(©Evroliga)
(©Evroliga)

Makabi sanja Partizanov scenario, PAO prvi Fajnal for posle 12 godina

Vreme čitanja: 4min | uto. 23.04.24. | 10:43

Večeras u Atini (19.30) dva tima započinju svoju četvrtfinalnu seriju Evrolige

Jedni celu sezonu zbog rata kao izbeglice domaće utakmice igraju daleko od kuće, drugi su se posle pet godina ponovo našli u plej-ofu elitnog takmičenja. Svi se potajno nadaju plasmanu na Fajnal for u Berlinu na kojem nisu bili deset, odnosno 12 godina. Svi ti pomenuti sastojci od četvrtfinale serije Evrolige između Panatinaikosa i Makabija koja počinje večeras od 19.30 u atinskoj "OAKA areni" mogu da naprave ukusno jelo za košarkaške sladokusce.

Istorijski gledano, uticaj dva tima na kontinentalnu klupsku košarku je nemerljiv. Zajedno imaju 12 evropskih titula (oboje po šest) i 23 učešća na završnim turnirima. Malo li je?! Isto tako, iza sebe imaju uspešne takmičarske godine koje žele da učine još posebnijima. Posebno izraelski tim koji je u nekarakterističnim uslovima igrajući kao domaćin utakmice u Beogradu, uspeo da se preko plej-ina domogne mesta u plej-ofu, treću godinu zaredom. Prethodne sezone je u pet utakmice izgubio od Monaka gde takođe, kao i sada, nije imao prednost domaćinstva. Sada pogotovo ne bi imao tako nešto ni da je završio ligaški deo bolje plasiran od grčkog velikana, mada se određeni broj njihovih navijača može očekivati kako u Atini tako i u srpskoj prestonici. Ipak, prve dve utakmice igraju se na terenu Panatinaikosa - danas i u četvrtak

Izabrane vesti

"Znamo da nas tama očekuje sjajna atmosfera, dobro smo upoznati sa ambijentom koji prave njihovi navijači. Uzbuđeni smo zbog početka plej-ofa, srećni smo što smo tu. Panatinaikos ima mnogo individualnog talenta u svojim redovima, i moramo biti svesni onoga što svaki od njim može da učini na parketu. Potrebno je da napravimo korak napred kada je reč o agresivnosti u odnosu na prošlu sezonu. Neće biti lako, ali zato igramo košarku. Moramo da prikažemo našu najbolju igru na oba kraja terena kako bismo došli u priliku da trijumfujemo", zaključio je trener "ponosa Izraela", Oded Kataš.

Potajno se u Makabiju nadaju ponavljanju Partizanovog scenarija iz 1992. kada su crno-beli u identičnim uslovima stigli do prve i jedine evropske titule. Tako nešto bi ozbiljno značilo celokupnoj organizaciji, navijačima, pa i državi.

"Nadajmo se da ćemo nastaviti da idemo istim putem do samog kraja, to bi bilo sjajno. Svakako da je osvajanje titule u Evroligi samo po sebi neverovatno dostignuće, ali učiniti to u ovoj godini, pod ovakvim okolnostima, bi čitavu priču učinilo posebnom. Međutim, ne smemo da 'trčimo pred rudu', moramo da prebrodimo mnogo teških izazova pre nego što stignemo tamo. Jasno je da ispred sebe imamo zaista talentovan tim, i da moramo da damo sve od sebe kako bismo mogli da im se suprostavimo.", poručio je za Mozzartsport Džejk Koen, jedan od najiskusnijih u taboru Makabija.

Što se tiče, sastava Ergina Atamana, on je u aktuelnu sezonu ušao sa ogromnim ambicijama, shodno temperamentu i rasipništvu gazde kluba Dimitrisa Janakopulosa. Promenjen je praktično ceo tim, uloženi je ogroman novac i posle očekivano nešto kompleksijieg početka, ekipa je sredinom sezone uspela da uhvati strašan ritam i osnovni deo završi na drugoj poziciji, gde se nije nikada nalazila. Štaviše, ovo je posle pet godina prvo četvrtfinale za "zelene", dok na Fajnal foru nisu bili od 2012. godine. Predugo za takvog velikana, međutim s obzirom da su lani evroligašku kampanju okončali na pretposlednjem mestu, ovo je veliki pomak. Naravno, sa time se ne zadovoljavaju, i to nikako ne ide uz mentalitet dvostrukog šampiona takmičenja, Atamana, kao ni uz asove poput Kostasa Slukasa, Kendrika Nana, Matijasa Lesora, Huanča Ernangomeza ili Džerijana Grenta.

"Ovo je plej-of, a posle veoma naporne ligaške sezone, sve četvrtfinalne serije će biti veoma teške. Završili smo drugi, a Makabi sedmi, ali će serija početi sa 0-0. Imaju sjajne, iskusne igrače, igraju posebno dobro u napadu, najbolji su ofanzivni tim u Evroligi i zajedno su poslednje dve godine. Moramo da odigramo agresivno u tranziciji i igramo na koš više jer je nerealno da zaustavimo protivnika sa takvim napadačkim potencijalom na 65-70 poena.", napominje turski strateg čija ekipa je u prvoj fazi oba puta izgubila od izraelskog predstavnika.

EVROLIGA - ČETVRTFINALE

PRVI MEČEVI

Utorak, 23. april

19.30: (1,45) Panatinaikos (16,0) Makabi Tel Aviv (3,20)

21.00: (1,17) Real Madrid (20,0) Baskonija (6,00)

Sreda, 24. april

19.00: (1,70) Monako (15,0) Fenerbahče (2,40)

21.00: (1,60) Barselona (16,0) Olimpijakos (2,65)

DRUGI MEČEVI

Četvrtak, 25. april

20.30: Panatinaikos - Makabi Tel Aviv

21.00: Real Madrid - Pobednik meča Baskonija - Virtus

Petak, 26. april:

19.00: Monako - Fenerbahče

21.00: Barselona - Olimpijakos

TREĆI MEČEVI

Utorak, 30. april

19.00: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

20.30: Olimpijakos - Barselona

Sreda, 1. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

ČETVRTI MEČEVI

Četvrtak, 2. maj

18.45: Olimpijakos - Barselona

20.45: Makabi Tel Aviv - Panatinaikos

Petak, 3. maj

19.45: Fenerbahče - Monako

20.30: Pobednik meča Baskonija - Virtus - Real Madrid

Termini eventualnih petih utakmica biće naknadno objavljeni.


tagovi

EvroligaKK PanatinaikosKK Makabi Tel Aviv

Obaveštavaj me

Evroliga

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara