Foto: (©AFP)
Foto: (©AFP)

Olimpijakos i Fener pred istorijom, Monako i Barselona žele da ponove prošlogodišnji uspeh

Vreme čitanja: 5min | sre. 08.05.24. | 11:47

Pirejci i Katalonci večeras u prilici da postanu prvi timovi koji su kao gosti slavili u majstorici plej-ofa Evrolige

Real i Panatinaikos su već tamo, a uskoro će im se pridružiti i preostala dva učesnika ovosezonskog Fajnal fora Evrolige, koji će se održati od 24. do 26. maja u Berlinu, čija imena će biti poznata danas kada se završe majstorice četvrtfinalnih duela Monaka i Fenerbahčea te Barselone i Olimpijakosa. Najpre od 19.00 na Azurnoj obali "kneževići" dočekuju istanbulskog giganta, dok dva sata kasnije (21.00) Katalonci pred svojim navijačima igraju protiv pirejskih crveno-belih.

Nijedan od dosada odigranih mečeva u obe te serije nije razočarao tako da je za očekivati da poslednjih 40 minuta košarke donese podjednaku dramu i uzbuđenje. U kojoj se konačni pobednik neće znati do samog kraja. Jasno je da favorita nema, iako prednost domaćeg terena u odlučujućem meču imaju francuski i španski tim. To im pak ne garantuje pobedu jer su u toku serije već gubili na svom parketu. Uz to, motiv koji gostujući timovi imaju jeste mogućnost da postanu prvi u istoriji elitnog takmičenja koji su na negostoljubivom parketu slavili u majstorici plej-ofa.

Izabrane vesti

Ono što je donelo određenu dozu ohrabrenja u taborima Monaka i Fenerbahčea jeste činjenica da su poslednji timski trening odradili Džon Braun sa jedne i Džonatan Motli sa druge strane. Obojica nisu odigrala ni minut u prve četiri utakmice serije usled problema sa povredama. Da li će zaigrati - ostaje da se vidi.

"Pokušao je da trenira, pred utakmicu ćemo doneti odluku da li će igrati", rekao je trener Monaka Saša Obradović o Braunovom stanju pre nego što je govorio i o samoj utakmici: "Moramo da budemo strpljivi, isključimo spoljašne faktore i fokusiramo se samo na utakmicu i to da uzimamo prave šuteve. Fenerbahče će sigurno pružiti ono najbolje, ali ćemo isto učiniti i mi."

Za kapitena Jakubu Utaru, ključno će biti da njegova ekipa kontroliše skoka i pokaže dovoljnu agresivnost u izvršavanju defanzivnih zadataka.

"Moramo biti veoma agresivni i odbrani i da kontrolišemo skok. Pobediće onaj tim koji to bude želeo više."

Ima Monako priliku da drugu godinu zaredom bude deo završnog turnira (lani osvojio istorijsko treće mesto), dok se Fenerbahče nalazi u situaciji da posle pet godina ponovo bude među četiri najbolja tima. Prvi put od odlaska Željka Obradovića sa klupe, isto kao i Panatinaikos koji je nakon 12 godina dočekao plasman na Fajnal for. A prvi bez najtrofejnijeg evropskog stručnjaka.

"Moramo imati istu strast u petom meču serije, kao što smo je imali u prve četiri. Moramo da pokušamo da protivniku što je više moguće otežamo, pronalazimo bolje opcije u napadu i sve što imamo ostavimo na parketu", poručio je trener "kanarinaca", Šarunas Jasikevičijus, koji je kao strateg Barselone i Žalgirisa bio deo same završnice takmičenja.

Mnogo toga će u igri turskog tima zavisiti od Najdžela Hejsa-Dejvisa.

"Svaki mali detalj će značiti. Svaki poen, skok, posed, izgubljena lopta. Nema popravnog posle ovoga", rekao je Hejs-Dejvis.

Ako se u okršaju Monaka i Fenera očekuje da jedna lopta odlučuje, šta tek reći za megdan između Barselone i Olimpijakosa koji je dostigao stepen ključanja posle trećeg duela u kojem je faul Filipa Petruševa na Džabariju Parkeru sekund pre kraja pri šutu za tri doneo trijumf Kataloncima. A ozbiljno nezadovoljstvco u taboru Pirejaca koji su četvrti meč odigrali kao besni rešivši ga u svoju korist sa 92:58.

"To što igramo kod kuće nam daje blagu prednost, ali nam ništa ne garantuje. Moraćemo mnogo stvari da uradimo dobro, kao što smo uradili u tri od prethodne četiri utakmice u ovoj seriji. Posebno u odbrani ćemo morati da znamo šta u svakom trenutku treba da radimo. Pokušaćemo da iskoristio prednost koju će nam puna dvorana naših navijača dati, ali i pored toga moramo da budemo svesni kvaliteta našeg protivnika koji će kazniti svaku našu grešku. Biće emotivna utakmica, ali igrači su navikli na ovakve situacije", istakao je šef struke domaćina, Rožer Grimau koji ima jedinstvenu šansu da u debitantskoj sezoni kao trener dođe do završnog turnira. Nešto slično kao Obradović 1992. sa Partizanom.

Plejmejker španskog tima Tomas Satoranski je siguran da će detalji odlučiti pobednika.

"Ne može više mnogo stvari da iznenadi nijedan tim. Utakmice je dobijao najagresivniji i najatraktivniji tim. U trećem meču smo prošli dobro, a za majstoricu očekujem da odbrane odluče. To je ono što se obično dešava u ovakvim serijama, o kojima odlučuju mali detalji. Moramo biti solidni tokom 40 minuta", naglašava češki košarkaš.

Glavnokomandujućem kod Olimpijakosa, Jorgosu Barcokasu, eventualna pobeda može da donese peto učešće na završnim turnirima. Tri puta je tamo bio sa Pirejcima (2013, 2022, 2023), a jednom (2016) sa Lokomotivom Kubanj.

"To što smo slavili sa ogromnom razlikom u prošlom obračunu može da motiviše našeg protivnika kojem je sigurno povređen ponos. Sa druge strane naš maksimum je visok i možemo da se takmičimo sa bilo kim. Mnogo želimo da dobijemo kartu za Berlin. Imamo istu glad i motivaciju koju smo imali i prošle sezone. To je nešto što mnogo želimo i verujemo da će to biti kulminacija velikog napora uloženog ove sezone, s obzirom na mnoge neuspehe i povrede kroz koje smo prošli i uspeli da dođemo do ove situacije. Ako uspemo da slavimo, siguran sam da ćemo biti težak protivnik za sve na Fajnal foru", jasan je Barcokas.

Kapiten grčkog sastava, Kostas Papanikolau, pred presudni meč samo na pameti ima trijumf. Sve drugo nije u opticaju.

"Nema druge misli u glavi. Spremni smo da se takmičimo za pobedu. Naravno, Barselona ima prednost što igra kod kuće i imaće svoje navijače pored sebe. Ali, kao što sam rekao posle prethodne utakmice u seriji, ako ste mentalno spremni i dovoljno moćni baš kao što smo mi bili u prethodnoj utakmici, imamo dobre šanse da pobedimo. Oba tima će se žestoko boriti, a detalji će odlučiti ko će slaviti."

Kostur polufinala je od ranije poznat. Pobednik serije između Barselone i Olimpijakosa će ići na branioca titulu, madridski Real, dok će sa Panatinaikosom koplja ukrstiti Monako ili Fenerbahče.



tagovi

EvroligaKK MonakoKK FenerbahčeKK BarselonaKK Olimpijakos

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara