Rudi Gober (©AFP)
Rudi Gober (©AFP)

Istorijski raspad za nevericu! Jokić se oprostio od prstena, Minesota od minus 20 do finala (VIDEO)

Vreme čitanja: 4min | pon. 20.05.24. | 04:33

Nikada niko do ove noći nije ispustio toliku prednost u sedmoj utakmici plej-ofa NBA lige

Muk je okovao Bol Arenu! Denver je bačen na kolena posle 20 poena prednosti početkom treće četvrtine. Nikola Jokić i saigrači doživeli su nikada ranije viđeni raspad u jednoj majstorici NBA plej-ofa. Vodili su Nagetsi 58:38 na oko devet minuta do kraja treće četvrtine, a onda su krenuli sa nerezonskim šutevima, totalnim rasulom u organizaciji napada i bez ikakvih šansi da se odbrane od Karla Entonija Taunsa, Džejdena Mekdanijelsa i naposletku Entonija Edvardsa. Prvi put u istoriji najjače lige sveta neki tim je ispustio 20 ili više poena prednosti u majstorici. Podatak za istinsku nevericu među navijačima prošlosezonskog šampiona.

Trijumfovala je Minesota na gostovanju u Koloradu 98:90 i tako se plasirala u finale Zapadne konferencije NBA lige, gde će se sastati sa Dalas Meveriksima Luke Dončića. Jeste Nikola Jokić ispunio svoj prosek i ubacio 34 poena, uz 19 skokova i sedam asistencija, ali je velikim brojem čini se usiljenih šuteva za tri poena doprineo preokretu Timbervulvsa. Srbin je tek iz osmog pokušaja pogodio prvu trojku, na kraju završio meč uz šut iz igre 13/28 (2/10 za tri). Džamal Marej dao je poen više od Somborca, ali je ostatak tima zbirno dao 21 poen. Zaključak je jednostavan, Nagetsi nisu mogli da se izvlače doveka na majstorstvo dvojice očigledno jedinih vrhunskih igrača u ekipi.

Izabrane vesti

Utopio se Džamal Marej u sivilo čitave ekipe u prethodnoj šestoj utakmici, ali je u ključnom susretu nagovestio odličnu partiju već od prve četvrtine. Rezultatski egal viđen u najvećem delu uvodnog perioda prekinut je naletom kanadskog plejmejkera. Pogodio je Marej tri trojke u finišu prve četvrtine i Nagetsi su prevashodno zahvaljujući njegovih 13 poena došli do vođstva od 24:19 posle 12 minuta košarke.

Možda Jokićev poenterski učinak tokom prvog poluvremena nije bio u skladu s očekivanim, ali je stigao da u drugoj četvrtini da nemerljiv doprinos u timskoj odbrani. Ništa Timbervulsvsi nisu mogli da učine, sve se svodilo na pokušaje Karla Entonija Taunsa da se stušti ka košu i na sirovu snagu izvuče poneki poen.

Briljirao je Denver na svom delu parketa u tim trenucima, a najbolja ilustracija svIh muka Minesote jeste činjenica da tim Krisa Finča nije dao pogodak iz igre punih osam minuta tokom druge četvrtine. Marej je prodorima i šutevima sa poludistance često razbijao taktičke varijacije stratega Vukova, dao 24 poena za poluvreme i odveo Denver na komfornih plus 15 (53:38).

Sve je po Nagetse išlo po planu do 28. minuta, a onda su krenuli da se paralelno odvijaju nerezonski šutevi aktuelnih šampiona i s druge strane naglo buđenje Entonija Edvardsa. Imao je bek Minesote nekoliko monstruoznih 40+ partija u seriji, a do sredine treće četvrtine majstorice nije mogao da pogodi ništa. Znake života pokazao je s nekoliko ukradenih lopti, a posle jedne od njih je moćno zakucao i ulio veliku injekciju samopouzdanja sebi i saigračima. Raspucao se i Džejden Mekdanijels, a Jokićevo forsiranje u šutu za tri nikako nije bilo bilo od pomoći. Očas posla je gost istopio prednost i otišao pred poslednji odmor s minimalnim zaostatkom.

Kada je čak i Rudi Gober početkom poslednje četvrtine zaličio na ofanzivnu zver bilo je jasno da je đavo odneo šalu. Pogađao je Francuz nekoliko nesvojstvenih atraktivnih šuteva: sa jedne noge, preko ruke, sa poludistance... Koliko god bilo to teško priznati, Gober je u četvrtoj četvrtini bio mnogo korisniji po svoj tim od Jokića, a nekoliko Nikolinih koševa u finišu dopinosilo je isključivo produžetku tananih nada. Kada je Entoni Edvards pogodio trojku za 92:82 na oko tri minuta do kraja utakmice, sve lađe su pristalicama Nagetsa potonule, bilo je jasno da svedočimo istoriji - najvećem povratku u istoriji NBA majstorica.

Iako među Timbervulvsima nije bilo tako efikasnih pojedinaca poput Džamala Mareja i Nikole Jokića, poeni su bili mnogo ravnomernije raspoređeni i što je najvažnije - cela ekipa je utakala sebe u pobedu, bez igrača koji služe kao prilepak najblistavijima. Karl Entoni Tauns i Džejden Mekdanijels okončali su utakmicu sa po 23 poena, Entoni Edvards je dao 16, Rudi Gober 13, a Naz Rid 11 ponea. Potonji je u finišu udario jednu važnu blokadu Jokiću, a nekako je baš ona označila simboličan pad dosadašnjeg NBA vladara.

Košarkašima iz Mineapolisa ovo je najveći uspeh u poslednjih 20 godina. Timbervulvsi su se prethodni put plasirali u konferencijsko finale 2004. godine, a interesantno je da su tada u polufinalu Zapada bili bolji od Sakramento Predraga Stojakovića i Vlada Divca. Bila je to poslednja zajednička sezona dvojice srpskih igrača u Kingsima. Sada je jedan ponovo nastradao od čeljusti Vukova.

Minesota će u konferencijskom finalu igrati protiv Dalasa, a prvi duel protiv Teksašana na programu je u noći između srede i četvrtka.

(majstorica polufinala Zapada)

Denver - Minesota 90:98 (3-4 u seriji)

/Marej 35 - Tauns, Mekdanijels 23/

NBA

(majstorica polufinala Istoka)

Njujork - Indijana 109:130 (3-4 u seriji)

/Divinćenco 39 - Halibarton 26/




tagovi

Denver NagetsMinesota Timbervulvs

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara