Ne radi se to tako...

Vreme čitanja: 4min | čet. 18.04.19. | 16:09

Bitadze će verovatno i dalje pomerati granice igračkog rasta i napretka, jer su njegovi košarkaški atributi zaista sjajni. Samo, mora da poraste, što pre. Sport je surova industrija gde se grehovi retko praštaju

 

(Od izveštača MOZZART Sporta iz Podgorice)

Izabrane vesti

Titula najkorisnijeg igrača nekada ume precizno da oslika dugoročnu formu ili stanje u kojem se jedan sportista nalazi kroz određeni vremenski period, pa dođe kao nagrada za veliki trud, rad i ostvareni napredak. Nekada je samo potvrda statistike koja ume da zavara.

Goga Bitadze je došao u situaciju da sedi na obe stolice. Ne spori se njegov potencijal, talenat, ni to koliko je napredovao za jako kratko vreme, jer su rezultati impresivni. Momak koji je u opremi Mega Bemaksa bio zvezda vodilja na parketu, osveženje na evroligaškim parketima po dolasku u Budućnost i neko ko je u analizama stručnjaka projektovan za sledećeg visoko rangiranog evropskog pika na NBA draftu, uspeo je da iskvari svoj portfolio i donekle uprlja lični imidž u javnosti. 

Presek iz Morače: Zvezda izbačena iz reketa, Klark procvetao bez Stratosa, Beron pod strašnim pritiskom

Zvezdini šuteri saglasni: Mnogo promašaja, da ponovimo prvih 20 minuta

Kao igrač sa tri najveća individualna priznanja u Jadranskoj ligi - član idealne petorke (i po većinskoj oceni novinara), najbolji mladi košarkaš i MVP, u ovogodišnjoj finalnoj seriji regionalnog takmičenja pokazao je premalo toga konkretnog na parketu i ovih dana njegovo ime i prezime više se dovode u vezu sa nekim drugim stvarima. Kroz mnoge preseke i izveštaje provuklo se to u kakvom je problemu mladi Gruzin zbog činjenice da je jedini raspoloživi centar u rosteru Budućnosti. 

Crvena zvezda mu je na megdan izvela dvojicu fizički jačih, iskusnijih centara, teškaša koji mogu da istrpe mnogo i naprave još više kada im se prosledi lopta u njima iscrtan prostor. Bitadze se protiv Cirbesa i Odža nije proslavio i mnogo trpi zbog nemogućnosti - da ne upotrebimo neku težu reč - klupskih rukovodilaca da usklade svoje i želje dvojice ovosezonskih šefova stručnog štaba, zbog čega nema dostojnu zamenu u reketu. To nisu, niti mogu da budu Filip Barović i Erl Klark

Zbog toga je Bitadze u prvom meču bio gotovo neupotrebljiv, jer je brzo upao u problem s ličnim greškama, nije znao kako da reši Odža izuzev snažnim faulovima, što ga je praktično isključilo iz svih tokova. Utakmicu je završio s šest poena, koje je postigao iz dve trojke u uvodnim minutima. 

U drugom susretu dobio je zaštitu od saigrača, koji su skupili redove i pokušali da pomognu u zagrađivanju uskog prostora ispred koša. Ta ideja nije dugo živela, jer je Zvezda raskomadala odbranu Budućnosti i ponovo je najveći protok lopte bio kroz reket, gde se u određenim segmentima nalazio i Bitadze. Odžo ga je ponovo izolovao na obe strane, a faulovima nad igračima koji su iz drugog plana utrčavali ka košu (Perperoglu, Davidovac, Rivers, Nenadić) završio je utakmicu ranije. Na kraju je imao devet poena, od čega je sedam ubacio s penala. 

Ni posle sinoćnjeg okršaja u Morači Bitadze nije značajnije popravio utisak. Čak su crnogorski novinari upitali Jasmina Repešu kada će i da li Goga Bitadze odigrati bar jednu utakmicu kojom bi potvrdio epitet najkorisnijeg i igrača s najvećim ostvarenim napretko. Hrvatski stručnjak samo je kratko odgovorio: "Doprineo je pobedi, pogotovo u drugom delu".

Imao je samo četiri poena i isto toliko uhvaćenih lopti, uključujući ono zakucavanje kojim je najavio Zvezdin poraz. Za celu finalnu seriju Bitadze je ostvario 19 poena (2/4 za dva, 2/4 za tri, 9/11 slobodna bacanja), uz 15 skokova, 12 napravljenih i devet iznuđenih faulova, tri izgubljene i dve podeljene lopte. Premalo za igrača koji je Armaniju strpao 23 poena (indeks 31), Himkiju i Bajernu po 17, a Efesu, Panatinaikosu i Gran Kanariji po 16, za igrača koji je u Evroligi samo tri puta imao jednocifren indeks, od čega jednom čak -9 (CSKA, 0/4 iz igre, 0/4 penali). Dakle, kvalitet i te kako postoji, talenta ima na pretek, ali...

Tu dolazimo do dela zbog čega je Gruzin ukaljao imidž sjajnog momka koji mnogo radi, trenira i želi da ode u NBA. (Pre)često se nalazio u otvorenim verbalnim, pa čak i fizičkim sukobima sa košarkašima Crvene zvezde, što može da se opravda težinom celog finala i značaja momenta u kome se sezona nalazi. Odžu je u nekoliko situacija zadavao čvrste udarce koji nimalo ne priliče košarkaškoj igri, umeo je snažnije da potkači Berona i Perperoglua, a sa Riversom se pokačio i u Beogradu i u Podgorici. Sinoć je napravio klinačku glupost kada je Riversa otvorenom šakom odgurnuo u predelu lica, iako je Budućnost imala odličnu situaciju - počeli su da sustižu Zvezdu. Rivers je nekoliko trenutaka ranije skrivio faul u napadu nad Džejmsom Belom i umesto dva bacanja za domaćina, svojim potezom na oči trojice sudija dobio je nesportsku grešku, što je crveno-belima dalo krila. 

Nekoliko dana ranije, u Beogradu nije želeo da pruži ruku Milanu Tomiću, iako je video gest Zvezdinog stručnjaka, samo ga je ignorisao (detalj pogledajte na 4:25 snimka).

To se sve može podvesti pod neiskustvo i afekt trenutne situacije, ali Gruzin očigledno nije još naučio da kontroliše emocije. Utiče to i na njegovu igru, samim tim i na rezultate Budućnosti, utiče i na ugled igrača kome se predviđaju zvezdane staze. Goga Bitadze ima neverovatan talenat i potencijal, ali ovo nije put kojim se postaje priznati NBA ili evroligaški igrač. Odnosno, neko ko će biti idol mlađim naraštajima. Bitadze će verovatno i dalje pomerati granice igračkog rasta i napretka, jer su njegovi košarkaški atributi zaista sjajni. Samo, mora da poraste, što pre. Sport je surova industrija gde se grehovi retko praštaju. 

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: MN Press


tagovi

Goga Bitadze

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara