao i Amerikanca Džejsona Stauta. Dve godine kasnije u Istanbulu Kokoškovu su kao selektoru Slovenije pomoćnici bili Aleksander Sekulić, sadašnji prvi trener Zmajčeka Rado Trifunović i Jaka Lakovič

Igor Kokoškov je trener modernih, NBA razmišljanja i školski je predstavnik nove škole. Šta to znači? Nije svoju filozofiju bazirao na temeljima starih asova iz čuvene srpske trenerske akademije, poput Željka Obradovića, Svetislava Pešića, Dušana Ivkovića i svih onih koji su postavili lestvicu jako, jako visoko. Od tih trenerskih vukova zanat je pekao Aleksandar Đorđević i jednačini dodao svoju komponentu brze igre i odbrane kao platformi za dobre rezultate, dok je Igor Kokoškov ono najbolje iz “Old School“ varijante uobličio modernim košarkaškim shvatanjima. Pošto je svoju karijeru gradio kroz brojne NBA angažmane (Los Anđeles Klipers, Detroit, Fuiniks, Klivlend, Orlando, Juta, Sakramento) i u radu sa nekim od najboljih stručnjaka u najjačoj košarkaškoj ligi sveta (Leri Braun, Flip Saunders, Kvin Snajder), Srbija dobija izvesno unapređenje sistema koje je i te kako bilo potrebno. Pogotovo jer je postojeći igrački kadar baždaren za brzu, modernu i efikasnu košarku. 

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara