(©KK MZT Skopje Aerodrom)
(©KK MZT Skopje Aerodrom)

MZT brani tron, Pelister najozbiljniji konkurent, 12 Srba na terenima u Makedoniji

Vreme čitanja: 3min | sub. 02.10.21. | 10:30

Počinje košarkaška sezona, jubilarna, 30. u istoriji

Kreće elitna liga Makedonije. Glavni favorit za titulu je MZT Skoplje, ekipa sa najvećim iskustvom u poslednjoj deceniji. Tim iz Skoplja je osvojio duplu krunu protekle sezone, a na startu nove, u okviru Superkupa, bio je bolji od večitog rivala Rabotničkog (79:78). Popularne Rode prošle godine u finalu šampionata slavile su nad Euro Nikelom sa 3:0 u seriji. U novoj sezoni makedonska liga će imati 12 timova, samo jedan figurira kao opasan takmac šampionu, a to je Pelister Darka Radulovića.

Ambiciozni projekat iz Bitolja na čelu sa jednim od najuspešnijih makedonskih stratega i pedagoga Marjanom Ilievskim okupio je zanimljiv tim koji na papiru deluje najbliže MZT-u. Plus, tim se prijavio i u ABA-2 ligu, po prvi put u istoriji. To dovoljno govori o ambicijama. Ne sme se otpisati ni prošlogodišnji finalista Euro Nikel, koji je zadržao većina igrača iz prošle sezone, ali je izgubio jednog od najboljih košarkaša, Roberta Rikića, koji je otišao i pojačao reket MZT-a. Njegovo mesto zauzeo je iskusni Predrag Samardžiski (35), inače bivši igrač Partizana, FMP -a, Crvene zvezde, Mega Basketa.

Izabrane vesti

Najtrofejni makedonski košarkaški klub Rabotnički prolazi kroz tranziciju. U sastavu tima koji ima 15 titula u šampionatu dogodile su se brojne promene, igračke i organizacione. Prilično podmlađen, sa nekoliko novih stranaca, Rabotnički predvođen Tonijem Simićem boriće se za vrh tabele.

Ubica favorita iz senke je skopski TFT, koji je napravio najbolji transfer u ovom prelaznom roku i angažovao bivšeg reprezentativca Makedonije Aleksandra Kostoskog. Tu je i Akademija FMP iz Kisele Vode, koja se prošle godine pokazala kao tvrdi orah za sve, a dobrim igrama napravila je iskorak i dobila mesto u regionalnoj BIBL ligi. Najmlađi projekat u ligi je MZT Skopje Uni Banka, inače drugi tim šampiona. Čelik će se ovde kaliti, a trener je legenda makedonske košarke Pero Blaževski. Gostivar, Kumanovo i Kozuv dugogodišnji su makedonski prvoligaši, a debitanti ove godine su Feniks i Angeli koji su ušli kao najbolji u Drugoj ligi.

------------------------

Misliš da poznaješ fudbal bolje od drugih? Mozzart Prognozzer ti pruža šansu da to i dokažeš i osvajaš vredne nagrade svake nedelje! Odigraj odmah potpuno besplatno!

-------------------------

U prvenstvu Makedonije ove sezone igraće 12 srpskih košarkaša. To su

Miloš Macura ( Rabotnički), Igor Kesar i Nikola Malešević

(Pelister), Đorđe Kaplanović

, Đukan Đukanović

, Stefan Gligorijević, Petar Nikolić

(Kumanovo),

Stefan Krstajić (Akademija FMP), Branislav Đekic (Euro Nikel), Aleksandar Todorović i Nikola Silađi (Gostivar). Najbolji utisak od svih srpskih košarkaša u prošloj sezoni ostavio je Stefan Krstajić

, koji je debitantsku sezonu u Makedoniji u prosek završio sa 22,5 poena, 5,2 skoka i 3,2 asistencije po utakmici.

Posle 22 kola sledi Superliga (šest najboljih timova) i plej-out (šest ostalih timova). Četiri najbolja iz Superlige igraće seriju za titulu (polufinale i finale).

MAKEDONIJA 1 – 1. KOLO


Subota

14.00: Feniks - FMP Akademija

16.30: MZT Skoplje 2 – Rabotnički

19.00: Euro Nikel – Gostivar

Nedelja

18.30: Pelister – MZT Skoplje

Ponedeljak

17.30: Kozuv – TFT Skoplje

18.00: Kumanovo - Angeli

PIŠE: Martin TANASKOVSKI


tagovi

MZT SkopljeMZTRabotnički

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara