Nemanja Nedović i Kevin Panter (©Star Sport)
Nemanja Nedović i Kevin Panter (©Star Sport)

Derbi sa posebnim ulogom

Vreme čitanja: 7min | čet. 04.01.24. | 11:02

Zvezdi pobeda može da okrene sezonu, Partizanu da dodatno učvrsti visoke ambicije...

Priče da je večiti derbi jedinstvena utakmica po mnogo čemu ispričane su i na delu potvrđene toliko puta. Svaki derbi jeste priča za sebe i nosi posebnu težinu, ipak uvek ima onih koji iz određenog razloga vrede nešto više od ostalih u sezoni. Takav jedan odigraće se upravo u četvrtak uveče (TV Sportklub, 20.00), u okviru 19. kola Evrolige.

Partizan Mozzart Bet dobio je dva ovosezonska susreta najvećih srpskih klubova, Crvena zvezda je pobedi bila mnogo bliža u onom prvom, odigranom baš u elitnom takmičenju. Ipak, eventualni večerašnji trijumf pred "crveno-belom" Beogradskom arenom bi za jedne i druge imao ogroman značaj. Crvenoj zvezdi bi mogao da okrene evropsku sezonu, Partizanu da dodatno uveća visoke ambicije.

Izabrane vesti

Posle istorijskog brejka na Bosforu - kojim je Zvezda ujedno nanela i prvi poraz Fenerbahčeu na domaćem terenu u Evroligi ove sezone - ekipa se dodatno ujedinila i sa dodatnom motivacijom čeka večiti derbi. Dosadašnjih sedam pobeda iz 18 utakmica ne garantuju Zvezdi prolaz u četvrtfinale i već smo pisali o tome da je iz druge polovine godine potrebno uzeti čak 11 pobeda. Nova godina počela je savršeno i bez trunke dileme napumpala samopouzdanje pred okršaj sa Partizan Mozzart Betom, a još jedna recka u ovoj duploj nedelji značajno bi popravila ne samo raspoloženje, već i Zvezdinu sliku pred novi dupli program u kojem slede gostovanja Asvelu i milanskoj Olimpiji, pre nego što u Beograd stigne Baskonija. Zvezda u danu kada treba da se odigraju prve utakmice 19. kola ima tri pobede zaostatka za grupom od čak sedam ekipa (Panatinaikos, Olimpijakos, Monako, Partizan Mozzart Bet, Valensija, Fenerbahče i Baskonija) sa po 10 pobeda, što na papiru jeste veliki zalogaj, ali ne i nenadoknadiv.

Pobeda nad najvećim sportskim rivalom ne bi samo Zvezdi vratila nadu u pozitivan rasplet evroligaške avanture, već bi dala potvrdu dobrog rada i velikog napretka. Nešto više od dva meseca posle verovatno najtežeg debija za jednog košarkaškog trenera u Srbiji, baš u večitom derbiju pred krcatim tribinama protivničkih navijača, Janis Sferopulos i njegovi igrači mogu slobodno da kažu kako daleko spremniji dočekuju veliki dan. Grčki stručnjak imao je vatreno krštenje sa dva derbija u razmaku od četiri dana odmah pošto je zamenio Duška Ivanovića i posle te dve utakmice niko nije mogao da mu zameri na porazima jer je od svog prethodnika uzeo prilično uzdrmanu ekipu bez glave i repa i jasno određenih uloga.

Sferopulos je u međuvremenu uspeo da dovede svlačionicu u red, prilagodi ekipu svojim taktičkim zamislima, ali i da sebe adaptira igračima koje ima na raspolaganju. Rastanak sa Šabazom Nejpirom bio je neminovnost jer se vremenom pokazalo da njegovo prisustvo u timu nije imalo adekvatan ljudski i igrački efekat, o čemu je čak govorio i Nemanja Nedović nedugo pošto je rastanak ozvaničen.

Nejpirove minute Sferopulos je namenio klupskom biseru i verovatno najvećem talentu srpske košarke Nikoli Topiću. Niko od tek punoletnog Topa ne očekuje ono što je Nejpir trebalo da donese na sto kada je letos potpisao za velike pare, ali je svakom navijaču draže da vidi dete kluba kako raste i razvija se u, svi se nadaju, sledeću veliku stvar za Srbiju.

Da će Topić imati ne samo važnu ulogu i minute, već i da će njegov učinak biti od značajan za Crvenu zvezdu videlo se u poslednjoj utakmici 2023. protiv Igokee, a pogotovo na evroligaškom debiju na Bosforu. Pobeda nad Fenerbahčeom u njegovom dvorištu posle devet uzastopnih poraza pokazala je da se ekipa oporavlja posle turbulentna tri meseca, ali i da je Nikola Topić spreman za najviši rang evropske košarke. Odigrao je utakmicu bez straha, onim prodorom od koša do koša demonstrirao kvalitet i, što je takođe mnogo bitno, igrao je u momentima kada se susret lomio. Trener Sferopulos je pokazao da mu veruje, baš kao i saigrači koji vide da je Nikola Topić mnogo više od talentovanog košarkaša.

"Doveli smo mi Nikolu Topića, tako da imamo spreman odgovor", rekao je Branko Lazić na pitanje novinara pred derbi da li je tim pogledao igre poslednjeg Partizanovog pojačanja Džejlina Smita.

Zvezda je u međuvremenu poslala i Marka Simonovića na pozajmicu u Bešiktaš kod Dušana Alimpijevića što je takođe bio logičan potez. Crnogorski reprezentativac nije iskoristio šanse i bilo je potrebno da se urade određene korekcije. Zato je doveden Fredi Gilespi, za koga je procenjeno da atletskim karakteristikama i odbranom može da pomogne Zvezdi. Njegova rola mogla bi da bude još značajnija ako se ispostavi da Luka Mitrović ne može da odgovori večerašnjem izazovu zbog povrede koju je zaradio u Atini prošle sedmice, s tim da su logično sve oči uprte ka Džoelu Bolomboju posle još jedne bravurozne partije.

Poput večitog rivala i Partizan Mozzart Bet je 2024. godinu otvorio pobedom. Demonstracijom ubedljive igre u oba smera nadigran je Asvel u Beogradskoj areni, a rezultat posle tri četvrtine dao je mogućnost Željku Obradoviću da odmori nosioce igre što je i te kako bilo važno jer je izvesno da Zek Ledej nije spreman da pomogne saigračima zbog udarca u kuk i hematoma koji ga muči. Njegov izostanak predstavljaće veliki gubitak za Partizan s obzirom da se tokom ove dve i po godine u Humskoj profilisao kao neko kome derbiji izuzetno prijaju, što je neretko dovodilo do toga da bude najbolji pojedinac svoje ekipe na parketu, čak i utakmice.

U izostanku Zeka Ledeja, stručni štab mora da pronađe adekvatno zamensko rešenje. Tristan Vukčević je u ABA ligi pokazao da može i te kako da bude koristan u Jadranskoj ligi, čak i da nosi ekipu poenima na svojim leđima, ali mu još nedostaje jedna velika utakmica u Evroligi. Povratak Alena Smailagića i te kako je značajan za rotaciju visokih igrača u kojoj ni Frenk Kaminski nije još na 100 odsto, ali u poslednje vreme igra sve bolje. Neće biti lako da se nadomesti ono što Ledej donosi svojim kvalitetom i iskustvom, ali ovaj tim je već pokazao da može da se nosi sa tako velikim nedostatkom kada je pokrila Panterove minute u drugom večitom derbiju.

Eventualna pobeda nad Crvenom zvezdom večeras imala bi značajan uticaj na ceo tim pred nastavak serije teških utakmica, od gostovanja Fenerbahčeu i dočekivanja Makabija, do odlaska na noge Panatinaikosu. Crno-beli su prvi deo sezone završili sa reckom više u odnosu na isti period lani, što u startu daje bolju poziciju za napad na četvrtfinale i sticanje prednosti domaćeg terena, o čemu je Kevin Panter govorio posle Asvela. Parni valjak ima računicu za realizaciju zacrtanih planova, zbog čega bi još jedan pozitivan rezultat značajno učvrstio i uvećao visoke ambicije. Svestan je toga i Željko Obradović, ponajviše zato što je bilo izuzetno teško da se dođe do sadašnjih deset trijumfa koji trenutno daju mesto u osam najboljih.

Uostalom, ako bi se derbi završio povoljno po šampiona Jadranske lige, napravio bi se važan iskorak napred. Već je bilo reči o tome da se Partizan nalazi među sedam ekipa sa skorom 10-8, zbog čega svako naredno kolo ima još i veći uticaj na rasplet prvog dela takmičenja.

Partizan Mozzart Bet je posle tri uzastopna poraza uspeo da podigne igru i vrati je u ravan nedavne serije od devet pobeda. Znaju svi u timu da samo takvim ophođenjem prema igri, uz raznovrstan napad i agresivnu odbranu može da parira Crvenoj zvezdi pred njenom publikom. Doselekcijom je napravljen odličan posao jer se Bruno Kaboklo pokazao kao izuzetno uticajan igrač za ekipu u oba smera, dok je Džejlin Smit tek na početku, ali je protiv Asvel pokazao da će biti od velike koristi bekovskoj rotaciji koja je takođe skraćena. Obojica će večeras debitovati u najvećoj svetkovini srpske košarke.

Pobeda je uvek velika stvar, ali rasplet večerašnjeg derbija došao bi jednoj strani kao snažan vetar u leđa. Poraz bi samo (dodatno) zakomplikovao situaciju...

EVROLIGA - 19. KOLO

Četvrtak:

18.45: (1,60) Fenerbahče (16,0) Makabi Tel Aviv (2,65)

20.00: (1,90) Asvel (15,0) Žalgiris (2,10)

20.00: (1,95) Crvena zvezda (15,0) Partizan Mozzart Bet (2,35)

20.15: (1,60) Olimpijakos (16,0) Monako (2,65)

Petak:

19.00: (3,00) Alba Berlin (16,0) Virtus Bolonja (1,50)

20.30: (1,35) Barselona (16,0) Baskonija (3,70)

20.30: (1,60) Olimpija Milano (16,0) Bajern Minhen (2,65)

20.30: (1,80) Valensija (15,0) Panatinaikos (2,25)

20.45: (1,20) Real Madrid (19,0) Anadolu Efes (5,50)

*** Kvote su podložne promenama



tagovi

KK Crvena zvezdaKK PartizanPartizan Mozzart BetEvroligaŽeljko ObradovićJanis Sferopulos

Obaveštavaj me

KK Crvena zvezda
KK Partizan

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara