Igrači širom NBA pokrenuli inicijativu: Menjaju brojeve na dresu u Kobijevu čast

Vreme čitanja: 2min | sre. 29.01.20. | 16:32

Želja je da više niko ne nosi ni “8“, ni “24“

Pošto su čuli vesti o tragičnoj smrti Kobija Brajanta igrači širom NBA lige pokušavaju na razne načine da ukažu poštovanje legendarnom košarkašu Los Anđeles Lejkersa. Pokrenuta je inicijativa da se zvanični logo NBA lige zameni i da se umesto Džerija Vesta nađe Kobijeva silueta, Dalas planira da povuče dres sa brojem "24", a igrači su došli na još jednu ideju. Svi kojima na dresu stoji "8" ili "24", koje je Brajant nosio tokom 20 sezona duge karijere, odlučili su da uzmu drugi broj, smatrajući da ih niko više ne zaslužuje posle smrti Crne mambe

NBA liga dobila je zvanični apel upućen od strane igrača kako bi se ta dva broja povukla iz upotrebe u svim klubovima, što bi značilo da niko nikada više ne bi mogao da ih nosi na dresovima. Da zvaničnici lige žele da prihvate takav zahtev pokazuje i njihova odluka kojom su dozvolili košarkašima Bruklin Netsa i Orlando Medžika, Spenseru Dinvidiju i Terensu Rosu, da svoj broj "8" zamene nekim drugim. Dinvidi je u više navrata isticao da mu je Brajant bio heroj iz detinjstva i zbog toga je odlučio da na leđa stavi broj "26". Kobi mu je nakon utakmice Bruklina i Atlante, 21. decembra prošle godine, rekao da igra na Ol-star nivou, što je Dinvidiju tada mnogo značilo za samopouzdanje.

Izabrane vesti

Prema zvaničnim pravilima NBA lige, ukoliko igrač želi da promeni broj na dresu to mora da učini najkasnije do 15. februara tekuće sezone, da bi promena važila od naredne jeseni. Upravo iz tog razloga, primera radi, Lebron Džejms pre početka aktuelne sezone nije mogao da zameni broj sa Entonijem Dejvisom, kome je hteo da „pokloni“ svoj čuvenu dvadeset trojku. Liga će očigledno napraviti izuzetak u ovom slučaju, te će nakon Kobijeve smrti dozvoliti igračima da promene broj ukoliko to žele. Trenutno u NBA postoji 20 košarkaša sa "osmicom" i 12 igrača sa brojem "24" na leđima.

Pored pomenutih Dinvidija Rosa, kao igrači koji bi želeli da odaju počast Crnoj mambi tako što će promeniti broj na dresu, nalaze se Mo Harkles, Džalil Okafor Zair Smit.

 

Foto: Reuters


Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara