Nadigrati Luisa Skolu

Vreme čitanja: 4min | uto. 10.09.19. | 09:30

Jeste Kampaco statistički najkorisniji igrač Argentine, ali Skola je i dalje nemerljivo ispred svih. I dosad je svakog direktnog takmaca rešavao gotovo rutinski

(Od specijalnog izveštača MOZZART Sporta iz Donguana)

Vreme je za četvrtfinale. Meč koji razdvaja kandidate za medalju od običnog sveta. Utakmica gde jedna iskra može da napravi čudo.

Izabrane vesti

Setimo se Brazila 2014, kada smo dobili potvrdu da Grčka nije bila samo izolovani slučaj. Ili Hrvatske u Riju 2016, gde je i pored teške utakmice Srbija pokazala kvalitet i najavila eksploziju protiv Australije. Ili Italije pre dve godine u Istanbulu, te svekupno strašne partije Srbije za odlazak na novi megdan sa Rusijom. Svaki od tih mečeva imao je tačno skovan plan spremljen za egzekuciju i mete koje je trebalo, žargonski rečeno, neutralizovati kako bi se lakše overila pobeda. Protiv Argentine tražiće se način da se preseče ili bar smanji linija delovanja Luisa Skole

Nikola Jokić i Marko Gudurić, kao dvojica najmlađih u timu Srbije, bili su samo nekoliko meseci stari kada je Luis Skola započeo profesionalnu karijeru, a tek su počeli da pojme svet oko sebe u momentu njegovog ulaska u seniorsku reprezentaciju Argentine. Tu počinjete da dobijete spoznaju o kakvoj je legendi reč. Pamti dobro 2002. godinu, kada su Fabrisio Oberto, Ugo Skonokini, Pepe Sančez i on izvukli poslednje kapi znoja iz Divca, Bodiroge, Stojakovića, Jarića, Gurovića i ostalih pre nego što su im na kraju prepustili zlato u Indijanapolisu. Pamti i 2004, onu argentinsku slatku osvetu na Olimpijskim igrama i pogodak Manua Đinobilija za ledeni tuš Srbiji i Crnoj Gori na startu Olimpijskih igara, posle čega je ta generacija ušla u anale i zasela na tron.

DUELI - BROJ POENA IGRAČA NA MEČU:
(1,75) LUIS SKOLA (hendikep -0,5) NIKOLA JOKIĆ (1,95)

Kroz Skolinu reprezentativnu karijeru prošli su mnogi asovi i legende igre pod obručima. Delio je svlačionicu s Obertom, Đinobilijem, Noćionijem, Skonokinijem, Delfinom, Priđonijem, Sančezom, Hermanom... Danas to čini sa Kampacom, Laprovitolom, Delijom, Garinom, Dekom, Vildozom... I svake godine, ma kako tim izgledao, zahvaljujući Skoli Argentina je uspevala da sačuva tu lepršavost argentinske košarke, strast za igrom i od zaborava spasi duh zlatne generacije! 

Nikola, iznesi svoju odbranu

Najvažnija je reakcija

Luis Skola i sa punih 39 godina ima glavnu reč u selekciji Gaučosa. To je, valjda, potpuno logično posle svega što je izgurao tokom karijere, uticaja kakav ima na tim i igrače, ali i tu potpuno jasnu crtu vođe. Dovoljno je samo pogledati statistiku kako bi vam postalo jasno da on svoje mesto u timu nije dobro na bazi nekih starih zasluga, već se lavovski bori za svaki minut na parketu i zaslužuje svoje poene i ovacije publike. Dosad je bio na proseku od 17,4 poena raspoređenih kroz 45,5 odsto ubačenih šuteva iz igre (30/66), odnosno 41,1 odsto za dva (24/51) i 40 odsto za tri poena (6/15). Najbolji je strelac ekipe s 87 poena, kao i skakač s 39 pokupljenih lopti, a samo je Fakundo Kampaco odigrao više minuta od njega i to jedan više (138).

Kad god je bio na parketu, ekipa bi osetila udar samopouzdanja koji ih je dosad vukao do tri ubedljive i dve rutinske pobede na šampionatu. Tempo u oba smera igre ne bi opadao i zahvaljujući dobroj saradnji sa svojim plejmejkerima oformio napadački sistem koji je dosad s lakoćom prolazio i davao željeni rezultat. Zato će se na novom zadatku naći srpske četvorke. Nemanja Bjelica pre svih, onda verovatno i Nikola Jokić. Cilj možda neće biti da se ugrozi njegov napadački učinak, iako bi i to teoretski moglo da se reši uz dobru komunikaciju i pametne izlete saigrača za udvajanje, već da se Luis Skola napadački nadigra. Da za svaki njegov poen Bjelica, Jokić ili ko god bude bio zadužen za Skolu, postigne poen više. Tu će veliku ulogu i šansu da popravi utisak imati Stefan Jović tako što bi skratio zonu vidokruga Fakundu Kampacu i Nikolasu Laprovitoli, kako bi lopta manje dolazila u Skolin posed. Kako bilo, verovatno je da će bivši NBA as na kraju imati svojih 15 poena, a nedostatak prave zamene u rotaciji mogao bi iz njega da izvuče koji minut više na parketu i dovede do umora iz kojeg će Srbija profitirati. 

DUELI - BROJ POENA IGRAČA NA MEČU:
(1,70) FAKUNDO KAMPACO (hendikep -0,5) NEMANJA BJELICA (2,03)

Jeste Kampaco statistički najkorisniji igrač Argentine, ali Skola je i dalje nemerljivo ispred svih. I dosad je svakog direktnog takmaca rešavao gotovo rutinski. Ako je Mark Gasol bio preveliki zalogaj za zbunjenu odbranu Srbije, Skola ne sme da bude. Jer, ulog je u ovom trenutku preveliki. Polufinale i borba za medalju na prvom i obezbeđena olimpijska viza na drugom mestu...

PišeNikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
FotoFIBA Basketball


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara