INTERVJU - Nikola Milutinov: Sve je lakše s Teom u ekipi, on radi stvari koje malo ko ume

Vreme čitanja: 8min | pet. 02.08.19. | 08:07

Jedan od najboljih centara Evrope zadovoljan je ostvarenim napretkom kompletnog tima na Kopaoniku, uživa u slobodnom vremenu i svežem vazduhu, raduje se konkurenciji koja dugo nije bila tako jaka, ali želi i da još napreduje kako bi Olimpijakos odveo do završnog turnira Evrolige...

Još i pre nego što je selektor Aleksandar Đorđević počeo da se bavi sklapanjem nikad jačeg spiska kandidata za selekciju koja će od 31. avgusta do, nadamo se, 15. septembra predstavljati Srbiju na Svetskom kupu u Kini košarkaškoj javnosti bilo je jasno da će najveće, ujedno i najslađe muke za stručni štab biti izbor na centarskoj poziciji.

Selektor Đorđević je u danu posete novinarske ekspedicije glavnog grada, ali i brojnih lokalnih medija, otkrio svoje karte i predočio da se čak razmišlja o varijanti iz 2014. godine i odlasku na veliko takmićenje sa četiri centra. Među njima će sigurno biti mesta i za Nikolu Milutinova, koga stručna javnost u ovom trenutku vidi među najboljim i najuticajnijim centrima Evrope. 

Izabrane vesti

Milutinov se ne pojavljuje toliko često u medijima, zbog toga smo želeli da upravo sa njim pročešljamo utiske s prvih deset dana rada na Kopaoniku, kao i neke stvari iz klupskih okvira, treninzima pod patronatom Aleksandra Đorđevića, uticaju Miloša Teodosića, slobodnom vremenu, individualnom napretku i miru na Kopaoniku... Za početak - pripreme.
"Sve je super. Zadovoljan sam kako izgleda tim, vidi se da dobro treniramo. Svi se maksimalno zalažu i zaista je pravo uživanje biti ovde sa ovim momcima i kompletnom ekipom", priča Milutinov za MOZZART Sport i nastavlja:
"Atmosfera je zaista super i svi jedva čekaju da se momci iz NBA priključe timu. Mislim da će hemija biti još bolja, a energija još jača kako vreme bude prolazilo".

SRBIJA OSVAJA MEDALJU NA MUNDOBASKETU - 1,75

Interesovalo nas je da li je prvi centar Olimpijakosa možda već imao individualni razgovor s selektorom Đorđevićem o tome kakvu mu je ulogu namenio u nacionalnom timu?
"Iskreno, nismo još pričali ništa konkretno, već samo ono što je vezano za treninge. To je već nešto što radi sa svim igračima, u situacijama kada igramo na dva koša, kada smo radili neke taktičke stvari. Kod svakog ispravlja greške i ukazuje nam gde i šta treba da napravimo kako bismo bili još bolji. Konkretno nismo imali neke razgovore o mojoj ulozi u timu, ali stalno razgovaramo o njegovim zamislima na terenu, koje pokušava da prenese na nas igrače, da bismo lakše upili sve zadatke i postavke u igri".

Ono što je odavno postalo karakteristično za pripreme pod komandom Aleksandra Đorđevića jeste izostanak "suvoparnih" priprema, odnosno dela koji košarkaši možda i najviše žele da izbegnu - celodnevno trčanje po trim stazama na našoj najlepšoj planini.
"Uh, nije bilo toga (smeh). Jedino trčanje koje smo imali bilo je na terenu, što je svima nama prijalo, lakše smo podneli taj početak. Zadovoljan sam sa pripremama i kako se treninzi odvijaju, svako od nas je srećan što je deo ovog tima i što deli teren sa ostalima".

Priznaje nam da su igrači zahvalni stručnom štabu što je iz plana i pripreme rada izbačen taj deo koji je u postojećem obimu klupskih sezona, sa izuzetno velikim brojem takmičarskih utakmica - nepotreban.
"Meni to prija. Najteže mi pada to kada moramo da trčimo po stazama, po planini i kada nemamo loptu u rukama . Sve je drugačije kada radimo s loptom, s mnogo više motivacije se radi. To je zabava i radiš ono što voliš".

Otkrio nam je Milutinov kakvi su treninzi Srbije bili ovih dana...
"Igrali smo dosta pet na pet, imali i kontakt igre. Uigravamo se, uhodavamo polako i imamo još dosta vremena da se sve kockice poslože. Tek smo na početku i siguran sam da ćemo izgledati sve bolje kako se bude približavalo vreme početka Svetskog kupa".

A, šta rade igrači u satima kada obaveza nema?
"Malo odemo na kafu, prošetamo, družimo se. Iskreno, nema sada mnogo toga što može da se radi na Kopaoniku. Lepo je ovde, vazduh je prijatan, svež. Nisam često na planini, pa prija ova promena, da udahnem malo svežeg vazduha i napunim pluća".

Svake pripreme sa sobom nose određenu vrstu razonode - ranije je bilo internih turnira u popularnim fudbalskim simulacijama PES i FIFA, mada su neki uživali samo u tome da čitaju, odmaraju, slušaju muziku ili jednostavno, narodski rečeno, puste mozak na ispašu.
"Nemamo ove godine turnire, ali ih je bilo pre nekoliko godina. Pogotovo u igrici FIFA. Iskreno, pomalo sam i jeda i drugi tip, koji voli da uživa u prirodi, ali i da se zabavi s ortacima u video igrice. Ali, ne volim da ih igram sam, nije mi to gušt, već samo kada imam nekog, pa da možemo da se takmičimo. Ove godine nema toga, ali mi i prija, da malo odmorim glavu i od toga. Uživamo u lepom vremenu. Iskreno, ne čitam toliko, ali uvek ima načina da se kvalitetno utroši vreme".

SRBIJA OSVAJA ZLATO U KINI - kvota 6,00!

Mada je do prve utakmice u Fošanu i susreta sa Kinom ostalo manje od mesec dana, Milutinov nam kaže da se u krugovima igrača ne priča toliko o samoj grupi sa Angolom, Filipinima i Italijom.
"Nismo o tome razmišljali dosad, iskreno. Prvo treba da vidimo kojih će 12 biti u sastavu za Kinu. Kada se to bude odlučilo, kada se bude više znalo na tu temu onda ćemo moći da pričamo o detaljima. Sada se razmišlja samo o pripremama, uigravanju, treningu. Ni ne gledamo toliko daleko. Čekaju nas pripremne utakmice, kada ćemo videti plodove rada na Kopaoniku".

Prva je već u nedelju protiv Borca u Čačku, a 7. avgusta u Zrenjanin dolazi Finska.
"Ne znam šta da očekujem od tih utakmica sad. Moći ćemo da razgovaramo o njima kada budu prošle, tada ćemo znati da li smo napravili pravu stvar ili ne. Prvo, nedostaje nam dosta bitnih igrača, a od momaka koji su tu... Očekujem da ćemo dobro izgledati. Opet, ne treba očekivati čuda u prve dve utakmice, ali kako vreme bude prolazilo verujem da ćemo izgledati sve bolje".

Od iskusnijih kajli, tačnije igrača koji su trenutno uključeni u rad ekipe tu su dvojica kapitena - Miloš Teodosić i Milan Mačvan. Mladi centar Olimpijakosa kaže da je njihov uticaj na ekipu nemerljiv i da stvari ne bi bile iste bez njih dvojice. 
"Meni kao najmlađem igraču u timu mnogo znači što su oni tu. Jako je važno kada imaš tako iskusne i kvalitetne saigrače, od kojih možeš da učiš i gledaš ih kako oni to rade na terenu. Teodosić je strašan igrač, mnogo od njega možeš da naučiš. Mnogo je lako igrati s njim i lepo je kada ga imaš za saigrača. Mačvan takođe ima veliko iskustvo i to se vidi na svakom treningu. I ostali momci takođe, zato je lepo biti deo ovog tima i igrati s njima, jer od njih uvek možeš da očekuješ neki savet koji ti znači ne samo sada, već i za dalju karijeru":

Teodosić godinama važi za igrača koji svakog centra može da proigra u deliću sekunda i da isto tako izmisli dodavanje kakovm se niko ne nada, a Milutinov spada u red centara sa kojima je lako igrati jer svaku loptu hvata i poentira bez problema.
"Uživanje, zaista. Sve je mnogo lakše kada si s njim na terenu i od njega vidite stvari koje malo ko ume. Uvek znaš da te vidi i potrebno je samo da budeš spreman, da sačekaš njegovo dodavanje i na tebi je samo da postigneš lake poene".

Pošto smo Milutinova na velikom takmičenju poslednji put gledali još davne 2015. godine na Evrobasketu u Nemačkoj i Francuskoj, onda i u kvalifikacijama za Mundobasket, zanimalo nas je šta za njega predstavlja dres Srbije?
"Mnogo mi znači kada sam u opremi Srbije, zaista je poseban osećaj. Pogotovo kada vidim kakva je i kolika konkurencija u timu i na mojoj pozicji. Ove godine je baš dobra ekipa i neverovatno je kada se probudiš i shvatiš da si deo nečega tako velikog".

Kako je i ovog puta ostao uzdržan po pitanju ostanka u Olimpijakosu ili transfera iz Pireja, pokušali smo da od Milutinova izvučemo mišljenje o ličnom napretku koji je ostvario u prethodnoj sezoni, što ga je uvrstilo među najbolje evropske centre trenutno i jednog od najtraženijih igrača na transfer pijaci...
"Iskreno, nisam zadovoljan pošto je timski uspeh izostao. Nismo igrali četvrtfinale Evrolige, što mi je teško palo. Imali smo odličnu sezonu do januara, a onda je sve počelo da pada, krenulo je nizbrdo. Baš sam to teško prihvatio. Imao sam velika očekivanja, pogotovo kada sam video kako smo ušli u sezonu, bilo je nekih pobeda u utakmicama koje je bilo jako teško dobiti, a onda je sve otišlo u pogrešan smer", ističe Milutinov i napominje:
"Meni individualni uspeh nije toliko važan, kada timskog rezultata nema. Ako radimo timski dobro, onda mogu da ga vežem i za individualni napredak. Tada mogu da budem zadovoljan. U suprotnom - nisam srećan. Ne mogu da kažem da nam je sezona bila uspešna".

Mada nije hteo o eventualnim promenama košarkaške sredine, otkrio nam je Nikola kako ga je prethodna sezona naterala da dobro razmisli o nekim stvarima.
"Zaista sam teško podneo to što se nismo borili za Fajnal for i to mi je dalo dodatnu motivaciju da još više radim, napredujem i razvijam se kao košarkaš, kako bi ekipi mogao da pomognem da dostigne sve ciljeve. Kada sam bio na F4 pre tri godien, to mi je bio najveći uspeh u karijeri i to mi je beskrajno mnogo značilo".

A, šta je to na čemu bi morao Milutinov da poradi pred narednu sezonu?
"Na svemu. Verujem da čovek uvek može da poradi mnogo i na svojim najboljim i najslabijim kvalitetima i da samim tim može da napreduje u svakom aspektu. Razgovarao sam malo sa (Dejvidom) Blatom o tome, on mi kaže da bi trebalo više da šutiram. Radiću na tome i trudiću da budemo još bolji i budemo tamo gde treba da bude Olimpijakosom".

Da li se čuješ sa ljudima iz San Antonija, da li ti oni daju neke dodatne programe individualnog rada ili se sve svodi na rad u Olimpijakosu i sa svojim trenerima?
"Nemam preveliki kontakt s ljudima iz Olimpijakosa. Ima jedan fizioterapeut koji dolazi povremeno da me obiđe i vidi stanje mog tela. Ali, iz San Antonija ljudi znaju i vide da su u Olimpijakosu vrlo profesionalni i da rade jako dobro sa nama, pa su prepustili na njima da me spremaju. I ja verujem ljudima u Olimpijakosu, znaju svoj posao jako dobro i pokazali su da znaju da nas podignu na viši nivo".

Kompanija MOZZART je ekskluzivni Beting partner Košarkaškog saveza Srbije!

Piše: Nikola STOJKOVIĆ (nikolaS_sN)
Foto: MN Press


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara