Čović: Šta ima da se smuči Evroligi? A šta je bilo u Grčkoj, Turskoj, Španiji?

Vreme čitanja: 4min | čet. 25.04.19. | 17:15

Prvi čovek Crvene zvezde još jednom u finalu ABA lige

Tri dana je prošlo od finala Jadranske lige, a prašina se još nije slegla. U Podgorici nikako da se pomire sa porazom u majstorici, u upravi regionalnog takmičenja brinu se za budućnost u Evroligi. U Beogradu Nebojša Čović mirne glave tvrdi: Ništa se strašno nije desilo, što već nismo videli u Podgorici. I dodaje: Ništa se strašno neće desiti sa učešćem klubova iz ex-YU u Evroligi.

Na kostantaciju direktora Jadranske lige Krešimira Novosela da bi čelnici elitnog evropskog takmičenja mogli da celom regionu zamere na očajnoj organizaciji finalne serije Čović odmahuje rukom.
Šta da se smuči Evroligi? Pa šta je bilo u Kupu u Grčkoj? Šta se desilo u Turskoj? Šta je bilo u Španiji“, kontrapitanjem odgovara Čović podsećajući da je velikih incidenata bilo i u najorganizovanijim ligama Evrope.

Izabrane vesti

Partizan dobio podršku od Čovića: Beograd zaslužuje dva predstavnika u Evroligi

A šta se desilo u Beogradu? Čović opširno elaborira. Od samog početka...
Jeste, i u Beogradu je bilo skandiranja. Ali to nema veze sa Crvenom zvezdom? Zašto neko nekog doživljava kao Šiptara? Zato što je doživljaj našeg naroda ovde da je Kosovo, taj naš problem nad problemima, izdato. Nismo mi to organizovali“, kaže Čović.

Jedino što prihvata kao Zvezdin greh su: navijači na terenu.
Kad su gosti izašli na terenu, jeste ušla jedna grupa navijača i to jeste propust, to nije smelo da se dogodi, to je ružno i izvinjavam se. Ali nama se niko nije izvinio za sve ono u Podgorici. To nema veze sa Varvarima. Tu je valjda trebalo dodvoriti se predsdniku Crne Gore. To čak nisu bili ni ljudi iz Podgorice“, prebacuje Čović lopticu u dvorište Podgoričana.

O tome tek naširoko...
Nama je još Repeša onom izjavom posle druge utakmcie pripremio linč. Nemojte da zaboravite da sam ja sve vreme bio u Podgorici, ali nisam imao mogućnost da idem u halu, jer je postojala loša bezbednosna procena. Iako su oni garantovali bezbednost, ali ko može da vam garantuje bezbednost kad imate policajca u civilu koji udara navijača? Kad je našem predsedniku Skupštine, koji je bio na klupi, glava razbijena na tri mesta. Napad na predsednika našeg Upravnog odbora vodio je predsednik ŽKK Budućnost. A predigra je počela od samog dolaska. Do hotela smo putovali 40 i nešto minuta. Nije dakle samo utakmica“.

O četvrtoj utakmici...
Sad svi pričaju kako je divan bio ambijent na četvrtoj utakmici. Nije! Bio je nešto malo bolji nego na trećoj, jer nisu imali ove mamine i tatine sinove na terenu. Nije bilo odvratnih transparentata koji vređeju porodicu. Ti transparensti nisu svojstveni crnogorskom čojstvu i junaštvu“.

Onda sledi majstorica...
Znali smo da će u Beogradu ići na provokacije, na prekid utakmice. Počevši od prvog izlaska na teren kad je Kol gađao kamermana. Šta mu je kamerman kriv? Pa onda neki gestovi drugih igrača... Na kraju krajeva, u Beogradu je ceo incident trajao tri minuta. A ceo projekat u Podgorici je trajao dva sata. Zamislite situaciju kada trener Zvezde krene da izlazi na teren i prilaze mu dvojica ili trojica eminentnih građana koji ga vređaju, uz psovke naravno, i pljuju ga direktno u lice. Gore u loži direktor lige, cela uprava. Pa i predsednik Crne Gore. Kad je izlazio trener Zvzede isti napad. Koliko snažno treba da budete pripremljeni da biste sve to izdržali, a da ne vratite?“, pita se Čović.

Džeksonova ispovest za Ekip: Nije bilo ozbezbeđenja, desetorica navijača krenula na nas, gađali nas stolicom...

Da se sam našao u toj situaciji..
Pokvario sam im plan što se nisam pojavio. Tad bi ga sproveli do kraja. Jer ja sigurno ne bih izdržao da me neko pljune u lice, a da mu to ne vratim. Super je što se za sve ovo izvinio ministar policije, ali zakon bi trebalo da je isti za sve, pa i za njegovog sina. Suština je da mi nismo u celu priču mešali državu. U Beogradu te država čuva“.

Na kraju i o sportskom elementu, jer sport bi trebalo da je u prvom planu...
Ekipu smo tako selektirali, to je pre svega radio Milan Tomić, mi smo samo pomagali, da može da izdrži trku na svim frontovima. Znali smo odmah kad se Regland povredio da na njega nećemo moći da računamo. Znali smo i da Perperoglu neće moći da igra nijednu utakmicu do kraja kad se povredio u drugoj. Šta da radimo, izneli su ovi drugi momci. Na proveri je tada bila hemija ekipe. Hemija je izdržala. Napravili smo rezultat koji smo zacrtali: da se vratimo u Evroligu. Naša koš razlika u tri utakmice u Beogradu je plus 100. Osam utakmica smo ove sezone igrali protiv Budućnosti, šest smo pobedili uz koš razliku plus 132“.

Zato Čović izvlači zaključak...
Ta priča ambijent, nije bilo uslova... Da, nije bilo uslova za igru u trećoj utakmici u Podgorici, pa opet nismo povukli ekipu... Edvin Džekson je posle za Ekip rekao da je bio vređan i sve to, ali je izjavio i da ga je začudila reakcija domaćih igrača koji se nisu plašili. Izjavio je i da je Zvezda razbila Budućnos na terenu“, priča Čović pre no što je poentirao...
Večeras idemo da slavimo titulu na Kalemegdanu i to pored Beogradskog pobednika. Jer tako se i se osećamo“.

Foto: MN Press


tagovi

Nebojša Čović

Izabrane vesti / Najveće kvote


Ostale vesti


Najviše komentara